<b>MEKSIKANSKINSPIRERT:</b> Bruk myke maistortillas, og begrens antall ingredienser/elementer til fire-fem, som her: pulled pork, bønner, guacamole, og hakket løk og tomat. Foto: ALL OVER PRESS
MEKSIKANSKINSPIRERT: Bruk myke maistortillas, og begrens antall ingredienser/elementer til fire-fem, som her: pulled pork, bønner, guacamole, og hakket løk og tomat. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Prøv deg på ekte meksikansk taco

I anledning cinco de mayo lar vi fredagstacoen ligge, og går heller for denne fyrrige varianten.

Cinco de mayo, som rett og slett betyr «femte mai» på spansk, er en dag som markeres i Mexico og blant meksikanere i USA, for å minnes slaget om Puebla, Mexico, der meksikanere kjempet mot franskmenn den femte mai, 1862.

Til tross for at franskmennene var overlegne i tall, vant meksikanerne, og seiersdagen feires den dag i dag med meksikansk mat og mugger med margarita.

I anledning dagen slår vi et slag for å gi tacoen litt mer mex enn tex.

Gjør det enkelt

ENDA ENKLERE: Burrito med pulled pork og tilbehøret ved siden av. Server med kruttsterk salsa. Foto: ROJO / NTB SCANPIX
ENDA ENKLERE: Burrito med pulled pork og tilbehøret ved siden av. Server med kruttsterk salsa. Foto: ROJO / NTB SCANPIX Vis mer


Faste Dinside-lesere vil nok ha fått med seg våre forsøk på å introdusere nye ingredienser til fredagstacoen.

Det er ikke så store grepene som skal til, du kommer langt med bare en skvis lime eller litt finhakket koriander. Et annet viktig grep du kan ta er å snevre inn utvalget. Man må ikke ha alt på, hver gang.

Gå for to-tre ingredienser, en saus eller salsa. På den måten slipper du å handle inn mer enn du trenger, og ikke minst, alle restene.

For eksempel stekt biff, salat med hakket løk og guacamole. Stekt laks, coleslaw og salat. Pulled pork, avocadoskiver, pico de gallo.

Blir det for voldsomt? Under finner du våre tips til store eller små endringer som gir tirsdagstacoen det lille ekstra.

Dinside gikk rett i fellen i Mexico: Slik er tacoen i tacoens hjemland

Bort med kjøttdeigen

FUSIONMEX: En jordbærsalsa gir fin sødme til chilimarinert biff, men helt meksikansk kan vi vel ikke skryte på oss at det er.  Foto: ELISABETH DALSEG
FUSIONMEX: En jordbærsalsa gir fin sødme til chilimarinert biff, men helt meksikansk kan vi vel ikke skryte på oss at det er. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ikke noe stygt om kjøttdeig, men det finnes mer spennende kjøtt. I Mexico eller på mer meksikanske restauranter vil du få servert større kjøttstykker, kjøttstykker du kanskje ikke har hørt om, og ikke minst, langtidsstekte frahverandreplukkete kjøttstykker som pulled pork.

Hvordan du velger å gjøre det, er opp til deg. Har du ikke hele dagen, vil vi anbefale å gå for noe godt og mørt kjøtt du marinerer eller steker godt med chili, hvitløk og hakkete korianderstilker, samt olje og litt lime.

TIPS: De norske jordbærene er ennå ikke i butikk, men sesongen har i hvert fall kommet for søte og solmodne europeiske jordbær. Går du for en enkel biff-variant, kan vi anbefale en sursøt jordbærsalsa til.

Lag din egen salsa

HJEMMELAGET SAUS: Like enkelt som det er godt. Og har du først prøvd, er det ingen vei tilbake.  Foto: ELISABETH DALSEG
HJEMMELAGET SAUS: Like enkelt som det er godt. Og har du først prøvd, er det ingen vei tilbake. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ikke et vondt ord om tacosaus på glass - men hjemmelaget salsa er vilt mye bedre. Den lager du enkelt selv av tomater, løk, hvitløk, chili, koriander og lime.

For en mer flytende saus, kan du rive tomatene.

Dropper du hvitløken, og finhakker ingrediensene litt ekstra, har du pico de gallo, en av de mest kjente meksikanske sausene.

Lei av tacosøl over alt? Sjekk det smarte salattrikset

De små grepene

LIME: Det er ikke så mye mer som skal til for å få tacomiddagen til å smake litt mer autentisk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LIME: Det er ikke så mye mer som skal til for å få tacomiddagen til å smake litt mer autentisk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Du kan også starte i det små. For oss er det særlig to ting som må på plass, for at tacoen skal føles autentisk.

Lime: En skvis lime kan redde det meste. Ikke minst redde de stort sett alt for salte tacokryddermiksene.
Koriander: Litt hakket fersk koriander hører hjemme i både hjemmelaget guacamole og salsa. Har du gått for kjøpevarianter, strø over litt hakket koriander og sjekk forskjellen.
Syltet løk: En annen selvfølge i det meksikanske kjøkkenet, som du enkelt lager selv. Den blir best etter et par timer, men om du starter middagslagingen med å sylte løken, er den spiseklar når tacoen skal serveres.