Treplankene skannes maskinelt for å finne plank som passer sammen, slik at du får et helt naturlig puslespill. Ikke en flis skal gå til spille. Foto: Bolefloor
Treplankene skannes maskinelt for å finne plank som passer sammen, slik at du får et helt naturlig puslespill. Ikke en flis skal gå til spille. Foto: BolefloorVis mer

Puslespill til gulvet

- Her går det nesten ikke en flis til spille.

Skal du legge nytt gulv nå, er det én ting som gjelder: Tregulv. Ifølge Bjørg Owren, direktør i Informasjonskontoret for Farge og Interiør (Ifi), var det dette som fikk mest oppmerksomhet under verdens største gulvmesse i år.

Tregulv kommer i en rekke varianter og utførelser, men trenden er klar, ifølge Ifi-direktøren.

- Det skal være brede planker, og lange lengder. Glem en- og trestavet parkett. De store, lange plankene er tilbake, sier Owren til DinSide.

Brede, tykke gulvplankene er ikke nytt på markedet, blant annet har danske Dinesen gulv levert klassisk gulv i douglaseik til både små og store stuer i over hundre år. Kongsgården på Bygdøy er bare én av mange kjente boliger på kundelisten.

Hvilket gulv egner seg hvor? Se vår store gulvgide.

Industrielt - men helt unikt

Men én produsent skilte seg ut på Domotex: Bolefloor. I stedet for de rette plankene, følger tregulvet treets form, og produsenten leverer gulv etter mål som et puslespill. Bolefloor finner frem til treplanker som passer sammen, og leverer gulvet som et nummerert puslespill.

- Her går det nesten ikke en flis til spille, sier Owren.

Gulvene produseres industrielt ved hjelp av en ny teknologi som kombinerer et skanningssystem for naturlig formete planker med spesielt utviklete algoritmer som optimaliserer hvordan plankene kuttes og settes sammen. Dette er resultatet av et samarbeid mellom et finsk ingeniørfirma og instituttet for kybernetikk ved Tallinns teknologiske universitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er et unikt, mykt og ikke minst vakkert gulv. Denne journalisten falt i hvert fall pladask. I første omgang fås gulvet i tre varianter av eik, men flere tresorter skal ifølge produsenten komme til i løpet av sommeren.

Prisen er, ikke overraskende, i det øverste prissjiktet. Men så får du også et helt unikt gulv ingen andre har maken til, som sannsynligvis vil vare i generasjoner.

Legge tregulv? Slik gjør du

Et materiale som varer

Gulv fra Dinesen som er 35 mm tykt, 300 mm bredt, og i hele lengder (12 meter) i lutet eik.  Foto: Dinesen
Gulv fra Dinesen som er 35 mm tykt, 300 mm bredt, og i hele lengder (12 meter) i lutet eik. Foto: Dinesen Vis mer


Til forskjell fra de mange ulike parkettvariantene som er på markedet har de solide treplankene en annen stor fordel: De er tykkere, og kan slipes langt flere ganger.

Bolefloorplankene fås i opptil 240 cm lengde, de er 21 mm tykke, og bredden varierer fra 15-30 cm. Det er altså ikke snakk om at du må bytte gulv eller leve med hakk etter et par oppslipinger, dette er et gulv som vil overleve både deg - og barnebarna dine.

Har du et ekstra stort rom får du rett plank fra Dinesen gulv i opp til 20 meters lengde, og hele 35 mm tykke.

Bolefloor-gulvet ble lansert i januar i år, og vil være tilgjengelig hos ulike forhandlere over hele Europa fra april 2011. Om noen norske gulvforhandlere er på denne listen ennå vites ikke, men vi anbefaler å ta kontakt med produsenten nærmere lanseringstidspunktet for en oversikt.