– Putt sølvtøyet i oppvaskmaskinen

Jo mer du bruker sølvet, jo mindre jobb er det å holde det blankt.

Jo oftere du bruker sølvtøyet og vasker det, jo mindre jobb blir det for deg å holde det blankt, sier Martine Marthinsen. Her ved et for anledningen pent dekket frokostbord. Foto: Per Ervland
Jo oftere du bruker sølvtøyet og vasker det, jo mindre jobb blir det for deg å holde det blankt, sier Martine Marthinsen. Her ved et for anledningen pent dekket frokostbord. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sølvtøy. Det er litt som med bunaden. Vi tar det frem til de litt ekstra festlige anledningene; jul, konfirmasjon, dåp og 17. mai. Det er sannsynligvis det dummeste vi gjør. For ifølge Martine Marthinsen, markedssjef og femte generasjon i sølvvareprodusenten Th. Marthinsen, er det smarteste du gjør å bruke det sølvtøyet du har så ofte du kan.

Du trenger heller ikke være redd for at daglig bruk vil bety timesvis med nitid pussing. For det å gnikke løs på sølvet er faktisk det dummeste du gjør!

– Det er når sølvtøyet blir liggende i en skuff at det oksiderer. Jo mer du bruker det, jo mindre tid trenger du å bruke på å holde det blankt, sier Marthinsen til DinSide.

Les også vår test av tre ulike sølvpussemidler og -metoder

Putt det i maskinen

Den beste måten å vaske sølvtøy på, og å holde det blankt, er nemlig å bruke det ofte, og vaske det i oppvaskmaskinen.

– Det eneste du bør passe på er å holde sølv og stål atskilt. Blir det stående inntil hverandre kan du få mørke flekker på sølvet, sier Marthinsen. Du trenger ikke kjøre separate maskiner, men sette sølv og stål i hver sine kammer i bestikkurven.

Selvfølgelig er det et lite unntak fra regelen: Har du sølvtøy som er laget før 1800-tallet kan det oppstå problem med knivskaftene. Har du så gammelt sølvtøy, anbefaler Marthinsen å vaske opp knivene for hånd. Gafler og skjeer, og annet sølvtøy som er smidd i hele stykker kan du imidlertid fortsatt vaske i maskinen.

Det skal heller ikke spille noen stor rolle hvilket vaskemiddel du bruker, men Marthhinsen heller stort sett til å bruke oppvaskmiddel fra Sun.

Slik får du skinnende ren oppvask: Bruk pulver, ikke oppvasktabletter!

Puss med pasta, eller bruk folietrikset

Pasta fra gullsmeden er den beste måten å få sølvet blankt igjen på, når det først blir svart.  Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen
Pasta fra gullsmeden er den beste måten å få sølvet blankt igjen på, når det først blir svart. Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen Vis mer


Når du først skal pusse sølvet, skal du bruke en pasta du får kjøpt hos gullsmeden. Men du må ikke gnikke og gnu så mye, ifølge Marthinsen. Det skal børstes på, og så vaskes av. Og med det børster hun også bort hele sølvpussespøkelset.

– Du kan også legge aluminiumsfolie i bunnen av vasken, helle på glovarmt vann og litt salt. Da blir det som nytt, sier Marthinsen.