Programmerbar luksus for folket

Mens storebror Pronto Pro priser seg helt ut av markedet er lillebror 950 faktisk mulig å kjøpe også for deg på snittlønn. Men duger den?

[Ugjyldig objekt (NAV)]


Vi er sikkert ikke alene om å være lei av alle de gamle fjernkontrollene som til enhver tid okkuperer stuebordet.

Vi har allerede testet en av luksusmodellene til Philips, Pronto Pro med fargeskjerm, en lekker godbit som dessverre har blitt prissatt med gigantiske skylapper. Denne gangen er det lillebror 950 som er satt på prøve, ikke like lekker – men desto mer oppnåelig for oss lønnsslaver.

Hva får du med?

Vårt testeksemplar var levert av NSE.no som selger Prontoen for 3.698 kroner. Fjernkontrollen kan godt kjøres på fire vanlige walkman-batterier, men legger du til 849 kroner får du en egen holder og kombinert ladeenhet med batteripakke.

Hva er nytt i forhold til forgjengeren?

  • Innebygget lyssensor gjør at du kan stille inn hvor mørkt det skal være før bakgrunnsbelysningen slår seg på.
  • Den gamle modellen hadde bare 4 gråtoner, nå er dette økt til 16. Du har også mulighet til å lage gjennomsiktige knapper/objekter slik at LCD-skjermen på 2,3 tommer får nøyaktig det utseendet du vil ha. Det følger med et eget program for dette, og i tillegg skal flere ferdige layouter være mulig å laste ned fra nettet. Overføring skjer via den medfølgende USB-kabelen. Minnet er for øvrig på 4 MB.

  • Prontoen tar alle apparater som sender infrarøde signaler, skal du takle RF-signaler må du ha en separat omformer

Skjerm & størrelse

Selve kontrollen er 15,5 cm lang, 9,3 cm bred og i underkant av 3 cm høy. Ser vi kun på den trykkbare skjermen er den cirka 5,9 cm bred og er 7,8 cm lang. Dette er omtrent de samme målene som vi fant på storebroren, men her får du altså ikke fargeskjerm.

I et dunkelt og mørkt rom fungerer belysningen på Prontoen helt ok. Er det derimot sterkt lys i rommet kan enkelte tegn bli noe vanskelige å se på skjermen. Her er selvsagt fargedisplayet på storebroren lysår bedre. Du kan imidlertid øke eller senke kontrasten ved å bruke de forhåndsdefinerte tastene på høyre side. Etter litt tilvenning fungerte dette helt glimrende.

Responsen på den trykkfølsomme skjermen er også tilfredsstillende – selv om du sitter langt ut på siden styres produktene med letthet. Fjernkontrollen gir et generelt solid inntrykk.

Forhåndsdefinerte knapper – og eget initiativ

De fleste knappene på Prontoen kan programmeres til å gjøre akkurat det du vil. Unntakene er i hovedsak knappene på høyre og venstre side av kontrollen som er forhåndsprogrammerte, og blant annet styrer bakgrunnsbelysningen, kanalvalg og lydstyrke.

For det er selvsagt muligheten til å programmere som gjør slike fjernkontroller attraktive. Her er det antagelig nok plass til å legge inn alle funksjoner du har på alle dine elektriske duppeditter, og spesielt lar vi oss begeistre av makrofunksjonene.

Makrohimmel

Makrofunksjonen gir deg mulighet til å sende utallige signaler selv om du bare trykker på en eneste knapp. I stedet for sjonglere mellom fire ulike kontroller bruker du altså kun Prontoen og ved å trykke på en knapp kan du for eksempel slå på TVen, reciever, forsterkeren, samtidig som du får videospilleren til å spole tilbake slik at den er klar til opptak. Etter vår oppfatning er dette en uvurderlig finesse som viser hvor praktisk det er med programmerbare fjernkontroller.

Du kan også legge inn tidsforsinkelse og lydsignaler i makromenyen. Bruker recieveren din tid på å slå seg på, kan du altså programmere den til å starte først, mens plasmaen og videoen starter noe senere, osv osv. Heldigvis er programmeringen av makroene enkelt, og noe de fleste vil kunne klare med litt prøving og feiling.

Pluss: Vi gir også Prontoen pluss i margen for at du kan teste makroprogrammeringen, før du lagrer selve endringene. Det gjør det nemlig enkelt å luke ut irriterende tastefeil.