Pizzarestene tok fyr

Forsikringsselskapet kuttet i erstatningen på grunn av uaktsomhet - men kan de det?

Det tok fyr i en tom pizzaeske under matlagingen, men handlet forsikringstakeren uaktsomt? Foto: Colourbox
Det tok fyr i en tom pizzaeske under matlagingen, men handlet forsikringstakeren uaktsomt? Foto: ColourboxVis mer

Ikke alle er like flinke på kjøkkenet, og komfyren er kjent for å være brannfarlig ved feil bruk. DinSide har tidligere slått fast at menn som bruker komfyren for å lage nattmat i helgene starter flest alvorlige branner her til lands.

LES OGSÅ:

Generelt kan et forsikringsselskap velge å avkorte erstatningen dersom man har opptrådt grovt uaktsomt, og i en sak DinSide har kommet over i Finansklagenemnda har de gjort nettopp det.

En mann som skulle koke seg pølser endte nemlig opp med å sette fyr på husveggen i samme slengen, og fikk kuttet i erstatningen.

Men var det en riktig vurdering av forsikringsselskapet?

>> Mekleren måtte betale tilbake 20.000 kroner

Pølsekoking endte i husbrann

Det høres ut som en fortelling fra en tegneserie, men er altså noe som har skjedd i en ekte forsikringstakers liv:

Mannen skulle koke pølser og satte på vann til koking, men skrudde ved en feiltakelse på feil plate på komfyren. Der sto det en tom pizzaeske, som tok fyr mens mannen var i stua og ventet på at pølsevannet skulle koke.

Han kastet den brennende pizzaesken ut av vinduet, men da tok det fyr i noen isoporplater som lå inntil grunnmuren. Dermed tok det også fyr i husveggen. Mannen slukket selv brannen, og skadene ble meldt til forsikringsselskapet. De kom på nærmere 500.000 kroner, men forsikringsselskapet avkortet erstatningen med 20 prosent. Hvorfor?

De mener at sikrede skulle ha fjernet det brennbare materiale før han skrudde på koketoppen.

Les også: Drømmer du om å pusse opp boligen? Dette kan du søke støtte til

Handlet ikke uaktsomt

Selv om Finansklagenemndas medlemmer ikke er helt enige seg i mellom, har flertallet vedtatt at mannen ikke handlet uaktsomt.

De påpeker at den uheldige mannen ved en feil skrudde på den platen hvor pizzaesken lå. Dessuten unngikk han brann på kjøkkenet ved å kaste esken ut av vinduet, og nemnda mener det var upåregnelig at esken skulle ta fyr i isoporplatene som lå utenfor og satte fyr på husveggen.

Nemnda slår dermed fast at avkortning ikke kan finne sted, men understreker at det er under sterk tvil. Altså er det gode grunner til å ikke slurve med matlagingen for å unngå brann og eventuelle avkortinger på forsikringen i ettertid.

Les også: Du kan få erstatning for heksesot