Pris-stopp i Oslo

Det koker ikke lenger i Oslos boligmarked. Faktisk har prisene gått ned det siste året. Men i andre fylker peker kurvene oppover.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tidligere i vår og i sommer meldte mediene samstemt om nedgang i boligprisene. Også hos DinSide spådde flere eksperter tidlig i sommer at prisfesten er over. Statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund for andre kvartal i år tyder på at tiden med stormende prisvekst er over.

Forventer utflating

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Andre kvartal i år steg prisene med tre prosent per kvadratmeter på landsbasis, men korrigerer vi for sesongvariasjoner har ikke gjennomsnittsprisene endret seg de siste månedene. Klikk på linken i boksen til høyre for å se prisene i ditt fylke.

Det ser heller ikke ut som om boligeiere kan håpe på at boligen deres skal stige mye i verdi til høsten.

- Vi forventer en utflating av prisene resten av året, sier Finn Tveter som er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Vanligvis stiger prisene mest på våren, og stabiliserer seg eller går litt ned på høsten.

Her leser du mer om sesongvariasjoner i boligmarkedet på 90-tallet.

Også i år steg prisene mest i første kvartal. Les mer om prisstigningen her.

Store forskjeller

Statistikken fra NEF er utarbeidet av Econ, og basert på 6464 innrapporterte salg. Tallene viser store forskjeller i prisutviklingen fra fylke til fylke. Prisene har økt mest i Hedmark og Oppland – hele sju prosent økning har det vært der i andre kvartal. Trøndelag følger på en god andreplass, med seks prosentpoeng økning. Den årlige endringen i Trøndelag har vært på hele ni prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo har prisene gått minst opp. I løpet av de siste tre månedene har prisene her steget med kun én prosent. Den årlige endringen er på minus ett prosentpoeng.

- Det har vært eksepsjonelt mange boliger til salgs i Oslo i april og mai. Det gir i større grad kjøpers marked. Vi forventer en utflating på høsten, sier Tveter i Eiendomsmeglerforbundet.

Selv om Oslo har den laveste prisveksten, er prisene i hovedstaden mye høyere enn i resten av landet. 19.300 kroner må du gi per kvadratmeter i Oslo. Det er dobbelt så mye som i de billigste fylkene – Hedmark og Oppland. Her ser du prisene i ditt fylke.

Dyrere enn i jappetida

De fleste tenker tilbake på 80-tallet som dyre år for boligkjøpere. Men boligprisene er nå generelt 24 prosent høyere enn i toppåret 1987, korrigert for inflasjon.

Likevel bruker vi mindre av de disponible inntektene på å dekke renteutgifter. Enslige må nå regne med å bruke 40 prosent av sin disponible inntakt på renteutgifter ved boliglån. Det samme tallet i 1987 var på hele 58 prosent.