- Problemet startet da jeg byttet til LED

Kan ikke ha lampene tent og lytte til radio samtidig.

LED-LAMPENE KUTTER RADIOEN: Da Rune Seppola byttet til LED i baderomslampene sine, sluttet radioen å virke. Den virker kun når LED-lampene er slukket. Foto: RUNE SEPPOLA
LED-LAMPENE KUTTER RADIOEN: Da Rune Seppola byttet til LED i baderomslampene sine, sluttet radioen å virke. Den virker kun når LED-lampene er slukket. Foto: RUNE SEPPOLA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rune Seppola skiftet til LED-lamper over speilet på badet. Da begynte radioen å oppføre seg meget spesielt:

- Dette resulterte i at en Tivoli DAB-radio som stod på badet ikke virker når lampene er tent! forteller Seppola til Dinside, og lurer på hva det kan skyldes.

- Det virker som om LED-lampene sender ut støy som blokkerer signalene som DAB-radioen trenger, fortsetter han.

Du kan selv se hva som skjer mellom lampene og radioen på badet til Seppola her:

LES OGSÅ: 5 ting å vite om LED-lamper

Det skyldes elementer i lampene

Bjørn Nyrud, avdelingsleder ved avdeling for elektriske produkter ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), forteller til Dinside at det her er snakk om elektromagnetiske forstyrrelser.

- Videoen viser en typisk EMC-problematikk. Det er kjent for oss at en del LED lamper, og da elektronikken i disse, støyer - og av og til mer enn grenseverdiene tilsier, sier Nyrud til Dinside.

«EMC» er faguttrykket for elektromagnetisk kompatibilitet, og ifølge et eget EU-direktiv som også gjelder Norge, er det bestemt at elektrisk utstyr og elektriske installasjoner ikke skal forårsake større elektromagnetiske forstyrrelser enn at annet elektrisk utstyr kan fungere som forutsatt.

Nyrud forklarer overfor Dinside at det vil være mer eller mindre støy fra det meste av eletronisk utstyr med aktiv elektronikk, transformatorer, dimmere og så videre. Dette gjelder også alle LED-lamper, som har elektronikk i seg for å tilpasse spenningsnivået i lampen: Altså aktive komponenter som kan støye.

LES OGSÅ: LED, halogen eller sparepærer? Se vår store lampeguide

Nei, det skal ikke være slik!

Det finnes standarder som sier noe om grenseverdier av elektromagnetisk støy i produkter. Det vil altså være en grense for hvor mye slik støy en LED-lampe skal avgi. Men det er ikke dermed sagt at det ikke kan oppstå forstyrrelser som med Seppolas radio selv om produktene er innenfor grenseverdiene.

- Du kan oppleve støy på utstyr som er innenfor grenseverdien, det vil jeg helt sikkert tro, sier Nyrud, og forteller videre at selv om én lampe er innenfor grenseverdien, så kan ti lamper til sammen gjøre at man kommer utenfor grenseverdiene.

Det skal likevel ikke være slik at lampene på badet slår ut radiosignalene.

- Det skal ikke være sånn at ting blir forstyrret. Dersom man finner slike lamper ber vi om at disse rapporteres inn til oss via vårt bekymringsmeldingssystem, sier Nyrud til Dinside.

DSB kan nedlegge omsetningsforbud mot utstyr som støyer for mye, også LED-lamper. Man har hatt tilfeller av det i Norge, men ifølge Nyrud er det ikke så mange eksempler på det.

Akkurat i Rune Seppolas tilfelle som vi viser her, kan det være en enkel løsning på problemet:

- På videoen dere viser har dere plassert antenna på DAB-radioen svært nær LED-lampene. Den forstyrrelsen han da opplever kan godt være innenfor kravene til utstyr. Å plassere ei antenne så nær en støykilde er å be om problemer, sier Nyrud og foreslår å flytte antenna 1-2 meter unna LED-lampene.

Har du opplevd noe liknende som Rune Seppola? Send oss gjerne tips!

Kan slå ut mye mer en lokalradioen ...

