Prøv koriander på tacoen i kveld

Når du først har smakt det, skal det mye til å ikke prøve igjen. Og igjen. Og igjen.

<strong><b>MEKSIKANSK PERSILLE:</strong></b> Cochinita pibil taco, taco med langtidsstekt svin (<a target="_top" href="http://www.dinside.no/928754/slik-lager-du-nordmenns-nye-livrett-pulled-pork-paa-tre-maater">pulled pork</a>), guacamole, hakket rødløk, stekte bønner og toppet med koriander. Foto: ALL OVER PRESS
MEKSIKANSK PERSILLE: Cochinita pibil taco, taco med langtidsstekt svin (pulled pork), guacamole, hakket rødløk, stekte bønner og toppet med koriander. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi så litt rart på den meksikanske kokken som hadde funnet veien til kjøkkenet vårt. Han drysset raust med koriander over en salatbolle full av hakket avokado, vårløk, hvitløk og lime.

- Dette har ikke dere europere skjønt ennå. Man ha koriander i meksikansk mat. Det er vår persille. Selv «tex mex» blir bedre med koriander og lime, sa han og smilte.

Vi var urbane og på fornavn med koriander, eller cilantro som det het i Londons markeder, og drysset den aromatiske krydderurten ofte og villig over mat fra østlige himmelstrøk. Men koriander til taco?

Da vi satt tennene i de myke maispannekakene fylt med guacamole og chilimarinert biff skjønte vi hva han mente.

<strong><b>STRØ MED KORIANDER:</strong></b> Du må ikke lage fancy taco, det gir en fin spiss på helt vanlig norsk fredagstaco også. Foto: PER ERVLAND
STRØ MED KORIANDER: Du må ikke lage fancy taco, det gir en fin spiss på helt vanlig norsk fredagstaco også. Foto: PER ERVLAND Vis mer


For oss var det en liten bit i det store smakspuslespillet som falt på plass den lørdagen den meksikanske kokken kom på fest medbragt en bærepose avokado og en stor bunt koriander. Det var altså dette som skilte våre hjemmelagete tacoer fra dem vi fikk på restaurant.

Lag tortilla med pastamaskin

Såpesmak

Det er kanskje femten år siden. Før den nye meksikanske tacobølgen tok Manhattan, London, og nå til slutt Oslo, med storm. Men fortsatt er det mange som ser dumt på oss når vi spør om de vil ha koriander til tacoen sin.

Koriander kan være litt vanskelig. Det er litt sånn: enten liker du det, eller så hater du det.

Er du en av dem som har aversjoner mot koriander, er det sikkert fristende å hoppe over, men vi anbefaler likevel å prøve én gang til, for eksempel blandet i hjemmelaget guacamole. Mild og rund avocado, bitter lime, sterk chili og hvitløk og en liten klype salt, med aromatisk koriander er guacamole. Uten koriander? Da kan du nesten like godt kjøpe erteguacamolen på boks.

Slik unngår du at avokadoen eller guacamolen blir brun

Flere enkle måter å sprite opp tacomiddagen

<strong><b>LIME:</strong></b> Den bitre limen spiller på lag med den sterke tacoen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LIME: Den bitre limen spiller på lag med den sterke tacoen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Man skal kanskje ikke bølle for mye med fredagstacoen, men med små grep blir den mye, mye bedre. Vi lover!

Bruk lime: Vi har tidligere tipset om at den lille bitre frukten er perfekt match for taco, og den blir enda bedre når du også har koriander. Akkurat som at lime og koriander er nesten umulig å komme utenom når du lager thaimat, er de bestevenner når du skal lage taco.

Det er limejuicen som er vanligst å bruke, i guacamole, i hjemmelaget salsa, eller skvist litt over kjøttet, men får du fatt i økologisk lime, er det også godt å blande litt revet limeskall i rømme eller den sterke sausen.

Les også: Slik vasker du limen

Stek kjøttdeigen ordentlig: Det er ikke vanskelig, du må bare vite hvordan du får godt stekt kjøttdeig og unngår at den blir vassen og halvkokt: Først bør du la kjøttdeigen ligge litt på benken før du steker den. Jo mindre temperaturforskjell mellom kjøtt og panne, jo bedre resultat.

Har du mye kjøttdeig bør du også steke det opp litt og litt.

Bruk fersk mais: En skulle kanskje tro mais vokste i små bokser med grønne kjemper på forsiden, men fersk mais er i en annen liga. Det trenger heller ikke være spesielt mye dyrere.

Kok maisen og bland med smør, salt og litt revet limeskall.

Teknikk: Slik skjærer du maisen av kolben

<strong><b>FISH TACO:</strong></b> Fantastisk godt, og fint å variere med. Fra venstre ser du taco med stekt fisk, hummer og frityrstekt fisk. Foto: ELISABETH DALSEG
FISH TACO: Fantastisk godt, og fint å variere med. Fra venstre ser du taco med stekt fisk, hummer og frityrstekt fisk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vær eventyrlysten: Hvem sier at du ikke kan ha sjømat i tacoen? Både skalldyr som krabber og reker, og flere fisketyper egner seg godt. For å lage en klassisk fisketaco har du frityrstekt fisk (eller latmannsvarianten: fiskefingre) i en tortillalefse, sammen med finrevet kål eller coleslaw, guacamole eller en sterk salsa. (Bruk gjerne redskaper som kutter og hakker i en håndvending.) Selvfølgelig toppet med lime og koriander.

LES OGSÅ: Vår jordbærsalsa er perfekt tilbehør til bifftacos

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer