Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Philips Saeco Xelsis Digital ID

Kaffemaskinen du kan styre med fingeren.

Velmenende råd fra glade amatører til selvutnevnte baristaer kan gjøre det til en prøvelse å kjøpe seg glad. For hva skal du egentlig velge? Kaffepulver, kaffetrakter, presskanne, espresso-maskin eller en helautomatisk maskin som takler alt?

Svaret vil selvsagt være avhengig av hvor stort kaffebehovet ditt er, og ikke minst hvor mye penger du gidder å investere. Toppmodellen til Saeco er derfor interessant, den er nemlig rådyr og har finesser de færreste av oss noengang har tenkt at en kaffemaskin egentlig trenger å ha.

Les også: Vi tester pulverkaffe

Saeco Xelsis - Digital ID

For i mylderet av kaffemaskiner skiller denne modellen seg ut ved å ha fingeravtrykksleser på toppen av kabinettet.

Ja - det er helt sant, en fingeravtrykksleser. Et finesse som i seg selv var nok til å få selv de av våre journalister som ikke drikker kaffe, til å ville prøve.

Men hva er poenget? Etter å ha registrert deg som bruker og logget inn via fingeren, vil kaffemaskinen hente fram dine lagrede kaffeprofiler, slik at du får kaffen nøyaktig slik du vil ha den hver eneste gang du sveiper fingeren over displayet.

Funksjonen kommer naturlig nok mest til sin rett dersom din bedre halvdel har helt andre preferanser på hvordan kaffen skal tilberedes enn deg selv. For her får du kort fortalt mange innstillingsmuligheter: Du kan blant annet justere vannhardheten og vannmengden, i tillegg til selve hastigheten på vannet. Vil du ha kaffe med melk i, er det også greit å vite at all steamingen skjer direkte i melkebeholderen noe som gir mindre søl og forenkler renholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avhengig av take-away-kaffe? Lag den selv og spar tusener

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
I følge svenske odds-spillere blir kaffemaskinene den mest populære julegaven i år. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Produktbilde, Philips


Xelsisen lar deg forøvrig lagre opp til seks ulike brukerprofiler, og hver eneste profil gir deg altså full styring over alle de ulike kaffetypene maskinen klarer å servere. Hver enkelt bruker kan også legge inn sitt eget navn, som blir vist i displayet når fingeren din er registrert. Og dette er altså nøkkelen: Når du har lagret dine egne preferanser, er det bare å legge fingeren på avleseren, og trykke på den kaffesorten du vil, og så gjør maskinen resten av jobben ut at du trenger å gjøre noe annet enn å vente på resultatet.

Førsteinntrykk

Toppmodellen kommer i et glinsende aluminiumskabinett, og med en vekt på rundt 17 kilo føles den solid. Dette er definitivt et skritt opp fra mange av de plastbefengte konkurrentene, men merk deg at fingermerker nesten er uungåelig på grunn av den glinsende overflaten.


Åpner du topplokket på venstre side finner du vannbeholderen på 1,6 liter, som løftes enkelt opp via et vippbart håndtak. Bakre del av midtseksjonen har også varmeelement, slik at kaffekoppen din holder riktig temperur. (I disse strømsparetider kan du imidlertid merke deg at varmeplaten må slås på manuelt i menyen, standardinnstillingen er altså av).

I midten finner du også en luke til filterkaffe, men det er selvsagt luken til venstre du anbefales å bruke. Der fyller du nemlig på kaffebønner (inntil 350 gram). Du kan også justere hvor kraftig bønnene skal kvernes, og vi liker at selve lokket som legges over bønnene skal være lufttett slik at kvaliteten holder seg lengst mulig.

Selve betjeningen av Xelsisen skjer altså ved å trykke på panelet, og alle menyvalg og alternativer er godt synlige i LCD-displayet (7x6 cm). Merk deg at selve LCD-displayet ikke er trykkfølsomt, du må altså trykke på knappene ved siden av for å manøvrere gjennom menyen, og dette var litt uvant til å begynne med. Heller ikke manualen var av den brukervennlige sorten. Denne kaffemaskinen gir deg uendelig mange muligheter, og da er det unødvendig at den engelske manualen er så rotete fremstilt.

Stadig flere nordmenn velger kapselkaffemaskiner. Hvilken bør du velge? Vi har testet tre av dem.

Rengjøring og bruk?

Hver gang Saecoen starter opp kjører den gjennom en rask renseprosess som avgir en del veske til dryppbrettet på fronten. Heldigvis får du beskjed når du må tømme det, og brettet er enkelt å vippe ut og ta med seg. Det samme gjelder forøvrig bryggeenheten der den brukte kaffen samles. Også her får du beskjed i displayet når det er tid for tømming, og da er det bare å trykke på knappen på siden og vippe hele fronten til siden. Dette fungerer godt, og vi liker at du kan la kaffekoppen og melkebeholderen stå på plass mens du holder på.

Melkebeholderen, som altså har innebygget melkeskummer, vippes på plass etter at du har fjernet et lite deksel som henger fast via en magnetløsning. Akkurat dette krevde litt tilvenning, og det skulle også vært en festanordning for dekselet som lett kan forsvinne hvis du er et rotehode.

Både melkemengden og kaffemengden kan stilles inn separat, så her er det strengt tatt kun dine egne idèer som utgjør begrensningen. Selv innrømmer vi glatt at vi hovedsaklig brukte standardinnstillingene her.

Kaffehimmel?

Den store fordelen med Xelsisen er alle mulighetene du får, at den er enkel i bruk og at den gir deg et godt resultat hver gang. Og det er ikke til å legge skjul på at vi har blitt godt vant etter å ha brukt Xelsisen på kontoret i flere uker. Det var rett og slett en gedigen nedtur å gå tilbake til kaffeautomaten.

Men lurer du på om vi kommer til å kjøpe den selv?

Da må nesten svaret bli nei, og forklaringen er enkel:

 • Hovedgrunnen er definitivt den veiledende prisen på 17.999 kroner, som rett og slett er langt mer enn vi er villig til å betale for en maskin som tar så stor plass på kjøkkenbenken.
 • Ting tar tid. Regn med rundt to til tre minutter per kopp avhengig av hvilken type du velger. Dette er altså ikke kaffemaskinen du bruker når du skal ha huset fullt av kaffetørste gjester.
 • PS: Du får også kjøpt Saeco Xelsis uten fingeravtrykksleser. Da går du selvsagt kulhetsfaktoren, men når du sparer rundt 2.000 kroner er det kanskje ikke så viktig?

  Vi kommer heller ikke utenom våre kaffepuristers førstevalg, nemlig den populære AeroPressen. Her må du riktignok lage kaffen manuelt og får heller ikke så mange muligheter. Men så får du den da også til en brøkdel av prisen.

  Les også: Vi tester pulverkaffe

  Skrytevideo fra Philips-lanseringen:
  Her får du også en fin gjennomgang av finesser og funksjoner, men merk deg at den dessverre er på nederlandsk: