Min filmfavoritt  21:9 i aksjon, selv i dag er det svært få - om noen, LED-konkurrenter som matcher dette sortnivået. Foto: Øyvind Paulsen
Min filmfavoritt 21:9 i aksjon, selv i dag er det svært få - om noen, LED-konkurrenter som matcher dette sortnivået. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Philips skroter Cinema 21:9

Og med ett ble TV-bransjen straks litt kjedeligere.

I dag kom nyheten vi fryktet:

Philips slutter produksjonen av sin Cinema 21:9-serie, og det gjelder både vår favoritt; toppmodellen på 58-tommer og den rimelige 50-tommeren som ble lansert i fjor.

I likhet med de fleste andre produsentene tapte Philips store summer på TV-produksjonen sin i fjor. Så store faktisk, at hele TV-divisjonen ble flyttet over til et selskap kalt TP Vision, og det er altså de som nå trekker pluggen for Cinema 21:9.

Den blir for dyr

Begrunnelsen er ganske enkelt at formatet ikke har blitt den salgssuksessen selskapet håpte på. Når ingen av konkurrentene har hoppet på formatet har de også vært helt alene om utviklings- og panel-kostnader. Det har kostet dyrt.

– Jo, vi synes også dette er trist, og mener fortsatt at formatet er glimrende. Stor størrelse er jo nødvendig for gode filmopplevelser. Problemet har vært kostnadene, sier Pär Josefsson, produktspesialist i TP Vision til DinSide.no.

– Skulle vi beholdt den kvaliteten vi ønsker på nye 21:9-modeller framover, ville de rett og slett blitt alt for dyre for forbrukerne. Dermed har vi altså ikke noe annet valg nå, og det blir derfor ikke produsert flere modeller. I praksis vil altså de modellene som er igjen i butikkene være de siste som kommer i 21:9-formatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men kommer dere med andre større TV-er i år?

– Ja. Vi ser at vi trenger flere store alternativer, og jeg kan derfor røpe at vi vil lansere en 60-tommer i 16:9-format til høsten, sier Josefsson. Detaljene kan jeg imidlertid ikke komme med nå, men de får dere på IFA-messen i neste uke.

Er det trygt å kjøpte 21:9-modellene som er i butikken?

– Ja, det er helt trygt. Alle garantier vil selvsagt gjelde som før, og det gjelder også tilgang til eventuelle reservedeler. Cinema-serien har tross alt vært en prestisje-modell for oss, og det tar vi seriøst. Derfor kan alle som allerede eier, eller vil kjøpe en av de gjenværende 21:9-modellene, føle seg helt trygge, avslutter Josefsson til DinSide.no.

Glimrende TV, for deg som elsker film

Den første Cinema 21:9 modellen kom i 2009, og var da en klassisk LCD-TV på 56-tommer, det var imidlertid først i 2010 at den virkelig ble god.

I tillegg til at den økte fra 56 til 58-tommer, ble den nemlig også utstyrt med bakgrunnsbelyst LED med lokal dimming, og ikke minst 3D-funksjon.

Som toppmodellen til Philips var alle disse TV-ene proppet med alt de hadde av bildebehandling og Ambilight-funksjonen som du ser i iPhone-videoen under var også på plass:


Siste modell kom høsten 2011, og er altså modellen som fortsatt er i salg. Her var mye likt med 2010-modellen, men den hadde fått en kraftig forbedret 3D-funksjon.

Kommer du over den til en god pris er det etter min oppfatning bare å slå til, jeg mener fortsatt at dette er en av de desidert beste LED-modellene du kan få kjøpt i dag. Så langt har det i hvert fall ikke vært noen 2012-modeller som har imponert meg mer på film.

Alle testene får du her:
TEST 2009: Philips Cinema 21:9 56-tommer PFL9954
TEST 2010: Philips Cinema 21:9 58PFL9955
TEST 2011: Philips Cinema 21:9 Platinum 58PFL9956

Se også omtalen av Cinema-seriens lillebror på 50-tommer: Philips Cinema 21:9 Gold.