<strong><b>PLANT NÅ:</strong></b> Det er mye du kan plante og forberede til våren. Foto: Colourbox.com
PLANT NÅ: Det er mye du kan plante og forberede til våren. Foto: Colourbox.com Vis mer

Plant i vei

Høsten er en veldig fin plantetid, men vær aktsom med de vintergrønne plantene.

Publisert
Sist oppdatert

- Høsten veldig fin plantetid, det eneste man må tenke på, er at de vintergrønne plantene ikke plantes altfor sent, de må kunne rote seg før frosten kommer, sier Tonje Bergh, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) til DinSide. - Det kommer veldig an på hvor du bor, noen steder er det for seint allerede, fortsetter Bergh.

- Det er en fin tid å plante på høsten, men det er jo store forskjeller med tanke på hvor man bor i landet, sier Thorgeir Næss, fagsjef i Det norske hageselskap. Det viktige er planta får tid til å danne nye røtter på den nye plassen. Langs kysten og de fleste steder sørpå, er det rike muligheter både i september og kanskje også oktober, sier Næss til DinSide.

- Det er mye tryggere å plante på høsten enn på våren: Det er fuktigere klima, lavere temperaturer, og planten er ikke så utsatt for uttørking av vær og vind, før røttene får satt seg. De trenger slikt sett ikke så mye stell som når du planter på våren, sier Næss i Hageselskapet videre.

Hageplanter du bør styre unna

Vær ekstra på vakt

Ifølge Bergh i OBP bør du altså være litt på vakt mot å plante de vintergrønne plantene altfor seint på høsten. Grunnen til dette er at de vintergrønne vekstene har blader eller nåler hele året.

- Det fortsetter å fordampe fra bladene også om vinteren, det er viktig at de ikke tørker opp. Det er viktig at man vanner veldig godt ved planting, og at de har tid til å slå rot - har de ikke rotet seg godt, får de ikke trukket vann nok, forklarer Bergh. Du har litt bedre tid på andre vekster, de er løvfellende og kan plantes helt til frosten kommer, fortsetter hun.

Bergh sier at du også bør ta klimaet i betraktning før du begynner å så plen nå utover høsten.

- Gresser stopper å vokse når det blir under 7 grader. Det er fremdeles fint å så nå noen steder, der hvor det er varmere. Men det begynner å bli litt sent noen steder. Er du på indre østland og kanskje litt lenger nord, er det kanskje kulde snart. Da hadde jeg heller ventet litt. Frøene kan bli skadet av mase regn og frost, sier Bergh.

Ugresset som gjør deg blind

Du legger grunnlaget for våren nå. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Du legger grunnlaget for våren nå. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter Vis mer


Kontroller planten på hagesenteret

Hagesentrene setter ofte ned prisene på hagevekstene nå på høsten, så det er gode muligheter for å gjøre noen gode kjøp. Men selv om det er billig, bør du selvsagt sjekke planten godt før du tar den med deg til kassen.

- Når man velger planter, bør man se etter at de er friske og at røttene er hvite og fine, ikke sorte i hvertfall, og at bladveksten på planten er frisk og grønn, sier Næss i Hageselskapet. Man bør sjekke at det ikke er planter som har stått og lidd under manglende næring, og vært utsatt for skadedyr i sommer. Men sommeren har ikke vært veldig hard i år, så dette er nok ikke et stort problem i år. Det er heller endel planteslag som er utsatt for soppangrep og skadyr man må se etter, så man ikke tar med seg så mye sånt hjem, fortsetter Næss.

- Man bør sjekke at kvaliteten er bra. Hvis planten står i potte, bør man se etter at røttene er levende fremdeles, at det er friske røtter og ikke råtne, brukne og tørre, sier Bergh i OBP.

Stor test av plantejord

Viktig ved planting

Et stort plantehull hvor du tilfører ny, frisk jord, er ifølge Næss i Hageselskapet et godt utgangspunkt når du skal plante.

- Ofte kan mange av plantene som har stått på et hagesenter hele sommeren, ha litt lite næring i seg, fordi de har stått og bitt vannet med rent vann hele sommeren. Da kan det være lurt å tilsette litt gjødsel, men dette må være gjødsel med så lite nitrogen som mulig - det må være større andel kalium enn nitrogen hvis du vil tilføre gjødsel, sier Thorgeir Næss.

Grunnen til at du vil ha så lite nitrogen i gjødselen som mulig, er at dette skaper kun grønn vekst - og det er ikke den grønne veksten du vil at planten skal tenke på nå - du vil bygge opp styrken og overvintringsevnen til planten, slik at den gjør seg klar til vinteren. Men husk: Det er kun snakk om små mengder gjødsel på denne tiden av året. Ifølge Næss bør du ikke gjødsle senere enn august eller begynnelsen av september. Og er det fine grønne planter som utsalgsstedet åpenbart har vært flinke til å gjødsle i løpet av sommeren, er det ikke behov for gjødsel.

En annen ting du bør gjøre før du setter den nyinnkjøpte veksten i jorda og dekker til, er å sjekke røttene: Disse bør ikke være i en stor og snurrete floke.

- Når du kjøper planter som har stått lenge i hagesenter, bør du se til at det ikke er rotsnurr på røttene, altså at de bare går i ring. Dersom det er slik, bør du forsøke å løsne på det og få røttene til å søke utover igjen. Det tar lenger tid for planten å rotfeste seg om alt er i en snurr, forteller Næss.

Les også: Slik gjør du hagen klar for høsten

Dette kan du plante

Ifølge Næss i Hageselskapet og Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter, kan du altså plante stort sett det meste nå utover høsten. Du må bare kjenne klimaet der du bor, og passe på å plante før frosten setter inn. Bergh oppfordrer som tidligere nevnt til forsiktighet hva gjelder planting av vintergrønne vekster, da disse må få tid til å rotfeste seg før frosten. Hun antyder at rotfestingen tar cirka en måned, så du bør altså ha de vintergrønne vekstene i jorda cirka en måned før frosten.

- Du har litt bedre tid på andre vekster, de er løvfelende og kan plantes helt til frosten kommer, sier Bergh til DinSide.

- Det du får kjøpt i hagesenter nå, er det bare å plante. Høsten er også en fin mulighet å flytte planter og trær. Når stauder er avblomstret, er det også mulig å dele og flytte disse, sier Næss i Hageselskapet.

- Noen kvier seg kanskje for å plante sarte plantesorter på høsten, men de stedene der du naturlig vil plante dem, kommer ikke vinteren på en stund ennå, så jeg ville ikke hatt noe problem selv med å plante disse nå, sier Næss videre.

Både Næss og Bergh trekker frem planting av løk og stauder.

- Det er naturlig å sette endel løk, og stauder er flott å plante om høsten, de kan være blomstrende nå, og da vet man hvordan de ser ut neste høst, kommenterer Næss.

Du må imidlertid vente med å dele og flytte stauder til blomstringen er over, for en vellykket operasjon. Og husk at løk er ferskvare: Har du noen liggende i garasjen som du ikke rakk å sette ned i fjor, er løpet kjørt for disse, ifølge Bergh i OBP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer