Har du for gammel dekoder kan du måtte kjøpe ny dersom du vil få med deg engelsk fotball til høsten. Foto: Colourbox
Har du for gammel dekoder kan du måtte kjøpe ny dersom du vil få med deg engelsk fotball til høsten. Foto: ColourboxVis mer

Premier League-trøbbel for parabolkunder

Et krav fra Premier League gjør at norske parabolkunder kan få en ekstra utgift i sommer.

17. august sparkes Premier League i gang, og for oss nordmenn skjer det på TV2s fotballkanaler.

Tidligere i år ble det klart at TV2 Premier League-kanalene og TV2 Sport-kanalene ble slått sammen til TV2 Sport Premium. Samtidig ble prisen for fotballpakken økt.

Nå viser det seg at Canal Digital og Viasats parabolkunder kan måtte punge ut med enda mer penger for å få sett engelsk fotball.

Skal vannmerkes

Premier League i Storbritannia har nemlig bestemt at alle satelitt-distributører skal pålegges å kunne identifisere sine abonnenter.

Dette skal gjøres ved hjelp av et nummer som skal kunne vises på skjermen - et slags vannmerke, og skal hindre ulovlig visning av Premier League-sendingene. Dette vannmerket vil, etter det DinSide erfarer, være synlig på TV-skjermen i noen sekunder i løpet av kampene.

Endringen gjelder også RiksTV, men de opplyser at endringen ikke vil ha noe å si for deres kunder.

Les mer om Canal Digital

Gamle dekodere

Også Canal Digital og Viasats kunder får se fotball hvis de har en av de nye dekoderene. Men:

– Hvis du derimot har en dekoder av eldre type og du fortsatt ønsker tilgang til kampene i Premier League, må du bytte til en nyere dekoder, skriver Canal Digital i en epost til sine parabol-kunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du for eksempel den gamle HD PVR-dekoderen fra Sagem kan du altså bare glemme Premier League. Den kan heller ikke oppgraderes, og eneste mulighet er da å kjøpe ny dekoder.

Det samme gjelder Viasatkunder med gamle SD-bokser. Premier League-kanalene sendes i HD og har derfor kun vært tilgjengelig for kunder med HD-bokser. Det samme vil gjelde TV2 Sport Premium.

– Kunder med den gamle digitalmottakeren (uten HD) har fått tilbud om rabattert pris på TV2 Sport Premium i tre måneder, mot at de kjøper en av de nye HD-mottakerne, sier Øystein Hygen Christensen, presse- og informasjonsansvarlig i Viasat til DinSide.

HD-dekoderen koster 995 kroner, og HD PVR-en koster 1995 kroner. Kjøper du en av disse betaler du 199 kroner (mot 339,- ordinært) i måneden i tre måneder, før du går opp til normalpris igjen.

Kjører kampanjepriser

Canal Digital vil ikke være noe dårligere. I disse dager kjører de kampanjepriser på dekoderene, og i eposten de har sendt ut lenker de også til en side med kampanjeprisene.

Den lille HD-dekoderen uten opptaksmulighet selges for 590 kroner, 400 kroner mindre enn ordinær pris (990,-).

Skal du derimot ha opptaksmuligheten må du ut med 2390 kroner for HD PVR-en. Det er 1100 kroner mindre enn ordinær pris (3490,-).

I tillegg har Canal Digital (parabol) bestemt at prisen på engelsk fotball ikke skal endres, altså vil det fortsatt koste 184 kr/mnd for TV2 Sport Premium. De fleste konkurrentene har lagt seg på en høyere pris, som Get, Viasat og RiksTV som alle har lagt seg på 339 kr/mnd.

– Egentlig så er det vi som kommer til å være billigst. Selv om kunden må kjøpe ny HD-dekoder vil vårt Premier League-tilbud fremdeles være det rimeligste du kan få i år, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digital Norge til DinSide.

Han understreker også at flesteparten av parabolkundene allerede har de nyeste dekoderene, og derfor ikke vil merke noe til endringene.

Vi har testet Canal Digitals siste HD PVR

Billigere å bli

Canal Digital mener altså at deres parabolkunder vil tjene på dekoderkjøpet, kontra en overgang til for eksempel Viasat. Vi har sjekket regnestykket:

En HD PVR koster som sagt 2390 kroner. 184 kr/mnd ganget med 12 måneder blir 2208 kroner. 2390 pluss 2208 er 4598 kroner.

Til sammenligning koster 12 måneder med fotballpakken fra Viasat 4068 kroner (12 ganger 339). Men da må du også ha en ny HD PVR fra Viasat, og den koster 1995 kroner hvis du blir ny kunde.

Totalprisen blir altså 6063 kroner - langt høyere enn om du blir hos Canal Digital. Hvor lenge Canal Digital vil holde månedsprisen på 184 kroner er usikkert, men ifølge Pettersen vil det i hvert fall vare ut sesongen.

EDIT: Viasat har bedt oss om å ta med en sammenligning med HD-boks uten opptaksmulighet, ettersom dette også er en løsning. Da blir totalprisene slik:

Viasat - 4068 + 995 (HD-boks) = 5063. Canal Digital - 2208 + 990 (HD-boks) = 3198.

Prisforskjellen er fortsatt klar og faktisk større enn ved kjøp av HD-PVR. Begge leverandørene har for øvrig velkomsttilbud hvor HD-boksen koster én krone.

Er du fortsatt usikker på hva som gjelder for ditt TV-tilbud oppfordrer vi deg til å ta kontakt med din distributør.