Prut på boligens ligningsverdi

Neste år oppjusteres ligningsverdien på de fleste boliger, men det er ingen grunn til å ikke prute på ligningsverdien i år.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil skjerpe formuesskatten på boliger og fra neste år innføres nye regler for fastsetting av boligens ligningsverdi. Markedsverdien skal i langt større grad enn tidligere legges til grunn, og i hovedtrekk vil dette si at ligningstaksten vil øke i byene - men kanskje falle noe i utkantstrøk.

Les også: Må du rapportere inn for lav ligningsverdi?

Men for årets selvangivelse gjelder fortsatt gamle regler, ifølge Gry Nilsen, advokat og fagansvarlig skattefaglig avdeling i Skatttebetalerforeningen.

- Alle vil få en 10 prosent økning fra i fjor for både hytte og fritidseiendom, men utover dette gjelder de vanlige grensene. Overstiger dette 30 prosent av vanlig markedsverdi, vil du kunne få satt ned ligningstaksten, sier Nilsen til DinSide.

Les mer: Slik pruter du på boligens ligningsverdi.

Spør naboen

Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen råder alle til å klage på ligningsverdien dersom den overstiger 30 prosent av markedsverdien på boligen. Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen råder alle til å klage på ligningsverdien dersom den overstiger 30 prosent av markedsverdien på boligen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Vi har tidligere rådet dem som tror de har for høy ligningsverdi på boligen, og er i en formuesskatteposisjon, å sjekke med naboer hva deres ligningstakst er. For kan du dokumentere at tilsvarende boliger i nabolaget har en langt lavere ligningsverdi enn din - kan du prøve å argumentere for at også din skal settes ned.

- Dette gjelder fortsatt, men det er ikke sikkert man når frem med dette, sier Nilsen.

- Men man kan kreve å få satt den ned, dersom den overstiger 30 prosent av boligens markedsverdi. Som dokumentasjon kan du bruke meglers verdivurdering, takst - eller hva tilsvarende bolig i nærheten er solgt for..

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Endringer for utleieboliger

Noen vil imidlertid oppleve at ligningstaksten vil justeres opp på selvangivelsen i 2009. Dette gjelder dem som leier ut boliger.

- De som kan få seg en overraskelse er de som har utleid næringseiendom - og det inkluderer dem som har omfattende boligutleie, også fritidsboliger. Dskal fastsette en ny ligningsverdi på disse boligene allerede fra i år, sier Nilsen.

Har prisen på boligen din falt siden forrige selvangivelse, eller har den ikke steget like mye som satsene er oppjustert? Sjekk om du har for høy ligningsverdi med vår kalkulator.


ALT OM ÅRETS SELVANGIVELSE FINNER DU HER

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!