Foto: Produsenten
Foto: ProdusentenVis mer

- Planlegg vinterens oppvarming nå

Dersom du ønsker å kutte vinterens strømregning, er det smart å begynne allerede nå.

Oppvarming og kalde vinterdager kan synes langt borte, men dersom sommeren fortsetter i det samme tørre og varme sporet, kan vi regne med høye strømpriser til vinteren.

Statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at fyllingsgraden i vannmagsinene ligger langt under nivåene fra de siste år. Uke 25 i år var fyllingsgraden på 55,9 prosent. Og selv om selv meteorologene vegrer for å slå fast hvor mye nedbør vi kan vente oss fremover, ser det ikke ut til at godværet har tenkt å gi seg med det aller første.

Ønsker du å ta grep for å kutte kostnadene til oppvarming, er det smart å begynne allerede nå.

Varmepumper som utnytter energi fra berggrunn eller sjøvann er en av de mest miljøvennlige og lønnsomme måtene du kan varme opp boligen din. Salget av slike varmepumper er firedoblet de siste tre årene, ifølge Norsk Varmepumpeforening.

- Nå er det på tide å planlegge oppvarming til vinteren, mener rørleggermester Dag Christian Clausen. Foto: Kaia Means/Newswire/Varme og Bad
- Nå er det på tide å planlegge oppvarming til vinteren, mener rørleggermester Dag Christian Clausen. Foto: Kaia Means/Newswire/Varme og Bad Vis mer


Det er også en kostbar affære, men beregninger viser at en enebolig som varmer opp rundt 250 kvadratmeter kan halvere strømforbruket sitt med en slik varmepumpe. Hvor mye du sparer, kommer an på ditt originale strømforbruk, men du vil kunne spare inn investeringen på sikt. Når den er nedbetalt, vil du kunne nyte godt av halverte oppvarmingsutgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurer du på hvordan de ulike typene varmepumper virker? Se vår guide: Alt du må vite om varmepumper.

Lavere oppvarmingskostnader

Du må regne med et par uker med håndverkere hjemme hos deg, i tillegg til mye planlegging.

– De som ønsker seg nytt varmesystem før det blir kaldt, bør kontakte rørlegger nå, sier rørleggermester Dag Christian Clausen i Varme & Bad, Thomas Land AS.

Rørlegger trenger hjelp til boring, graving og sanering. Det er dette som vil være den mest kostbare delen av installasjonen. Hvor mye det vil koste, kommer an på berggrunnen under huset ditt, eventuelt avstand til sjøen. Dessuten er det knapphet på brønnborere i Norge. Dette er fagfolk som borer ned i berggrunnen.

Støtte til miljøvennlig oppvarming

Nye byggeforskrifter setter strenge krav til energibruk. Stadig mer skal komme fra fornybar energi. For å stimulere oss til å bytte ut oljefyrer og gamle ovner og ildsteder deler Enova hvert år ut støtte til en rekke av dem som bytter til mer miljøvennlige oppvarmingskilder. I tillegg kan man søke om støtte fra stat og kommune.

– Tilskuddene kan komme opp i nesten 40 000 kroner noen steder. I Oslo kan man få en krone i tilskudd per kwh i besparelser. Det er viktig å sjekke med kommunen der man bor om de har tilskuddsordninger, i tillegg til Enovas støtte som gjelder for hele landet, sier Dag Christian Clausen i Varme & Bad.

Betaler du for mye for strømmen din? Finn ut med vår strømkalkulator.


Kilde: Newswire, Enova, NVE