Putt salaten på glass

Tryll fram et herremåltid i det grønne av grønnsaksrester og gårsdagens pasta.

<b>TA MED DEG RESTENE UT I PARKEN:</b> På et blunk har du middag på glass, og du får brukt alle restene dine fra dagen før og det du måtte ha av enslig grønt i kjøleskapet. Foto: Scanpix
TA MED DEG RESTENE UT I PARKEN: På et blunk har du middag på glass, og du får brukt alle restene dine fra dagen før og det du måtte ha av enslig grønt i kjøleskapet. Foto: ScanpixVis mer

De gode gamle norgesglassene er ikke bare for safting og sylting og mormors julesild.

Med det deilige sommerværet som har preget landet de siste dagene, og mange kjenner suget etter piknik i det grønne, er de helt geniale for frakting av salater, supper og pastaretter.

Nei, det er ikke bare fordi noen synes det er instagram-vennlig. Selv du som er lei av at alt skulle serveres i Norges-glass en periode, bør gi det en sjanse.

Bestemor visste best

RESTESALAT: Poteter, cherrytomater og basilikum i en enkel vinaigrettedressing. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
RESTESALAT: Poteter, cherrytomater og basilikum i en enkel vinaigrettedressing. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


Enten du velger Norges-glass, eller tilsvarende varianter fra andre produsenter, er det én ting som er viktig: Gummiringen.

De sørger for at innholdet får ligge i lufttette omgivelser og du unngår at maten blir slapp og vassen.

Er gummiringen ny vil glasset også i de fleste tilfeller være helt tett.

Det å stable salaten i høyden har også en smart funksjon: Du unngår at alt innholdet blir sauset sammen når du stabler i høyden.

Begynn med det fuktige, legg det tørre på toppen - og så er det bare å blande, eller snu glasset på hodet

Gi restene et løft

Beholderne gir deg også en gyllen mulighet til å gjøre noe nytt ut av gårsdagens rester, og alt du har av enslige og stusselige grønnsaker innerst i kjøleskapet.

- Hvis du har en brokkoli eller en gulrot som er litt slapp og lei seg, kan du steke den til live igjen i litt god solsikkeolje og litt krydder, før du blander den inn i salaten i glasset, sier Ida Sigurdsen, som er daglig leder på økologiske Holisten på Mathallen.

For selv om vi tenker at vi må kaste ting, er faktisk smaken på topp jo kjipere frukten og grønnsaken ser ut.

Og varmebehandler du squash, grønnkål og sjampinjonger som har sett sine bedre dager, får de straks spensten tilbake.

LES OGSÅ: Slik holder frukt og grønt lenger

TIPS: Kok litt ekstra pasta når du lager middag, og pass på å kjøle den ned med én gang i kaldt vann, før du heller av vannet og tilsetter litt dressing. Pastasalat er ypperlig å ha i glass. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
TIPS: Kok litt ekstra pasta når du lager middag, og pass på å kjøle den ned med én gang i kaldt vann, før du heller av vannet og tilsetter litt dressing. Pastasalat er ypperlig å ha i glass. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


Pastaen i form

Har du litt pastarester fra igår, tipser Sigurdsen oss om å legge alt i en form med ulike grønnsaker og med litt luksusost på toppen.

- En form er gull for alt du har av rester, og pastasalater i glass fungerer veldig fint. Man skal ikke måtte planlegge så mye, bare bruke det man har liggende, sier hun.

Det er håp for gamle salatrester, også. Legg dem i kaldt vann en stund, så blir de fine igjen, men de bør ha tørket før du blander dem inn med resten.

Salatredderne: Slik unngår du slapp og vassen salat

Tomatsalat med bønner og basilikum. Foto: Scanpix
Tomatsalat med bønner og basilikum. Foto: Scanpix Vis mer


Linser, bønner, frø og nøtter egner seg også perfekt i glass, men da bør du droppe å ha dressingen i, hvis du vil unngå at alt blir dvaskt.

- Tar du dressingen i, bør du ta den i først, slik at den ligger i bunn, for da er maten crispy til du skal spise, tipser Sigurdsen.

Har du et minutt til overs? Kjør frøene i en stekepanne, før du blander dem i.

Supper som skal være kalde, som gazpacho, er også supre å tappe over på glass. Med litt brød ved siden av, er middagen i boks.

Lær deg brødposetrikset

Ifølge Ida Mewkid bak bloggen Mewkid, som liker å lage mat på glass, er det viktig at glassene er helt rene og tette, så man unngår lekkasje.

- Ta gjerne en plastikkpose eller brødpose rundt glasset, sånn i tilfelle, sier hun til DinSide.

Hun tipser også om at vi bør kjøle ned salaten i kjøleskapet, om det lar seg gjøre, for slik holder den seg frisk lengre. Å lage den i stand kvelden i forkant kan også være en mulighet.

Og for å holde salaten saftig, er olivenolje, sitron/limesaft og balsamicoeddik fint, selv etter en natt i kjøleskapet.

- Men unngå å tilsette dressinger à la thousand island lang tid i forveien, da de fort kan smake surt og skille seg om de blir stående lenge i salatblandingen. Ha heller den type dressing på rett før servering (kan fraktes med ved siden av, i et mindre glass, f.eks), sier hun.

ENKELT OG GODT: Tomatsalat med quinoa à la Ina Mewkid. Foto: INA MEWKID
ENKELT OG GODT: Tomatsalat med quinoa à la Ina Mewkid. Foto: INA MEWKID Vis mer


Tomatsalat med quinoa à la Mewkid

Du trenger:
4 store tomater, grovkuttet
1/2 løk, grovkuttet
2 dl quinoa, laget etter anvisning på pakken, pluss salt i kokevannet
Ca 3-4 ss balsamicoeddik
Ca 1-2 ss olivenolje
1 neve friske mynteblader, delt i to
Salt og pepper etter smak

Bland sammen alle ingrediensene, og smak til med salt og pepper.