Prestisjepris til norsk designer

Johan Verde og Trond Mois gryteserie ZPA ChefPan for Isenkram har blitt tildelt den prestisjetunge Wallpaper Annual Design Awards. I tillegg vanket det hederlig omtale for designduoen StokkeAustad for deres kobbervaser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prestisjepris

Den britiske trendbibelen Wallpapers årlige designpris er en av de aller viktigste i bransjen. At norske designere stikker av med en pris hører til sjeldenhetene, men Norway Says' sofa UGO for L.K. Hjelle stakk av med en av de gjeve utmerkelsene i 2004.

Zpa ChefPan fikk utmerkelsen i kategorien Best kitchenware - best kjøkkenutstyr.

Gryteserien er designet av den prisbelønte norske designeren Johan Verde i samarbeid med den kjente kokken Trond Moi. Serien består av stekepanner, gryter - og vår favoritt "sausepannen" med vertikalt håndtak og rund form, som gjør det enkelt å få et godt grep om grytene når en skal piske opp sauser.

Hoppende glade (ved lansering): Johan Verde (t.v.) og Trond Moi. Foto: Isenkram
Hoppende glade (ved lansering): Johan Verde (t.v.) og Trond Moi. Foto: Isenkram Vis mer


Endelig på nivå med storebror

Der vår söta bror har mindreverdighetskompleks i forhold til vår velstand fra Nordsjøoljen, har Norge lenge vært en sinke i designsammenheng. Vi var (og er) med i Scandinavian design-begrepet, men mens de fleste europeere kan nevne flere svenske og danske designere, har det ikke vært så mye å skryte av for nordmenn. Norway Says i de senere år er et hederlig unntak. Det gjør det kanskje ekstra gøy å lese juryens begrunnelse?

"Når det kommer til design, havner nordmennene stort sett i skyggen av sine svenske - men denne trenden er i ferd med å snu. Den imponerende utstillingen 100% Norway under London Design Festival i september viste at Norge har flere strenger å spille på enn stilig skitøy, og høydepunktet var den stilige serien kasseroller av Johan Verde. Serien i rustfritt stål, som består av ulike kasseroller og stekepanner er allerede en stor hit i Norge, og vil lanseres internasjonalt fra neste år."

>>> Se faksimiler fra Wallpaper

Z.P.A. ChefPan: Helt sjef! Foto: Isenkram
Z.P.A. ChefPan: Helt sjef! Foto: Isenkram Vis mer
Form og funksjon

Disse to kobbervasene fikk hederlig omtale i Wallpapers designpris-issue.
Disse to kobbervasene fikk hederlig omtale i Wallpapers designpris-issue. Vis mer


Selv om formen på ZPA-grytene imponerer er serien dessverre ikke helt feilfri. Forbrukere har meldt om at det svir seg lett i stekepannen - og at den stilige formen dessverre fører til mye søl for oss amatørkokker.

Olav Klepp, markedssjef i Isenkram, sier til DinSide at selskapet jobber med både å videreutvikle og forbedre ZPA-serien.

- Nå kan man jo ikke forvente at en stålstekepanne skal oppføre seg som en med teflonbelegg, legger Klepp til. Men selskapet jobber også med å få lagt en tykkere bunn på stekepannen, slik det er i grytene. I tillegg kommer en variant med teflonbelegg på markedet om ikke så alt for lenge.

Z.P.A-serien fås kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsforhandlere.

Hederlig omtale til StokkeAustad

Hyggelig er det også å se at de norske designerne Jonas Ravlo Stokke og Øystein Austad i StokkeAustad blir trukket frem og får hederlig omtale. I settingen "best domestic design" showcaset Wallpaper en håndfull spesielt utvalgte produkter, og blant dem finner vi designduoens to kobbervaser.

Jonas Ravlo Stokke og Øystein Austad på Salone Satelite i Milano i fjor. De stilte ut i messens avdeling for unge designere. Arkivfoto; Elisabeth Dalseg
Jonas Ravlo Stokke og Øystein Austad på Salone Satelite i Milano i fjor. De stilte ut i messens avdeling for unge designere. Arkivfoto; Elisabeth Dalseg Vis mer


- Dette er kjempegøy, sier Øystein Austad til DinSide. Designerne synes det er stas å bli trukket frem i Wallpaper.

Han forteller at de to designerne har mye på tapetet fremover. Da DinSide ringte for å gratulere hadde de akkurat fått diplomet for fullførte masterstudier ved Arkitekthøyskolen i Oslo, og var på vei til Kunsthøyskolen i Oslo for å undervise masterstudentene ved linjen for møbel og interiør der.

I februar flytter de inn i nye lokaler, i galleriet og designkollektivet Projekt 0047 som flytter fra Berlin til Oslo. Her vil et titalls kunstnere, fotografer, designere, industridesignere og arkitekter kunne boltre seg på 280 kvadratmeter.

Kobbervasene kan bestilles ved å kontakte StokkeAustad, og de vil koste rundt 4.000 kroner per stykk. Da er de også spesialprodusert for deg.

Faksimile fra Wallpaper. StokkeAustads vaser er øverst til høyre. Trykk på bildet for å se flere faksimiler.
Faksimile fra Wallpaper. StokkeAustads vaser er øverst til høyre. Trykk på bildet for å se flere faksimiler. Vis mer

Relaterte artikler: