Prisras på spanske ferieboliger

Det er nå du gjør et kupp. Se priseksempler her. Spanias ti beste strender

Hadde dette vært noe? Nå er tiden for å realisere spaniadrømmen. Foto: Marcelo Terraza
Hadde dette vært noe? Nå er tiden for å realisere spaniadrømmen. Foto: Marcelo Terraza Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmer du om en feriebolig i Spania? Nå kan det være rett tid for å gjøre noe med saken. Det spanske boligmarkedet har fått juling etter finanskrisen, og prisene har falt drastisk.

Ubegrenset budsjett? Her er verdens dyreste leiligheter

Faktisk er det såpass ille at boligminister Beatriz Corredor har gått ut og bedt britene, som alltid har vært de ivrigste ferieboligkjøperne i Spania, om å begynne å kjøpe igjen. Det skriver Telegraph.co.uk.

Det er nå 700.000 usolgte boliger i Spania, og rundt 400.000 av dem er forholdsvis nye boliger nær kysten.

- Prisene er betraktelig lavere enn for to år siden, og dere vil definitivt finne noe dere liker, sa hun til den britiske avisen.

Ifølge henne skal prisene ha falt med opptil 40 prosent. Delvis er det finanskrisens skyld, men delvis også et oppgjør med korrupte byggeiere og lokalpolitikere som har gitt byggingstillatelser ulovlig. Det har resultert i skrekkhistorier der utenlandske boligkjøpere har sett sine ferieboliger bli revet.

Nå skal systemet ryddes opp i, lover Corredor. I fremtiden skal det ikke være fare for at man kjøper boliger som viser seg å ikke ha dokumentene i orden.

Her er verdens beste byer å bo i

Så mye har prisene falt

Opptil 40 prosents prisreduksjon er mye. Men det gjelder selvsagt ikke de heteste ferieboligområdene. Likevel, Corredor viste til at boligprisene i Malaga-området har falt med 24 prosent, mens de på Tenerife har falt med 19 prosent.

- Du kan få mye for pengene i Spania nå, bekrefter Tom Andersson, redaktør i magasinet Bolig i Utlandet.

- På spørsmål om det er nå man skal se etter bolig i Spania, er svaret et helt ubetinget ja. jeg tror prisene vil holde seg lave i 2-3 år fremover fordi varelageret er så stort.

Se eksempler på boliger til nedsatt pris i bildespesialen under.

Andersson anslår at det totalt sett er rundt to millioner usolgte boliger i Spania, dersom både ferieboliger, vanlige boliger og prosjekterte boliger tas med.

- Men 700.000 er nok et riktig tall på boliger som er ute på markedet nå, sier han.

- Det er et stort varelager av boliger der, for før finanskrisen ble det bygget flere nye boliger i Spania enn i Frankrike, Tyskland og UK tilsammen. Det sier litt om hvordan markedet gikk fullstendig bananas.

- Prisene fortsatte å stige til fortvilelse for spanske meglere som ikke fikk solgt, men investorer, som også var vanlige spanjoler, så ikke dette for seg og nedjusterte ikke prisene. De kjøpte gjerne flere leiligheter i prosjekter, og skulle selge unna etterhvert som de ble ferdige. Så kom finanskrisen som glasuren på Spanias boligkrise.

Andersson bekrefter at prisene har falt i Spania, men sier at det har gått verst ut over fastlandet. Kanariøyene og Balearene har holdt seg bedre.

- Jeg kan tenke meg at det er riktig at de offisielle tallene for Costa del Sol er 24-25 prosents nedgang. Men i populære anlegg har ikke prisene gått ned, mens andre steder har prisene falt mer enn dette.

- Tror du prisene skal enda mer ned?

- Det er vanskelig å si. Men jeg vil uansett si at det er i 2011 man skal kjøpe, for de beste objektene vil bli solgt først. Prisene kan tenkes å falle ytterligere, men da gjelder det de dårligste objektene.

Med gode objekter mener Andersson ferieboliger med kort avstand til flyplass og sjø og bra infrastruktur. I tillegg spiller det inn hvor boligen ligger - om det er i førsterekke ved sjøen eller golfbanen, eller andrerekke eller lenger bak.

Verdens verste boligmarkeder

Ingen raske penger

Han anbefaler uansett kjøpere å ha en mimimumshorisont på fem år og helst mer.

- Du gjør ikke raske cash i det spanske boligmarkedet nå. Men kjøper du fordi du vil ha deg en feriebolig du skal kose deg med i flere år fremover, er dette riktig timing. Pass da på at du kjøper etter hjertet, og velger et område og en bolig du trives med, og ikke bare tenker at du skal kjøpe et billig hus fordi det er nedsatt i pris.

At det er nå du gjør gode kjøp bekreftes av Jim Tindstad, daglig leder i Europahus. Han kan fortelle at interessen blant hans kunder er større for Costa Blanca enn for Costa del Sol.

- Min erfaring er at nordmenn helst kjøper langs Costa Blanca, for der er prisene lavere enn langs Solkysten. I Costa Blanca har vi boliger som er nedpriset med 15 prosent.

Tindstad forteller at Europahus holder seg unna nye boligprosjekter.

- Vi tør ikke selge nye prosjekter, for det er så mange spanske byggherrer har gått konkurs. Men det er mange som nå selger sine ferieboliger. Dette gjelder spesielt briter.

- Fordi de ikke lenger har råd til å beholde ferieboligen?

- Ja, og de kjøper ikke heller, de vil leie i stedet. Det er jo bra for dem som har mulighet til å kjøpe en bolig i Spania. Hvis den har riktig beliggenhet er det et veldig godt utleiemarked.

Se eksempler på nedsatte boliger her:

Denne leiligheten med to soverom og to bad ligger i Los Dolses i Villamartin ved Costa Blanca. Det er felles svømmebasseng og fem minutters gange til flere golfbaner. Foto: Europahus
Den selges møblert, men husk at du kan skifte stilen om du ønsker. Ellers har den klimaanlegg og egen liten hage. Foto: Europahus
Flott utsikt over park med appelsintrær. Og prisen? Før kostet den 998.000 kroner, nå er prisen 779.000 kroner. Foto: Europahus
En sjarmerende liten bungalow som ligger ved La Manga Club i Belaluz på Costa Blanca. Eierne kan spille golf og tennis gratis på klubben. La Manga Club har også flere svømmebassenger og spaanlegg, treningssenter og flere restauranter. Foto: Europahus
Det er bare ett soverom i bungalowen, men ellers kan den skryte av takterrasse og terrasse med åpen peis i stein. Foto: Europahus
Fra takterrassen, der du kan slikke sol hele dagen. Prisen? Denne bungalowen kostet 2.1 millioner kroner, men nå er prisen 1.63 millioner. Foto: Europahus
Tomannsbolig i et lite boligområde i utkanten av byen Algorfa, bare en kort kjøretur fra Torrevieja. Det er 6 km til nærmeste strand, men det finnes et felles svømmebasseng i komplekset. Foto: Europahus
Det finnes tre soverom, alle doble, og to bad. I tillegg kjøkken, stue og spisestue. Klimaanlegg er det også. Foto: Europahus
Denne boligen får du for 1.117.000 kroner, mens den før har kostet 1.8 millioner. Foto: Europahus
Denne villaen ligger på La Torre Golf Resort på Costa Blanca, og har både golfbane, treningssenter, spa, butikker, restauranter osv. Det er 15 minutter å kjøre til Murcia og flyplassen. Foto: Europahus
Romslig villa med to doble soverom og to bad, terrasse, takterrasse og hage. Felles svømmebasseng, og 12 km til nærmeste strand. Foto: Europahus
Fra takterrassen. Denne villaen kostet før 2.1 millioner kroner, men nå er den for salg til 1.348.000 kroner. Foto: Europahus
Dette er drømmeboligen - en bodega (vingård) med stall som ligger i åsene ved Casares i Andalucia. Her ser du utover Middelhavet mot Gibraltar og Afrika. Eiendommen består av flere hus og har totalt 15 soverom. Foto: Europahus
Eget svømmebasseng er selvsagt. Og siden det er en vingård, er det også en vinkjeller her. Stallen har plass til 46 hester. Tomten er på 165 hektar. Foto: Europahus
Innvendig snakker vi om en bolig som har alle fasiliteter. Og som du sikkert har gjettet - denne er dyr! Men er du mangemillionær gjør du et kupp. Den kostet 200 millioner kroner, men er nå satt ned til 140 millioner kroner. Foto: Europahus


Har du feriehus i utlandet? Det er like trygt å forsikre det i utlandet som her hjemme. Om du tar visse forholdsregler

Risikabelt med nye prosjekt

Som nevnt har det vært en del saker i medier om uheldige ferieboligeiere som har blitt tvunget til å rive boligen sin fordi papirene ikke var i orden.

- I Malaga-området har en skandale med korrupte politikere som har gitt ulovlige byggingstillatelser rullet i flere år. Nå har ordføreren i Marbella gjort en avtale med myndighetene om hvilke prosjekter som er ok, og hvilke som må rives. Men om det er fullstendig fikset er uvisst, sier Andersson.

- Så bør man holde seg unna nye prosjekter?

- Det er alltid større risiko å kjøpe på prospekt, men den risikoen får du betalt for ved at det er billigere å kjøpe før boligen er bygget. Du må ta stilling til om du er villig til å ta risikoen. Men det må sies at denne risikoen har økt betydelig etter at finanskrisen slo inn, og det gjelder særlig i Spania, sier Andersson.

- Mitt krystallklare råd - er du ikke bombesikker på at prosjektet er bra, så kjøper du ferdig bygget.Skaff deg proff hjelp

- En annen ting jeg vil si er at du ikke må finne på å kjøpe uten profesjonell kjøpshjelp, altså en kjøpshjelp som er din representant. En megler vil alltid representere selger. Skaff deg en advokat i Spania som er din representant. Han eller hun bør snakke det språket du handler i, og kunne kommunisere med deg på et språk du forstår, sier Andersson.

- Man skal være veldig nøye på at alle papirer er i orden. Men jeg føler at byråkratiet i Spania er vel så bra som i Norge. Vi har ikke vært borti en eneste episode der det har vist seg at boliger har måttet rives på grunn av rot i papirer, men det har jo skjedd. Det eneste problemet vi opplever er at folk har satt opp påbygg som de ikke har fått tillatelse til, men det skjer jo i Norge også, sier Tindstad i Europahus.

- Hva tenker du om å kjøpe i Spania med tanke på investering? Er det penger å tjene på det?

- Det er ikke lett å se hva som skjer med Europas økonomi fremover, men nå er prisnivået unaturlig lavt, etter min mening. Men hovedgrunnen til at nordmenn kjøper i Spania er jo for å få seg en feriebolig i et behagelig klima, og uansett hva som skjer med økonomien til Spania, vil forsatt sola og varmen være der, sier Tindstad.


Guide til Spaniaferien