Nyheim forteller til Dinside at det har vært flere eksempler på elektromagnetiske forstyrrelser, som har fått langt større konsekvenser enn hjemme på badet hos Seppola.

LED-lystavlen med 13.000 lamper på Rockemuseet Rockheim i Trondheim forstyrret sambandsfrekvensen til flytrafikken som passerte over Rockheim, og ble en periode stengt for å løse dette.

SLO UT FLYSAMBANDET: Den gedigne lystavlen med 13.000 LED-lamper slo ut flysambandet på fly som passerte over.  Foto: NTB SCANPIX/AFTENPOSTEN
SLO UT FLYSAMBANDET: Den gedigne lystavlen med 13.000 LED-lamper slo ut flysambandet på fly som passerte over. Foto: NTB SCANPIX/AFTENPOSTEN Vis mer- På slike måter kan det være farlig, men det er ikke farlig på noen annen måte. Dette er ikke støy som mennesker har noen helseplager med, sier Nyrud om eventuelle farer ved elektromagnetiske forstyrrelser.

Tore Ledaal fra NEMKO, som tester og sertifiserer alt elektromateriell, sier også at det ikke er direkte farlig, men at dersom pærene er årsaken til at radioen kutter, kan de potensielt slå ut annet, mer kritisk elektrisk utstyr også.

LES OGSÅ: Dimme-flimmer på sparepærene? Her er nødløsingen

- Tror vi kommer til å se mye av dette

Det er ikke noe du selv kan gjøre for å måle elektromagnetiske forstyrrelser. Dette krever kostbart utstyr, og det er ikke noe du kan få i hobbybutikken.

Nyrud tror vi vil komme til å få se mer av slike forstyrrelser fremover, etter hvert som folk bytter ut en større del av boligens lyspunkter til LED.

- Denne typen støy kan akkumulere seg, og en lampe som støyer innenfor grenseverdiene kan plutselig komme utenfor grenseverdien når man får ti lamper på samme rom. Installatøren er ansvarlig for å ta hensyn til det. Men dette kommer vi til å se mer og mer av; når 50 lamper i et område skal bygges om til LED, kan du få et støyende miljø, uttaler Nyrud.

- Utfasingen av glødelamper og halogen har nok ført til at det har blitt mer av det.

Ansvaret for å unngå at det oppstår forstyrrelser i et miljø, ligger i stor grad hos installatører og profesjonelle i markedet. Men ifølge Nyrud er det også kvalitetsforskjeller på produktene, som i større eller mindre grad medfører slike problemer.

- Litt av en nøtt!

I dette tilfellet, med Seppolas LED- og DAB-problemer, var LED-lampene kjøpt hos Clas Ohlson. Vi har derfor kontaktet Clas Ohlson for å høre om dette er et problem de kjenner til. De har også sett videoen og, som følge av det, testet det ut i laboratoriet sitt.

- Dette var litt av en nøtt. Etter at våre teknikere så videoen i går satte de i gang testing av flere partier av pærene for å undersøke problemet nærmere. Teknikerne har testet pærene i flere armatur/lamper og med ulike transformatorer. Teknikerne testet også med en radio ved siden av lampene, forteller Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver hos Clas Ohlson i Norge.

- Vi får som kunden samme resultatet på en av transformatorene. Teknikerne mener at problemet kan ligge i at lyspæra dessverre ikke er kompatibel med transformatoren i armaturen. Vi selger LED-pærer som skal passe de fleste armaturer og transformatorer, men en av våre største LED-pære-utfordringer er å få ny LED-teknologi til å passe alle eldre armaturer og teknologier. LED-teknologien er i stadig utvikling og dette er noe vi jobber mye med. Dessverre finnes det tilfeller som her, der transformatorer ikke fungerer helt 100 prosent sammen med alle pærer. Om kunden ikke får løst problemet må han gjerne komme innom en av våre butikker så vi se om vi kan få byttet pærene i andre pærer som er mer kompatible med lampene/armaturet han har, sier Tully til Dinside.

Har du opplevd noe liknende som Rune Seppola? Send oss gjerne tips!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer