Hadde dette vært noe? Nå er tiden for å realisere spaniadrømmen. Foto: Marcelo Terraza
Hadde dette vært noe? Nå er tiden for å realisere spaniadrømmen. Foto: Marcelo Terraza Vis mer

Prisras på spanske ferieboliger

Det er nå du gjør et kupp. Se priseksempler her. Spanias ti beste strender

Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om en feriebolig i Spania? Nå kan det være rett tid for å gjøre noe med saken. Det spanske boligmarkedet har fått juling etter finanskrisen, og prisene har falt drastisk.

Ubegrenset budsjett? Her er verdens dyreste leiligheter

Faktisk er det såpass ille at boligminister Beatriz Corredor har gått ut og bedt britene, som alltid har vært de ivrigste ferieboligkjøperne i Spania, om å begynne å kjøpe igjen. Det skriver Telegraph.co.uk.

Det er nå 700.000 usolgte boliger i Spania, og rundt 400.000 av dem er forholdsvis nye boliger nær kysten.

- Prisene er betraktelig lavere enn for to år siden, og dere vil definitivt finne noe dere liker, sa hun til den britiske avisen.

Ifølge henne skal prisene ha falt med opptil 40 prosent. Delvis er det finanskrisens skyld, men delvis også et oppgjør med korrupte byggeiere og lokalpolitikere som har gitt byggingstillatelser ulovlig. Det har resultert i skrekkhistorier der utenlandske boligkjøpere har sett sine ferieboliger bli revet.

Nå skal systemet ryddes opp i, lover Corredor. I fremtiden skal det ikke være fare for at man kjøper boliger som viser seg å ikke ha dokumentene i orden.

Her er verdens beste byer å bo i

Så mye har prisene falt

Opptil 40 prosents prisreduksjon er mye. Men det gjelder selvsagt ikke de heteste ferieboligområdene. Likevel, Corredor viste til at boligprisene i Malaga-området har falt med 24 prosent, mens de på Tenerife har falt med 19 prosent.

- Du kan få mye for pengene i Spania nå, bekrefter Tom Andersson, redaktør i magasinet Bolig i Utlandet.

- På spørsmål om det er nå man skal se etter bolig i Spania, er svaret et helt ubetinget ja. jeg tror prisene vil holde seg lave i 2-3 år fremover fordi varelageret er så stort.

Se eksempler på boliger til nedsatt pris i bildespesialen under.

Andersson anslår at det totalt sett er rundt to millioner usolgte boliger i Spania, dersom både ferieboliger, vanlige boliger og prosjekterte boliger tas med.

- Men 700.000 er nok et riktig tall på boliger som er ute på markedet nå, sier han.

- Det er et stort varelager av boliger der, for før finanskrisen ble det bygget flere nye boliger i Spania enn i Frankrike, Tyskland og UK tilsammen. Det sier litt om hvordan markedet gikk fullstendig bananas.

- Prisene fortsatte å stige til fortvilelse for spanske meglere som ikke fikk solgt, men investorer, som også var vanlige spanjoler, så ikke dette for seg og nedjusterte ikke prisene. De kjøpte gjerne flere leiligheter i prosjekter, og skulle selge unna etterhvert som de ble ferdige. Så kom finanskrisen som glasuren på Spanias boligkrise.

Andersson bekrefter at prisene har falt i Spania, men sier at det har gått verst ut over fastlandet. Kanariøyene og Balearene har holdt seg bedre.

- Jeg kan tenke meg at det er riktig at de offisielle tallene for Costa del Sol er 24-25 prosents nedgang. Men i populære anlegg har ikke prisene gått ned, mens andre steder har prisene falt mer enn dette.

- Tror du prisene skal enda mer ned?

- Det er vanskelig å si. Men jeg vil uansett si at det er i 2011 man skal kjøpe, for de beste objektene vil bli solgt først. Prisene kan tenkes å falle ytterligere, men da gjelder det de dårligste objektene.

Med gode objekter mener Andersson ferieboliger med kort avstand til flyplass og sjø og bra infrastruktur. I tillegg spiller det inn hvor boligen ligger - om det er i førsterekke ved sjøen eller golfbanen, eller andrerekke eller lenger bak.

Verdens verste boligmarkeder

Ingen raske penger

Han anbefaler uansett kjøpere å ha en mimimumshorisont på fem år og helst mer.

- Du gjør ikke raske cash i det spanske boligmarkedet nå. Men kjøper du fordi du vil ha deg en feriebolig du skal kose deg med i flere år fremover, er dette riktig timing. Pass da på at du kjøper etter hjertet, og velger et område og en bolig du trives med, og ikke bare tenker at du skal kjøpe et billig hus fordi det er nedsatt i pris.

At det er nå du gjør gode kjøp bekreftes av Jim Tindstad, daglig leder i Europahus. Han kan fortelle at interessen blant hans kunder er større for Costa Blanca enn for Costa del Sol.

- Min erfaring er at nordmenn helst kjøper langs Costa Blanca, for der er prisene lavere enn langs Solkysten. I Costa Blanca har vi boliger som er nedpriset med 15 prosent.

Tindstad forteller at Europahus holder seg unna nye boligprosjekter.

- Vi tør ikke selge nye prosjekter, for det er så mange spanske byggherrer har gått konkurs. Men det er mange som nå selger sine ferieboliger. Dette gjelder spesielt briter.

- Fordi de ikke lenger har råd til å beholde ferieboligen?

- Ja, og de kjøper ikke heller, de vil leie i stedet. Det er jo bra for dem som har mulighet til å kjøpe en bolig i Spania. Hvis den har riktig beliggenhet er det et veldig godt utleiemarked.

Se eksempler på nedsatte boliger her:


Har du feriehus i utlandet? Det er like trygt å forsikre det i utlandet som her hjemme. Om du tar visse forholdsregler

Risikabelt med nye prosjekt

Som nevnt har det vært en del saker i medier om uheldige ferieboligeiere som har blitt tvunget til å rive boligen sin fordi papirene ikke var i orden.

- I Malaga-området har en skandale med korrupte politikere som har gitt ulovlige byggingstillatelser rullet i flere år. Nå har ordføreren i Marbella gjort en avtale med myndighetene om hvilke prosjekter som er ok, og hvilke som må rives. Men om det er fullstendig fikset er uvisst, sier Andersson.

- Så bør man holde seg unna nye prosjekter?

- Det er alltid større risiko å kjøpe på prospekt, men den risikoen får du betalt for ved at det er billigere å kjøpe før boligen er bygget. Du må ta stilling til om du er villig til å ta risikoen. Men det må sies at denne risikoen har økt betydelig etter at finanskrisen slo inn, og det gjelder særlig i Spania, sier Andersson.

- Mitt krystallklare råd - er du ikke bombesikker på at prosjektet er bra, så kjøper du ferdig bygget.

Smart å kjøpe fra en brite

Tom Andersson, redaktør i Bolig i Utlandet, har et hett tips til deg som tenker på å kjøpe i Spania (eller et annet europeisk land).

- Meglerne liker ikke at jeg sier dette, men det er lurt å kjøpe fra en brite som betalte for boligen sin i britiske pund. Han tåler et større pristap i euro bedre enn tidligere på grunn av kursutviklingen.

Dette er altså fordi pundet har blitt svakere i forhold til euroen. Dermed taper ikke briten like mye på å selge boligen for mindre enn han kjøpte den for som en som kjøpte boligen i euro.

Andre land med kjøpers marked

Det er ikke bare Spania som er rammet av at britene ikke lenger har råd til feriehus. Selv om Spania er landet det har gått verst ut over, merker også land som Portugal, Kypros og Malta at britene ikke lenger kjøper. Dermed vil også disse markedene være steder der man kan gjøre et godt kjøp.Skaff deg proff hjelp

- En annen ting jeg vil si er at du ikke må finne på å kjøpe uten profesjonell kjøpshjelp, altså en kjøpshjelp som er din representant. En megler vil alltid representere selger. Skaff deg en advokat i Spania som er din representant. Han eller hun bør snakke det språket du handler i, og kunne kommunisere med deg på et språk du forstår, sier Andersson.

- Man skal være veldig nøye på at alle papirer er i orden. Men jeg føler at byråkratiet i Spania er vel så bra som i Norge. Vi har ikke vært borti en eneste episode der det har vist seg at boliger har måttet rives på grunn av rot i papirer, men det har jo skjedd. Det eneste problemet vi opplever er at folk har satt opp påbygg som de ikke har fått tillatelse til, men det skjer jo i Norge også, sier Tindstad i Europahus.

- Hva tenker du om å kjøpe i Spania med tanke på investering? Er det penger å tjene på det?

- Det er ikke lett å se hva som skjer med Europas økonomi fremover, men nå er prisnivået unaturlig lavt, etter min mening. Men hovedgrunnen til at nordmenn kjøper i Spania er jo for å få seg en feriebolig i et behagelig klima, og uansett hva som skjer med økonomien til Spania, vil forsatt sola og varmen være der, sier Tindstad.

Får du lån til å kjøpe i Spania?

Det er jo fint at det går an å gjøre et varp i Spania, men hvordan er det med finansiering? Vi ringte Aud-Helen Rasmussen som er infosjef i DnB NOR for å høre.

- Ja, vi gir lån til kjøp av feriebolig i Spania, og vi er en av få banker som gir lån med pant i eiendommen i Spania. For mange er det viktig at det tas pant i eiendommen de kjøper der nede. Det er viktig å være oppmerksom på arvelovgivningen og arveskatt i Spania, som er helt annerledes enn i Norge.

Rasmussen forteller at DnB NOR opplever en økende etterspørsel etter finansiering for kjøp i Spania.

- Nå er prisene i Spania veldig lave. De har i gjennomsnitt falt med rundt 30 prosent. I fjor sommer begynte etterspørselen å øke igjen. Vi forventer en ytterligere etterspørsel utover vinteren i forbindelse med vinterferien og påskeferie. Da reiser mange ned for å orientere seg.

DnB NOR låner ikke ut sånn helt uten videre.

- Vi vurderer hvert panteobjekt for seg. Vi har egne folk i Spania som kan markedet og sørger for trygghet i hele prosessen. Det er en helt ulik prosess enn i Norge når du skal ta pant i fast eiendom i Spania.

- Man kan gjøre gode kjøp, men man tar en viss risiko. Man må orientere seg skikkelig og søke råd. Det er viktig å bruke god tid og orientere seg godt, sier Rasmussen.


Guide til Spaniaferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer