Priskupp på hjemmekinoanlegg

Ingenting slår følelsen av å ha gjort et ordentlig kupp, og aldri før har prisene vært så lave som nå. Hvorfor?

Priskupp på hjemmekinoanlegg
Publisert
Sist oppdatert

Både de store butikk-kjedene og nettbutikkene kjører nå store kampanjer for råbillige hjemmekinoanlegg.

Og det er det mye pent å si om, for her får du ofte svært mye for pengene:

Anleggene kommer gjerne 2.1 eller 5.1 konfigurasjon; som vil si at du får en basshøyttaler, samt to eller fem surroundhøyttalere. De aller fleste anleggene er også av receivertypen, som altså vil si at du får en radiodel i tillegg til selve forsterkeren. Alle anleggene har i tillegg en innebygget DVD-spiller, som i de aller fleste tilfeller også skalerer DVD-signalet til 1080i eller 1080p - slik at det matcher oppløsningen på TV-en din.

Med andre ord; alt det du trengte for en fullgod hjemmekino-opplevelse i 2005.

Jepp, der var nøkkelordet folkens. For 99% av disse anleggene er utdaterte, og det er altså derfor du omtrent får dem kastet etter deg i butikken.

Vit hva du kjøper

Forstå meg rett; for mange vil det være midt i blinken med et slikt hjemmekino-anlegg: Til prisen synes jeg mange av dem gir overraskende god lyd, og har du ikke opplevd surroundlyd før, vil selv et råbillig 5.1-anlegg være med på å øke filmfølelsen.

Hovedproblemet med de kompakte mini-anleggene er imidlertid at du blir låst til de finessene de har:

 • De har kun DVD. Det er ikke noe galt med DVD, men skal du ha det beste bildet og den beste filmlyden i dag, ja da må du ha Blu-ray.

  Billiganleggene kan altså ikke spille av Blu-ray filmer, og siden det først er i disse dager at Blu-ray anleggene begynner å komme på markedet i stor skala, må altså butikkene kvitte seg med de utgående DVD-anleggene før de hoper seg opp på lageret.

 • De har få, ofte svært få innganger. De fleste billiganleggene er bare laget for å bruke de enhetene de selv har innebygget, så når du vil koble til andre enheter får du problemer.

  En av mine venner opplevde dette nå nylig, og hans erfaring er et godt eksempel:

  Han hadde kjøpt et billig 5.1 anlegg til bruk i kjellerstua. At anlegget ikke hadde Blu-ray spiller var ikke noe problem, han hadde jo kjøpt en billig Blu-ray spiller i tillegg. Problemet oppsto selvsagt når han skulle koble den til, og fant ut at billiganlegget ikke hadde en eneste HDMI-inngang (HDMI=digital overføring av lyd og bildesignaler).

  Løsningen her er normalt å koble Blu-ray spillerens HDMI-kabel rett i TV-en, sånn at du får bilde. For å få lyden ut av hjemmekinoanlegget må du i slike tilfeller også koble til en digitalkabel fra Blu-ray spilleren til anlegget.

  Og her oppsto selvsagt problem nummer to. Billiganlegget hadde bare en digital lydinngang, og der sto allerede sønnens Xbox tilkoblet...

  I praksis må han altså dra ut billiganlegget av bokhylla og skifte lydkabel, hver eneste gang han skal veksle mellom Blu-ray spilleren og Xboxen. Det er ikke spesielt brukervennlig.

 • Moralen er altså enkel: Vit hva du kjøper.

  Er du sikker på at du ikke vil trenge Blu-ray, eller ikke er interessert i å kople til spillkonsoll, videokamera? Ja, da er det bare å ta for seg i tilbudskurven mens du smiler fra øre til øre .

  Hvis du derimot vet eller tror at du vil ha disse mulighetene; ja da bør du gå litt opp i pris og kjøpe et anlegg som både har innebygget Blu-ray spiller og de inngangene du trenger. Også de fins nemlig i butikken, de bare koster litt mer.

  God jakt.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer