Plater av tre - en guide.

Plater er lettvint byggemateriale, når du har det rette materialet og den riktige størrelsen

Plater av tremateriale kan brukes til mangt, de finnes i forskjellige utførelser og materialer med forskjellige egenskaper og bruksområder.

Denne typen plater lages av tre som limes sammen, forskjellen ligger grovt sett i hvor store deler av treet som brukes og hva slags bindemiddel som brukes.

Hobbyplate Foto: Maxbo
Hobbyplate Foto: Maxbo Vis mer


Hobbyplater er smale bord som er limt sammen kant i kant. De er egnet til hyller og forskjellige konstruksjoner som består av treflater med god bæreevne. Du kan sette opp et par slike med en stang i mellom og et par hyller i bunnen. Da har du en enkel garderobe til gangen. Eller du kan lage et hundehus...

Disse platene kommer i mange forskjellige lengder og bredder og føres over alt hvor det selges trelast, og i mindre utvalg noen andre steder som f.eks. Clas Ohlson.

Kryssfiner Foto: Maxbo
Kryssfiner Foto: Maxbo Vis mer


Kryssfiner består av tynne flak av tre. Flakene skjæres av stammen med en lang kniv, som i en enorm blyantspisser, som ikke står på skrå. De blir limt sammen under høyt trykk, med kryssing av trefiberretningen for hvert lag, og platen blir veldig stabil. De ytterste lagene har samme retning.

Kryssfiner kan bestå av mange tynne lag, da kan den blir svært stiv. Med færre og tykkere lag, eller en kombinasjon av tykke og tynne blir den mer fleksibel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kryssfiner lages av mange forskjellige tresorter, med forskjellige egenskaper. Limet som brukes bestemmer om den er egnet til innendørs eller utendørs bruk. Det finnes også kryssfiner som er behandlet for forskjellige bruksområder. Filmbelagte plater brukes ofte i landbruk og til forskaling, fordi de er lette å gjøre rent.

 Foto: Hardstuff.no
Foto: Hardstuff.no Vis mer


Møbelplater er ikke lenger vanlig, men før i tiden ble de mye brukt. De består av bord som er limt sammen mellom to kryssfinerplater. De er lettere enn kryssfiner og mer stabile enn plater av sammenlimte bord.

Sponplate Foto: Maxbo
Sponplate Foto: Maxbo Vis mer


Sponplater er plater av trespon/trefliser som er presset og limt sammen. De finnes i flere utførelser og brukes gjerne i konstruksjoner som underlag osv. De er ikke spesielt pene, og blir derfor sjelden brukt i synlige konstruksjoner.

Men det finnes sponplater belagt med det syntetiske stoffet Melamin, som brukes til hyller og andre konstruksjoner, på samme måte som hobbyplater. De er lette å holde rene.

MDF-plate Foto: Thaugland
MDF-plate Foto: Thaugland Vis mer


Fiberplater som MDF og HDF (Medium Density Fiberboard og High Density Fiberboard) er laget av middels- eller finmalte trefibre som blandes med voks og harpiks og presses sammen under høyt trykk. Disse brukes mye i møbelindustrien, siden materialet er lett å bearbeide med freseutstyr osv. og er svært stabilt. Høyttalerkabinetter er f.eks. ofte laget av MDF.

(I tillegg til disse mest brukte typene som er lett å få tak i finnes det en mengde andre plater og varianter med helt spesielle egenskaper og bruksområder.)

Hvordan kjøper du plater?

Bortsett fra hobbyplater som leveres i mange forskjellige lengder og bredder, leveres de fleste plater i store størrelser - 122 x 244 centimeter er det vanlige. Dette er gjerne for stort til å få med seg hvis du ikke har kassevogn eller stor stasjonsvogn - alternativt henger eller takgrind.

Skal du ha mange plater til store prosjekter kan du få platene levert.

Dette ser dyrt ut... Foto: Brynjulf Blix
Dette ser dyrt ut... Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvordan kapper du til platene?

Men det er ikke nødvendig å transportere hele plater hjem. Mange trelastforretninger tilbyr kapping av plater, selv om det ikke alltid kan virke som de er begeistret for dette.

Vi har støtt på plakater som virker nærmest avskrekkende, mens i andre forretninger - til og med i samme kjede - er svært så hyggelige og samarbeidsvillige.

Noen steder selger de bare hele plater, mens andre steder kapper plater og beregner kvadratmeterpris, med tillegg bare hvis det blir veldig mange kapp. Da har de gjerne en del avkapp liggende, slik at du ofte kan finne deler av plater som enkelt kan kappes til. Da får du gjerne en bedre pris enn om det må kappes fra en hel plate.

Det er også lettere å få god service når det ikke er så mange i butikken. Lørdag er sjelden en god dag, da jobber det ekstrahjelper og fagfolket har fri, men hverdager på dagtid er et bedre utgangspunkt.

De store, kraftige og stabile sagene de har i trelasthandelen er dessuten langt mer presise enn hobbyutstyr og gir et bedre resultat enn du klarer selv.

Perfekt kapping Foto: Brynjulf Blix
Perfekt kapping Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I Osloområdet er Thaugland på Storo og Maxbo på Sinsen samt Vækerø velassorterte trelastutsalg som gir god platekappeservice for vanlige kunder.

Lesere i andre deler av landet må gjerne tipse om lokale servicevennlige trelastutsalg i debatten under.