Prisene på sjøboliger

Her ser du hva du må betale for en sjøbolig - fra Kristiansand til Tromsø.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Reisen vår starter i innerste Oslofjord, og ikke overraskende er det også her vi finner de høyeste prisene.

Oslo
- Ser vi på leilighetsprosjekter i hovedstaden, har vi eksempelvis slike på Aker Brygge, på Rolfstangen, Lysaker Brygge og Tjuvholmen. Som minimum må du nok betale en kvadratmeterpris på 40.000-50.000 kroner. Er drømmen enebolig med strandlinje, vil prisen på den aller billigste man kan oppdrive nok ligge rundt 25 millioner kroner, forteller advokat Thorbjørn Ek.

Med disse tallene vil en treroms leilighet på 80 kvadratmeter altså minimum koste godt over 3,2 millioner kroner. Og sannsynligvis mer. For en sjekk av de nevnte leilighetsprosjektene viser at de fleste usolgte boligene har en kvadratmeterpris på 50.000-80.000 kroner. Det gir leilighetspriser på 4 millioner til 6,4 millioner kroner.

Tønsberg
Vi legger oss bak danskebåten, og nyter at vi har vår egen lille skute å seile i. Når dansebandene begynner å bråke ombord, lar vi danskebåt være dansebåt, og legger heller kursen litt vestpå - inntil Tønsberg by. For her et det jo nydelig...

- Ønsker du en leilighet her i byen som ligger i første linje, må du nok regne med å betale fra rundt 35.000 kroner per kvadratmeter, og opp mot 50.000. Vanlige leiligheter koster rundt 20.000 kroner per kvadratmeter, så her er det altså nesten snakk om en dobling i prisen for å ligge i første rekke, forteller daglig leder i Exact Tønsberg, Jørgen Petterson.

En kvadratmeterpris på 35.000 kroner, svarer til 2,8 millioner kroner for en leilighet på 80 kvadratmeter.

Men har du noen erfaring med hva du må betale for en enebolig i vannkanten?

- De aller billigste koster rundt 6-7 millioner kroner, men det er også solgt eneboliger i området til 45 millioner kroner, avslutter han.

Kristiansand
Vi må nå ut på en litt lengre seilas langs den vakre kysten vår. For neste stopp er Kristiansand. Og byen som er kjent for Kvadraturen og Kardemommeby har også en fin sjøutsikt å by på.

- Det er lite til salgs av leiligheter som ligger i første rekke, og de er derfor vanskelige å oppdrive. Men vi har hatt noen leiligheter i Østre Strandgate som har gått for rundt 30.000-35.000 kroner per kvadratmeter. Nylig solgte vi for eksempel en 78 kvadratmeter stor leilighet til 2,7 millioner kroner, forklarer Ronny Eikerol, statsautorisert eiendomsmegler i DnB NOR Eiendom i Kristiansand.

- Og den aller rimeligste eneboligen du kan oppdrive, men som fremdeles har strandlinje, koster nok rundt 3,5-4 millioner kroner, sier megleren.

Stavanger
Turen går videre, og vinden tiltar. Det gjør også oljelukten. Og med den kommer også lukten av penger. Men strandlinjen kan dessverre ikke bli lengre, uansett hvor mye penger man har...

- Det er få tomter å bygge på. Og blir det lagt ut en enebolig for salg, går den for skyhøye priser. Av leilighetsprosjekter har vi ett som heter Urban sjøfront, og her selges leilighetene for kvadratmeterpriser på 35.000-45.000 kroner, forteller faglig leder i Exact Stavanger, Kari Nord-Varhaug.
Slike kvadratmeterpriser tilsvarer boligpriser på 2,8-3,6 millioner kroner - dersom du altså klarer å presse familien inn på 80 kvadratmeter.

Bergen
Skuten vår seiler litt nordpå. Og snart er vi i Bergen - byen der det alltid regner.

Om det regner penger, vites ikke. Men man skulle kanskje tro det, når man spør om hva det koster å bo i vannkanten.

- Nye prosjekter som ligger rett ut i sjøen, har kvadratmeterpriser på mellom 40.000 og 50.000 kroner. De aller mest sentrumsnære og populære, kan imidlertid koste enda mer, sier daglig leder i DnB NOR Eiendom i Bergen, Dag Jonny Johannessen.

Slike kvadratmeterpriser betyr at en treroms leilighet på 80 kvadratmeter fort koster mellom 3,2 og 4,0 millioner.

- Snakker vi enebolig med strandlinje, får du kanskje en slik til 4,5-5,0 millioner. Men da er den også i ganske dårlig forfatning, avslutter meglersjefen.

Trondheim
Vi beveger oss mot midten av landet, og kommer til trøndernes hovedstad: Trondheim.

- Jeg har nettopp solgt en bolig i Ilsvika til 40.000 kroner per kvadratmeter. Men det var en leilighet på 37 kvadratmeter, så kvadratmeterprisen for en større bolig ville nok nærmere være 35.000-36.000 kroner, sier daglig leder i Remax i Trondheim, John Phan.

En treroms på 80 kvadratmeter ville dermed koste rundt 2,8 millioner kroner i dette populære området.

- Men på Solsiden, Nedre Elvehavn, ligger prisene noe høyere. Der må en regne med å legge på minst 2.000 kroner per kvadratmeter, og prisene der ligger fra 40.000 – 50.000 kroner. Men det finnes unntak for større eksepsjonelle leiligheter som kjøpere er villige til å betale langt utover denne prisen, avslutter han.

Tromsø
Norge er et langstrakt land, så vi har enda en destinasjon utstaket på vårt sjøkart. Men været er surt, og vinden kald, så vi jukser litt, og tar heller luftveien det siste stykket.

Men at Tromsø ligger "litt" utenfor allfarvei, kan ikke akkurat ses på prisene.

- Vi har nettopp solgt en leilighet på 140 kvadratmeter til 7,9 millioner. Men den lå også i toppetasjen av et bygg. Snakker vi om treroms-leiligheter, som altså ligger i første rekke mot sjøen og nær sentrum, er kvadratmeterprisene nok mellom 42.000 og 44.000 kroner, forteller statsautorisert eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 i Tromsø, Noel Pedersen.

Vår testleilighet ville dermed sannsynligvis koste minimum 3,36 millioner kroner. Byen har dermed kanskje noen av de dyreste sjøbolig-prisene i landet - og det et sted hvor det er så mørkt hele vinteren at du kanskje til og med ikke ser utsikten din...

Tips: Er trangen til å bo ved sjøen stor, men lommeboken liten, vil prisene i denne artikkelen nok virke skremmende. Men bare rolig, det finnes andre muligheter. Er du villig til å bosette deg et stykke utenfor de større byene, er det mulig å få egen strandlinje eller sjøleilighet mye billigere. DinSide Bolig vil innen kort tid komme tilbake med en artikkel om dette emnet.