Prisfall på eneboliger

Boligprisene falt med 0,5 prosent i høst, viser ferske tall fra SSB.

Eneboliger falt i pris, og trakk ned prisstatistikken for tredje kvartal i år.  Foto: Per Ervland
Eneboliger falt i pris, og trakk ned prisstatistikken for tredje kvartal i år. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene gikk i gjennomsnitt ned 0,5 prosent fra andre til tredje kvartal i år. De er likevel 6,7 prosent høyere enn for ett år siden, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er eneboliger som trekker ned. I snitt falt prisen på eneboliger med 1,7 prosent fra andre til tredje kvartal. Prisen på småhus (rekkehus, to- tre- og firemannsboliger) og leiligheter steg med henholdsvis 0,8 og 1,4 prosent.

Hvorfor faller SSB-tallene?

Det siste året har vi, måned etter måned, stort sett rapportert om en økning eller utflating av boligprisene. Da meglerbransjen la frem sin boligprisstatistikk for september, viste tallene at boligprisene steg med 0,3 prosent, og vi kunne melde at aldri før har norske boliger vært så mye verdt. Tilsvarende steg boligprisene med hele 2,5 prosent i august, men falt 1,5 prosent i juli.

Hvordan kan dette stemme?

Det er ikke bare å legge sammen og trekke fra månedstallene fra meglerbransjen. Prosentregning er litt mer komplisert enn det, men selv når vi tar hensyn til dette stemmer ikke resultatene helt overens.

- Datagrunnlaget vi bruker er mye av det samme, men metodene er litt annerledes. Vi vekter de ulike boligtypene litt forskjellig. Hos oss får for eksempel eneboliger litt større vekt, forteller Mona Takle, seniorrådgiver i SSB til DinSide.

For mens den månedlige boligprisstatistikken beregner prisutviklingen utifra de faktisk omsatte boligene, vekter SSB utifra den totale boligmassen.

- I tillegg er det verdt å få med seg at vår statistikk er basert på endelige tall, der hele måneden er med. Meglerbransjens boligprisstatistikk er foreløpig, det kan komme korreksjoner til etter at statistikken er laget, sier Takle.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Byene drar opp

Prisene i de store byene drar opp snittet, med unntak av Bergen. For mens prisene i Oslo med Bærum steg med 1,7 prosent, Trondheim med 2,8 og Stavanger med 1,4 falt prisene i Bergen med 0,7 prosent. I alle andre regioner falt også prisene dette kvartalet.

Det siste året har prisene på boliger økt i gjennomsnitt 6,7 prosent. Størst har prisøkningen vært i Stavanger og Trondheim med henholdsvis 14,1 og 12,5 prosent. I Oslo og Bærum økte boligprisene med gjennomsnittlig 6,1 prosent siste året, mens resten av Akershus hadde laveste prisstigning, med 4,8 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!