Selve kjøkkenviften Luftig BF325 kostet bare 1.200 kroner. Overraskelsen var derfor stor da prisen på en lyspære viste seg å være en fjerdedel. Foto: IKEA
Selve kjøkkenviften Luftig BF325 kostet bare 1.200 kroner. Overraskelsen var derfor stor da prisen på en lyspære viste seg å være en fjerdedel. Foto: IKEAVis mer

Prissjokk på lyspære til Ikea-vifte

Lyspæren i viften gikk. Ny pris fra Whirlpool: 270 kroner.

Kjøkken og hvitevarer fra den svenske møbelkjeden er mer enn konkurransedyktige på pris. Det var derfor ikke så rart at vår leser fikk sjokk da hun skulle bytte ut lyspære i kjøkkenviften.

Prisen var nemlig på hele 270 kroner.

Viften var kjøpt på Ikea i forbindelse med oppussing av kjøkkenet, og var produsert av Whirlpool for Ikeas modell BF325.

- Da pæren gikk etter et års tid, dro jeg på Ikea for å kjøpe ny. Men den hyggelige mannen i kjøkkenavdelingen kunne fortelle at de ikke førte slike lyspærer, forteller hun til DinSide.

Hun spurte om hvor hun kunne få fatt i en ny pære, og han anbefalte henne å ta kontakt md Whirlpool.

- På vei hjem gikk jeg for sikkerhets skyld innom Ultra, men der hadde de ingen som lignet, og jeg kontaktet Whirlpool. Og da prisen kom fikk jeg bakoversveis: 270 kroner for én lyspære, inkludert moms og frakt, og 377,50 for to.

Hun forteller at hun ikke hadde regnet med det skulle være billig å kjøpe fra produsenten, men ble likevel sjokkert av den høye prisen.

- Det er snakk om helt vanlige 40W-glødelamper. Små riktignok, men det er ikke noe fancy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pusse opp kjøkkenet? Dette bør du tenke på før du går i gang

Det finnes alternativer

Fordi hun ikke trodde hun hadde noe valg, bestilte hun to lyspærer. Men hun er fortsatt undrende til at Ikea ikke selger slike pærer.

- Når de har en serie fra Whirlpool er det litt underlig at de ikke fører ekstrautstyr. Og kundebehandleren på Ikea virket også litt oppgitt. Det virket ikke som om jeg var den første som hadde spurt om akkurat det.

- Ikea fører ikke lamper til hvitevarer. Fokus har vært på lamper til annen belysning som vi produserer selv, sier Frode Skage Ullebust, kommunikasjonsrådgiver i Ikea, til DinSide.

Han legger til at det er viktig for Ikea at man skal kunne få fatt i lyspærer til alle produktene de selger i dagligvare- eller spesialforretninger.

- Til denne modellen er det snakk om to vanlige 40 W lyspærer. Slike skal det være mulig å få fatt på i vanlige dagligvareforretninger eller for eksempel på Lampehuset - men det er mulig de ser litt annerledes ut, for eksempel at de er litt kortere, forklarer Skage Ullebust.

Pærene fra Whirlpool er lange, og utformet spesielt for viften - mens man får lamper med lik effekt i vanlige dagligvarebutikker. En 40W-pære vil gi lik effekt og likt lys, selv om den har en litt annen utforming.

HTH utforderer Ikea med flatpakkeløsning: Hvilken leverandør er billigst?

Tar selvkritikk

- Det vi kan ta ansvar for, er å informere våre medarbedere om at de ikke skal sende kunder til Whrlpool, men til vanlige dagligvareforretninger, sier Ullebust. - De bør også informere om at pærene ikke nødvendigvis har samme form, men at de har samme funksjon.

- Her har vi et informasjonsansvar, og det skal vi ta. Vi har allerede snakket med kjøkkenansvarlig hos oss, avslutter Ullebust.