STOP = Scandinavian TV Organisations against Piracy-Norway
STOP = Scandinavian TV Organisations against Piracy-NorwayVis mer

Piratene ler

Mens bransjen informerer om faren ved bruk av piratkort, sitter piratkortbrukerne hjemme og ser på betalings TV gratis, mens de ler høyt... Vi har pratet med en av dem.

I vår forrige artikkel om piratkort fortalte vi om rettighetshavernes innbitte kamp for å få bukt med ulovlig salg og bruk av piratkort i parabolanlegg.

I følge STOP bytter TV-selskapene koder flere ganger i uken. Hver eneste gang dette skjer må du få hjelp av din piratkortleverandør. Du vet derfor aldri om du har bilde hele kvelden, eller om du kan få hjelp når bildet forsvinner. I verste fall må piratkortet omkodes allerede etter ca. 2 dager.

Er det virkelig slik?


I følge en av våre kilder, som av naturlige grunner vil være anonym, er ikke dette noe problem. De nye kodene finner du alltid på diverse Internett sider, blant annet www.d2mac.com. Den nye koden kan du så taste inn via fjernkontrollen din.

De nye, og oppdaterte kodene kan du også få tilsendt via e-post, eller som tekstmelding til din mobiltelefon.

Piratkort

Viasats kanaler har reklame, og er derfor ikke så avhengig av kortsalg som Canal Digital. Canal Digital bytter derfor koder langt oftere enn Viasatkanalene.

Til Viasatkanalene kan du få såkalte "smartkort" som oppdaterer seg automatisk hver gang kodene endres.

Pris. De billigste kortene ligger, ifølge vår kilde, fra rundt 250 kroner og oppover i pris. Der må du gjøre all oppdatering selv, manuelt. Vanligvis pleier folk da å ha et kort til Canal Digital, og et kort til Viasats kanaler. Så bytter de bare kort når de vil bytte programtilbud. Ulempen er imidlertid at du selv må oppdatere kodene.

"Smartkort". Smartkortet til Viasat oppdaterer seg som sagt seg selv, i tillegg kan du legge inn Canal Digital manuelt. Det eneste du da trenger for å bytte mellom de to programpakkene, er en tallkode på fire sifre som du slår inn via fjernkontrollen. Et slikt smartkort ligger et sted mellom 600-700 kroner, og kortet varer helt til selskapene bytter teknologi.

I følge vår kilde er det ikke noe problem å få tak i et piratkort, i tillegg finner du flere Internett sider som gir deg en rask innføring i "hackerkurs", slik at du selv kan finne kodene, hvis de ikke allerede er oppdatert.

Hva med risikoen for å bli tatt?

Den anser jeg som forsvinnende liten sier vår kilde:

  • "Analoge satelittmottagere er mottagere i rette forstand. De sender ikke ut signaler, og det er derfor ikke mulig å bli oppdaget når du bruker dekoderen."
  • "De fleste jeg kjenner har kjøpt piratkortet fra utlandet. Selgeren sender da som regel ikke kortet i posten til land hvor det er ulovlig å bruke kortet.(F.eks. Norge) De kjører selv over grensen og postlegger kortet på norsk jord, dermed er det ingen sjanse for å bli tatt i tollen..."
  • Her må vi vel skyte inn at dersom "løpegutten" tilfeldigvis skulle bli stoppet ved en rutinekontroll ved grenseovergangen, så skal det vel mye til å bortforklare en sekk full av adresserte brev inneholdende piratkort... Da er det du som får svi.

  • Vår "pirat" mener at kortselgerne i Norge er flinke til ikke å ha "kundelister": "Er det noe galt med piratkortet ditt er det altså du som må kontakte dem, ettersom de ikke har ditt personalia. Og uansett hva Stop.com sier, ingen kode er uknekkelig, jo bedre sperrer selskapene legger inn, jo mer utfordrende blir det for hackerne å knekke dem".

    Her må vi nok påpeke at dette ikke er like risikofritt som vår pirat hevder. I vår forrige artikkel om piratkort kunne du nemlig lese om nesten 1000 mennesker som ble bøtelagt, etter at en piratkortselger hadde blitt tatt, og politiet hadde funnet kundelistene hans...

Hva med tap av garanti som følge av piratkort?

  • "Jeg har selv brukt piratkort i mange år, sier vår kilde, og har mange kjente som gjør det samme. Jeg har ennå ikke hørt om en dekoder som har gått i stykker på grunn av piratkort. Denne trusselen mener jeg bare er vås, og et skremmeskudd avfyrt i blinde."
  • Den eneste måten "vår pirat" mener selskapene kan klare å stoppe bruken av piratkort på, er å senke prisene på betalings TV til et akseptabelt nivå. Da vil inntektene forsvinne, og vitsen med piratkort bli borte.

Tenk deg om!

Som intervjuet viser er det tydelig at mange fortsatt mener det er relativt trygt å bruke piratkort. Hovedgrunnen til at så mange lar seg friste er uten tvil de stive prisene på TV selskapenes programpakker. Se egen artikkel om prisene på Canal Digitals programpakker.

Vi i DinSide vil selvfølgelig ikke oppfordre deg til å kjøpe piratkort, det er tross alt ulovlig. Vi skulle allikevel ønske at betalingskanalene senket sine priser, slik at flere ville velge å se på betalings TV på ærlig vis.

Blir du avslørt som bruker av et piratkort, blir du registrert i strafferegisteret, og kan risikere bøter på rundt 5000 kroner. Det er en lite hyggelig opplevelse. Husk at STOP alltid går til anmeldelse ved mistanke om overtredelse av straffelovens $262. Den som ler sist ler best.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.