Pynte på prisen

Vil stylisten gi meg 20 prosent høyere pris?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Therese Knutsen, interiørdesigner i Interiør Deal vurderer interiøret i salgsobjektet mitt. Foto: Inga Holst
Therese Knutsen, interiørdesigner i Interiør Deal vurderer interiøret i salgsobjektet mitt. Foto: Inga Holst Vis mer


Hun er høy, blond, har stram drakt og falkeblikk.

- Bort med det teppet. Altfor mange farger. Sett opp blomster og lys. Den blomsterpotta er fin. Den kan stå.

Therese Knutsen er interiørdesigner i Interiør Deal, og mener at styling kan guffe opp prisen. Og nå er hun hjemme hos meg.

Ny interesse?

I bokhylla er bøkene stappet inn. Allerede i forfjor var bokhyllene fulle, så jeg har lagt dem utpå og oppå hverandre. Alle plantene er daue av vannmangel fordi jeg har vært på åtte interkontinentale jobbturer det siste halve året. Jeg har bestikk fra de fleste prestegjeld i Norge. Og snekkeren som la parketten kom aldri tilbake for å legge på listene på dørstokkene (HALLO, SNEKKER! KOM Å GJØR JOBBEN FERDIG ELLER SÅ LEGGER JEG UT NAVNET OG TELEFONNUMMERet DITT HER!). Og til sist: Jeg er faen meg ikke interessert i hjemmeinnredning.

Men nå er jeg veldig interessert i det. Kanskje et stilig førsteinntrykk kan bidra til å gi meg 100.000 ekstra?

- Det er ikke gjort norske undersøkelser på om boligstyling øker prisen, men vi har sett slike undersøkelser fra USA som har vist at prisen kan øke med opptil 20 prosent, sier Therese Knutsen.

Knutsen mener at det viktig at boligen som skal selges treffer flest mulig. Det personlige preget bør fjernes; det er ikke din stil som skal selges, men boligen.

Hos Exact Eiendomsmeglere har de inngått en avtale med et interiørkonsulentfirma.

- Prisen kan stige, men dette er vanskelig å dokumentere, sier Roger Edvardsen, fagansvarlig hos Exact i Oslo. - Et godt førsteinntrykk kan få flere med inn i en budrunde. Men det er ikke alltid de store grepene som skal til. Og det kommer litt an på hvordan objektet ser ut, og til hvilken gruppe man henvender seg til.

Edvardsen sier at mye kan gjøres selv:

- Stort sett er boligene overmøblerte. Eller tomme. Er den overmøblert, kan man ta ut en sofa eller en hylle. Er den tom, kan man stikke på Ikea og kjøpe en sofa og en duk.

Hjemme hos meg vandrer Therese Knutsen videre. Noe bærer hun over med, men mer må ut. Hun vandrer inn på soverommet. Her står en hems. Over bærebjelkene henger tre klesskift, og fra en hengehylle fra Ikea tyter det ut ledninger til mobilutstyr og til portable musikkinnretninger.

- Barnepreget bør fjernes, sier Knutsen. - Her bør du vise at det er mulig å sette inn en dobbeltseng. Kanskje du har det?

Boksamlingen

Hamsun, Celine, Garcia Marquéz og Dostojevski. Sjøl synes jeg det er nokså stilig, men Knutson mener det gir et rotete inntrykk.

- Bøker bør stå i lukkede skap. Det gir et mer ryddig inntrykk. Dessuten er bøker støvsamlere. Gå for det.

Bildesamlingen samlet gjennom et halvlangt liv, grafiske blad, aktstudier og reportasjebilder fra Kina og Colombia, synes hun også er rotete.

- Bildene er så ulike i uttrykksformen at det gir et rotete inntrykk. Bildene som henger over sofaen i hvite rammer er pene og nøytrale. Hold deg til dem og midtstill sofaen under, tipser Knutsen.

Når hun kommer til badet, tenker hun tre øyeblikk:

- Du bør fjerne alle personlige ting. Håndklær som henger fra knagger vil uansett gi et skittent inntrykk. Kjøp inn et par fargeklatter av noen håndklær og legg dem i en pen stabel. Det gir et godt inntrykk. Sett også noen små duftlys på hyllen.

Mitt neste livsprosjekt er altså ikke å lese ferdig Jorge Luis Borges novellesamling, men å fjerne alt som minner om meg og min støvete og rotete fortid.

Ekstern lenke:
Interiør Deal
Intro Design

>>> Tilbake til innledningen