Pimp mitt søppelspann

Hvem sier at det mest illeluktende du har i huset må være stygt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Fra Vipp-installasjonen i Louvre.
Fra Vipp-installasjonen i Louvre. Vis mer
Nye fjær

Det danske søppel-ikonet Vipp hadde kanskje fjorårets mest vellykkete PR-stunt. I forbindelse med en av Frankrikes største interiørmesser lot de 30 ulike franske designere leke seg med søppelspannene. Resultatene ble auksjonert bort - og samlet inn en anselig sum til inntekt for et veldedig formål.

Se bildene: Veldedig VIPP.

Søppelkunst

Oppdrag vel utført, men historien stopper ikke der: Fine franske neser fikk sansen for utstafferte søppelspann, og Vipp ble invitert til å stille ut i det aller helligste: Le Louvre. I tillegg gjentok Vipp suksessen i London og i Portugal i 2006.

Mann og spann: Mauricio Clavero i Louvre.
Mann og spann: Mauricio Clavero i Louvre. Vis mer


Til Louvre-utstillingen hentet det danske selskapet på nytt inn forsterkninger, og den chilenske industridesigneren Mauricio Clavero fikk i oppdrag å redesigne spannene. I tillegg til de velkjente pedal-spannene kunne han leke seg med en såpedispenser, det nyeste medlemmet i Vipp-familien.

Clavero laget en eventyrlig utstilling, med søppelspann, mosaikk, krystaller, lys, musikk og lukt. Selve installasjonen ble en reise - fra kosmos til undergrunnen i noen av verdens største byer. Swarovski krystaller, Ambiance Lumière (et fransk belysningsfirma), Karat (dansk tekstilfirma) Ege Tæpper og Bang & Olufsen. Til og med en fransk parfymør ble hanket inn for å skape en egen parfyme til utstillingen.

Salgsutstilling til Norge

Etter eventet i Louvre la de danske spannene ut på turné - og i dag, 9. august, kommer de til butikken Norway Designs i Oslo. Utstillingen blir stående til 23. august. Etter Oslo går turen videre, blant annet til Berlin og London.

Har du lyst til at et lite kunstverk skal ta vare på ditt husholdningsavfall (eller såpe) har du sjansen nå. Hele utstillingen er til salgs, med priser fra 2.000 euro (cirka 16.150 kroner) for såpedispenserne til 16.500 euro (cirka 133.300 kroner) for det største spannet. Over 100.000 for et søppelspann kan kanskje høres litt drøyt ut - men det er dekket med mer enn 70.000 313247Swarovski-krystaller, individuelt satt på av Swarovskis egne montører etter Claveros tegninger.

Faller du for fristelsen til å gjøre ditt søppel litt mer glamorøst, kan du dessverre ikke ta med deg spannet hjem.

Har du ikke anledning til å dra å se på spannene kan du jo ta en titt på vår bildespesial:

Se bildene: Vippekunst.

Resirkulert idé

Ideen med å la designere leke seg med en klassiker til inntekt for et veldedig formål er god - men ikke ny. Blant annet gjorde den danske møbelprodusenten Fritz Hansen et lignende stunt med Arne Jacobsens klassiske stol Syveren. 13 verdenskjente designere ble invitert til å lage hver sin utgave av Syveren, som deretter ble auksjonert bort til inntekt for AIDS-Fondet.

Se bildene: Funky Syver

Montasje av fotografier fra Fritz Hansen.
Montasje av fotografier fra Fritz Hansen. Vis merHolger Nielsens metode

Historien om Vipp begynte i Danmark i 1939, da Marie Nielsen spurte sin mann Holger om ikke han kunne lage et søppelspann til frisørsalongen hennes. Snart ville den lokale tannlegen og legen også ha et slikt smart pedal-spann, og det varte ikke lenge før Holger Nielsen etablerte produksjon av Vipp-spannene.

De populære spannene fås kjøpt i utvalgte interiørbutikker over hele landet.

Marie og Holger Nielsen.
Marie og Holger Nielsen. Vis mer


Eksterne lenker:
Vipp
Mauricio Clavero

Alle foto: Vipp.