Pilestredet Park har nådd målet om å bli en grønn oase, sentralt i Oslo sentrum.
Pilestredet Park har nådd målet om å bli en grønn oase, sentralt i Oslo sentrum. Vis mer

Priser Pilestredet Park

Statens byggeskikkpris gikk i år til Pilestredet Park. Se bilder av vinnerne de siste 25 år.

Publisert
Sist oppdatert

Statens Byggeskikkpris 2007 gikk til Pilestredet Park ved Statsbygg og Oslo kommune.

Urbane parker og hager

Sosialantropolog og trendanalytiker Gunn Helen Øye har tidligere påpekt til DinSide at det er påfallende ofte at urbane boligprosjekter ofte får navn som indikerer grønne lunger, helt uavhengig av grøntareale, som Grüner Garden, Waldemars Hage, et cetera. På landet, er det omvendt: Der har boligkompleks gjerne ord som "urban" eller "city" i navnet sitt.

Pilestredet Park har imidlertid ikke gjort skamme på navnet sitt. I juryens vurdering av boligprosjektet blir det blant annet beskrevet som en "grønn oase".

- [Pilestredet park er] en trafikkfri oase i sentrum av Oslo, der et 5.000 kvadratmeter stort boligområde med høy utnyttelsesgrad inngår i byens grøntstruktur, skriver Statens byggeskikkpris i en pressemelding.

Bak prosjektet står Statsbygg og Oslo kommune. De forpliktet seg til et miljøoppfølgingsprogram da de startet arbeidet med å transformere det gamle rikshospitalet og kvinneklinikken til sunne hus i 1998.

Store bilder av vinnerne, de siste 25 år.

Les mer om byggeskikk - og uskikk i boken Forbilder. <i>Illustrasjonsfoto</i>
Les mer om byggeskikk - og uskikk i boken Forbilder. Illustrasjonsfoto Vis mer


På denne tiden var det få standarder og forskrifter å forholde seg til. Likevel synes de å ha klart seg med glans: området preges av biologisk mangfold, vakre parkanlegg, nybygg og velbevarte bygninghistoriske referanser til sykehuset fra 1873.

– Et godt boligområde som for ettertiden lenge vil stå som et referanseprosjekt for gjennomføring av viktige energi- og miljømål innenfor bolig- og byggebransjen, sier juryleder Bente Florelius om valget av årets vinner.

Juryen berømmer også utbyggerne for at helse- og miljøfarlige stoffer ble fullstendig sanert ved rivingen av de gamle sykehusbygningene. 98 prosent av bygningene som ble revet, ble gjenbrukt som støpte underlag i utearealet, grus, trapper eller leker.

I forbindelse med utdeling av prisen lanseres også boken "Forbilder" som presenterer Statens Arkitektur- bymiljø- og byggeskikkpriser gjennom 25 år. I vår bildespesial kan du se de 25 vinnerne av Statens byggeskikkpris.

>>Se Norges skikkeligste bygg

Alle bilder er gjengitt med tillatelse fra Husbanken
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer