DinSide smakte på syv forskjellige olivenoljer, til rundt 200 kroner hver. Foto: Berit B. Njarga
DinSide smakte på syv forskjellige olivenoljer, til rundt 200 kroner hver. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Prøv olivenolje på ferdigpizzaen

Bruk olivenolje som krydder, og bytt ut ketchupen!

Det var med en viss skepsis at DinSide nylig deltok på smaking av olivenolje sammen med en engasjert olivenolje-entusiast, som viste seg å ha rett i at olivenolje er godt på ferdigpizza.

– I stedet for å bestille pizza til 250 kroner, kan man kjøpe ferdigpizza og dryppe på olivenolje. Olivenolje kan brukes til alt, det er bare å prøve seg frem, er oppfordringen fra Henning Horn Galtung, avdelingsleder ved Centra på Høvik utenfor Oslo.

Slik velger du olje

Olivenolje finnes i utallige varianter, og innen mange priskategorier. De produktene DinSide fikk smake på, ligger prismessig rundt 200 kroner per flaske.

– 200 kroner kan virke mye, men disse oljene er lagd med mer kjærlighet. Det er ikke noe galt med billig olivenolje, men de dyrere oljene er gjerne mer komplekse i smak, det er som med vin, sier Horn Galtung til DinSide.

Slik ser det ut når man smaker på olivenolje. Man tar en slurk i munnen, og fører den bakover i svelget. Foto: Berit B. Njarga
Slik ser det ut når man smaker på olivenolje. Man tar en slurk i munnen, og fører den bakover i svelget. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Ifølge olivenolje-entusiasten fins det både milde, middels og sterke olivenoljer, og han anbefaler at man prøver seg frem med forskjellige sorter.

– Det er ikke nok å velge en olje som er "extra virgin". Dette gir ingen smaksgaranti, det betyr i praksis at produsenten har fulgt visse minimumskrav for å kunne kalle seg dette, sier Horn Galtung, og legger til at heller ikke fargen på olivenoljen sier noe om smaken og kvaliteten på produktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette må være sommerens mest tullete ferdigvare

Kan brukes til alt

Etter Henning Horn Galtungs erfaring tror nordmenn olivenolje er forbeholdt salat. Derfor vil han gjerne at folk skal få øynene opp for alle bruksmulighetene man har.

– Folk vet ikke hvordan de kan bruke olivenolje, og noen klager på at det smaker for mye. Olivenolje kan brukes som et krydder. Drypp noen dråper over maten, anbefaler Horn Galtung.

DinSide var med på å både smake på olivenolje alene, og på torsk, oksekjøtt og ferdigpizza. Konklusjonen er at olivenoljen gir en ekstra piff til maten. Mens nøytral fisk kun trengte noen dråper mild olivenolje, var det godt med en sterkere variant på kjøtt og pizza.

Noen dråper olivenolje på fisken gir god smak. Foto: Berit B. Njarga
Noen dråper olivenolje på fisken gir god smak. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Slik bruker du olivenolje:

  • Drypp noen dråper på ferdigpizza, over salaten, elllr på fisk og kjøtt.
  • Sett oljen i kjøleskapet så den stivner. Smøres på brødet i stedet for smør.
  • Drypp over nøytrale grønnsaker ved grilling for å gi smak.
  • Bruk som krydder, olivenolje har en pepperaktig smak

Ifølge Henning Horn Galtung er det en myte at det er farlig å bruke olivenolje til steking, men han anbefaler det likevel ikke siden smaken går tapt. Olivenolje bør oppbevares kjølig, og brukes opp innen seks måneder etter at flasken er åpnet.

Les også: Derfor bør du ikke sette oljen ved siden av komfyren