Praktiske apps for handymannen

Spesialverktøy er det vel ikke, men nyttig likevel!

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å kalle iPhone og andre smarttelefoner for "telefoner" er egentlig veldig misvisende. Telefondelen er bare en liten del av apparatet, vi snakker om en bærbar datamaskin med ganske avanserte tilleggsenheter.

Blant de viktigste egenskapene er sensorer for bevegelse, posisjon, avstand og lys. Desssuten er mikrofonen også brukbar til andre ting enn samtaler, som måling av lydstyrke.

Når disse egenskapene kombineres med et velsmurt økosystem som legger til rette for utvikling, distribusjon og kjøp av programvare får man mengder av programmer - etter hvert kalt "apps" - som åpner for mange interessante bruksområder.

Støtte for de hendige?

Når man holder på med et mekkeprosjekt hender det ofte at man trenger visse måleverktøy som befinner seg på et helt annet sted. Da er det praktisk å kunne ta fram iPhone og laste opp en app som gjør jobben.

I andre situasjoner, når man skal beregne hva man trenger, er det kjekt å ha en spesialutviklet regnemaskin for hånden. Da slipper man å gå seg bort i den vanlige kalkulatoren eller måtte ty til hoderegnemaskinen som kanskje ikke er i topptrim når tallene blir mange og lange.

Det er mange apps tilgjengelige, både gratis og mot betaling. Vi har plukket ut et lite knippe av våre favoritter:

image: Praktiske apps for handymannen


Dual Level

Dette er et helt greit lite vaterpass, med libeller både for loddrett og vannrett. Du kan bruke den stående på langsiden, kortsiden eller legge den ned på ryggen.

I tillegg til posisjonen til boblen vises også vinkelen i grader, i displayet.

At du kan rekalibrere den i alle retninger er svært praktisk. Hvis du jobber på et arbeidsbord som er "i vater og vel så det", kan du kalibrere iPhone etter dette. Når du så skal montere f.eks. en støttebjelke som skal være parallelt med sidene i et kabinett, så kan du sjekke om det er parallelt med sidene, selv om arbeidsbordet ikke er i vater.

Dual Level Pro koster 11 kroner i AppStore.

My measures & dimensions

Dette programmet lar deg sette inn piler mellom punkter i et bilde, slik at du kan legge inn avstander og dimensjoner på objektene i bildet.

Du kan legge inn flere mål for forskjellige objekter ved å plassere to fingre omtrent der du vil pilene skal gå. Så finjusterer du endepunktene, da dukker det automatisk opp et forstørret utsnitt av pilens posisjon.

image: Praktiske apps for handymannen


Du kan lagre resultatet som et nytt bilde, eller sende det med epost slik at både du og andre får full oversikt.

My measures & dimensions koster 29 kroner.

image: Praktiske apps for handymannen


DIY Handyman Toolbox

Dette programmet er ganske enkelt en praktisk kalkulator, som lar deg regne ut volum, areal eller konvertere mellom måleenheter.

I tillegg kan du legge inn pris pr måleenhet, slik at du får vite hva f.eks. et gulvbelegg koster totalt.

Du legger inn lengde, bredde og pris og får ut areal og totalpris. Prisen er oppgitt i dollar, men det kan man jo bare late som er kroner. Det er jo bare tallet man er ute etter.

Man kan også beregne volum og pris på samme måte.

Konvertering skjer mellom fot/tommer og meter/millimeter.

DIY Handyman Toolbox koster 17 kroner og kommer i metrisk eller imperial (tommer) versjon.

image: Praktiske apps for handymannen


Handyman Sidekick

Dette er en annen variant med litt flere muligheter. Det er en kalkulator med konvertering, men har i tillegg støtte for beregning av hvor mange gipsplater man trenger for å kle et rom.

Du oppgir dimensjonene i rommet, trekker fra et område hvis du vil, og kan også oppgi vinkel på eventuell skrå vegg/tak.

Så velger du størrelse på gipsplaten og får oppgitt hvor mange du trenger. Målene på gipsplatene ( det er tre varianter) oppgis i fot, men det er de samme faktiske størrelsene som brukes i den metriske verden.

Det er også en malingskalkulator hvor du oppgir veggmål og trekker fra antall dører og vinduer. Du oppgir også hvor mye en liter maling dekker og får så regnet ut et forslag til hvor mye du trenger.

Videre finner du en tapetkalkulator og jordkalkulator etter samme grunnmal.

Handyman Sidekick koster 11 kroner.

I D Wood

Dette er en stor katalog over tresorter fra hele verden. Har kan du slå opp på typer og få vite alt om de forskjellige variantene, både fra et miljømessig og snekkermessig synspunkt.

image: Praktiske apps for handymannen


Ikke minst er det illustrasjoner av alle tresortene, slik at du kan sammenligne med møbler eller annet i den virkelige verden.

I.D. Wood koster 29 kroner

image: Praktiske apps for handymannen


Mobil Ohm

Hvis man ikke har fargekoden for motstandsverdier i hodet kommer MobilOhm som en reddende engel.

Du kan enten taste inn en motstandsverdi og få opp fargekoden, eller gå den andre veien. Da sveiper du over en av de fargete ringene og leser ut verdien i displayet.

Mobil Ohm er gratis.

image: Praktiske apps for handymannen


Decibels

Det kan være greit å ha en referanse hvis du lurer på hvor høyt et lyd- eller støynivå er. På hjemmekontoret er det 42 dB når jeg ikke skriver, når tastaturet er i bruk er vi oppe i rundt 55 og når vifta står på er vi oppe i godt over 60 dB.

Decibel er gratis.

Har du flere apps du vil tipse oss og andre om? Fortell i debatten under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!