Prispress på panorama

Utsikten kan fort koste tre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For de fleste av oss er valget lett: Skal vi kjøpe bolig, blir det som oftest uten utsikt. For drømmen om utsyn til fjorden eller andre vakre vidder koster nemlig flesk.

Luften er ikke for alle.
Luften er ikke for alle. Vis mer

- En 100 kvadratmeter stor bolig på Aker Brygge i Oslo kan skille over tre millioner kroner i pris, avhengig av om utsikten er perfekt eller om det ikke er utsikt i det hele tatt, sier eiendomsmegler i Megler 1, Snorre Olsen.

Men ifølge megleren er området rundt Aker Brygge nok spesielt.

- Aker Brygge er i forveien høyt priset. Prisforskjellen på en bolig med eller uten utsikt i andre strøk i Oslo vil kanskje ikke skille mer enn en million, sier Olsen.

HER KAN DU LESE OM PRISFORSKJELLER ANDRE STEDER I NORGE

Utsikt viktigst for leilighet

- Generelt vil jeg si at en fin utsikt koster mellom en halv og en hel million kroner for de dyrere boligene, sier advokat Tom Johnsen i Sem og Johnsen eiendomsmegling.

Johnsen gir også en sjablongmessig regel for hvor mye en utsikt koster.

- Grovt sett kan man si at en fin utsikt øker boligens pris med mellom 10 og 20 prosent, sier advokaten.

Men prisforskjellene kan variere mye avhengig av om man ser på leiligheter eller hus.

- Det er mitt inntrykk at utsikt er viktigst for de som kjøper leilighet. Kjøper man hus, er man kanskje mer opptatt av å få stille, rolige og grønne omgivelser og kort vei til barnehage og skole. Utsikt har selvfølgelig også noe å si for prisen, men det er altså ikke like viktig som ved kjøp av en leilighet, sier Johnsen.

1,5 million i prisforskjell


- I Oslo vil en bolig med utsikt antagelig koste mellom en halv og halvannen million mer enn en bolig uten. Utsikt over Oslofjorden vil gi de største prisforskjellene, sier pressetalsmann i Notar Eiendom, Eivind Rodem.

Men også hvor boligen ligger geografisk, har stor betydning.

- Beliggenhet betyr veldig mye for hvor stor prisforskjellen er, og det er også forskjell på om det er snakk om hus, leilighet eller borettslag, sier Rodem.

Advokat Thorbjørn Ek er spesialist på hovedstadens dyre boliger, og er som de andre meglerne enig i at utsikt er utslagsgivende for prisen.

- Jo dyrere og jo mer spesiell en bolig er, jo mer må man også betale for utsikten. En utsikt er masse verdt, og noen ganger helt avgjørende for boligens pris, sier Ek.

HER KAN DU LESE OM PRISFORSKJELLER ANDRE STEDER I NORGE

MED DINSIDE'S NYE KALKULATOR KAN DU SJEKKE HVOR MYE BOLIGEN DIN ER VERDT

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!