<strong><b>Det smarte er det du ikke ser:</strong></b> Icopal Celsius + utnytter varmen som avgis langs hele pipeløpet. Foto: Produsenten
Det smarte er det du ikke ser: Icopal Celsius + utnytter varmen som avgis langs hele pipeløpet. Foto: Produsenten Vis mer

Pipen som varmer etter du har stoppet å fyre

Ny peis med smart pipeløsning fyrer for deg, ikke for kråkene.

Publisert
Sist oppdatert

Enten du liker snø og kulde eller ikke; innendørs er det de færreste som liker å fryse. Kanskje spesielt om morgenen. Er du blant dem som fyrer med ved for å varme opp boligen, kan dette by på problemer, med mindre du er av dem som er så heldig å ha en bedre halvdel som står opp en time eller to før deg for å fyre, slik at du skal slippe å starte dagen med et kuldesjokk.

Hvilken vedovn bør du velge? Her er de ni beste ovnene

Med Icopals nye peisovn med varmelagrende pipe, Celsius +, skal dette ikke lenger være noe problem. Fyrer du godt på ettermiddagen skal den holde på varmen helt til neste morgen.

- De varmelagrende elementene tar til seg varmen fra ovnen og de holder på varmen og vil avgi varme i mer enn 15 timer. For å holde pipen varm trenger du et ilegg med ved om morgen og et par ilegg på ettermiddagen. Hvis du ønsker større effekt kan du legge flere lag med varmelagrende elementer enn de fem som følger med standardpakken, sier Per Christian Edin, produktsjef i Icopal i en pressemelding.

Fyrer du med ved? Slik blir vedfyringen billigere

Slik virker den

Celsius + bruker en kombinasjon av standard pipeelementer og varmelagrende olivinstein som henter ut varmen langs hele pipeløpet, i stedet for at overskuddsvarmen forsvinner ut av pipen. Systemet skal gi økt energieffektivisering, jevnere og mer behagelig oppvarming en tradisjonelle peiser, og det er også en plassbesparende løsning.

Vedovnen bruker luft som kommer utenfra gjennom egne kanaler i pipen. Dette gjør at inneluften i boligen ikke blir brukt som forbrenningsluft, og resultatet skal være et godt inneklima. Ovnen er rentbrennende, og har en virkningsgrad på cirka 80 prosent. Avhengig av hvor hardt du fyrer, vil den avgi 2-8 kW varme. Systemet er testet og godkjent av Sintef Byggforsk.

Pipen kan kobles til en eksisterende pipe, eller plasseres frittstående, der du vil. Ovnen kan plasseres i ønsket høyde, mellom 40 og 110 cm over gulvet. Den fås i en komplett pakke med ovn, mørtel, murpuss, sokkelelementer og varmeelementer. Den mures opp med ferdigelementer, og påføres murpuss som finish.

Nordmenn omfavner de nye vedovnene: En av to fyrer slik

Brannsikkert

Rent til julEr peisvinduet skittent og sotete?

Vi har testet to svært ulike rengjøringsmetoder.


I tillegg til den åpenbare fordelen med at den holder godt på varmen, er det også en sikker løsning.

- Noen har en vane med gamle ovner der de stapper den full før de legger seg og struper lufttilførselen så den skal ligge og ulme. Dette er en skummel praksis både fordi det kan lage mye giftig kullos (CO-gass), skaper brannfare, gir sot i pipa og dårlig energiutnyttelse av veden, forteller Edin.

Det er imidlertid ikke bare denne ovnen som magasinerer varmen, men magasinovner tar tradisjonelt mer plass, fordi magasinene sitter i selve ovnen, og ikke i pipen. Ved hjelp av forskjellige typer materialer - støpte keramiske kakler som brukes i kakelovner, kleberstein eller andre tunge og kompakte materialer lagres varmen i den ekstra massen. Fordi varmen også lagres i elementene vil det også ta litt lenger tid før øvnen varmer opp rommet. Men når du først har fått opp varmen, vil det vare lenge.

Magasinovner kan bli svært tunge - for tunge for noen boliger, så vurderer du en slik ovn, bør du sjekke om gulvet ditt tåler den belastningen.

Drømmer du om peis? Se vår guide til de ulike typene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer