Bildet i bakgrunnen ser rotete ut når du ikke har på deg 3D-briller, men med brillene på blir det klart, og ikke minst: Begge har hver sin fulle skjerm å rutte med. Dette er altså splitscreen på en helt ny måte. Foto: Per Ervland
Bildet i bakgrunnen ser rotete ut når du ikke har på deg 3D-briller, men med brillene på blir det klart, og ikke minst: Begge har hver sin fulle skjerm å rutte med. Dette er altså splitscreen på en helt ny måte. Foto: Per ErvlandVis mer

Philips og LG smarte TV-triks

Det gjelder å skille seg ut på TV-fronten, og det klarer Philips og LG til gangs.

IFA 2011: For deg som liker å spille TV-spill på TV-en, har TV-produsentene endelig klart å realisere en svært tøff og etterlengtet finesse.

Kort fortalt kan to spillere her spille mot hverandre på samme skjerm, og det nye er at de begge får se spillskjermen i full størrelse når de tar på seg de passive 3D-brillene.

I motsetning til den tradisjonelle splitscreen-funksjonen man vanligvis bruker, der spiller A f.eks. har høyre side av TV-skjermen, mens spiller B har den venstre, så kan altså begge spillerne nå utnytte hele TV-ens skjermflate.

Spillernes 3D-briller har her nemlig to høyreglass, mens det andre har to venstreglass, slik at man ser hver sin "kanal" samtidig, uten at de forstyrrer hverandre. I praksis bruker du altså 3D-brillene for at begge spillerne skal få en full spillopplevelse i 2D.

Vi har fortalt om finessen før, men dette er første gang vi har prøvd den, og for å si det enkelt: Vi ble dønn imponert, og er du en ivrig gamer er det nå ingen tvil i vår bok om at dette bør bli dine neste TV-modeller.

Aktive eller passive 3D-briller?

Lang vei til fungerende 3D

I de siste årene har TV-ene blitt tynnere og lettere, samtidig som størrelsen har økt og TV-ene har blitt proppet med nyttige og unyttige finesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3D-muligheten har vært et satsingsområde fra alle produsentene, men kundene har foreløpig ikke omfavnet mulighetene som ligger der. Det er selvsagt ikke uten grunn: Mangel på 3D-innhold (noe som heldigvis er i ferd med å snu) er en ting, men den største nissen på lasset har vært at TV-bransjen ikke har klart å enes om en felles standard på 3D-brillene.

Det er altså ikke uten grunn at kundene har vært skeptiske.

Les også vår 3D-guide

Men nå skjer det ting

En ting er at produsentene som sverger til aktive 3D-briller har begynt å nærme seg en standard. (NB: Vi kommer tilbake med mer om dette - her har det nemlig skjedd en del.)

LG og Philips er i tillegg blant de som derfor også tilbyr passiv 3D-teknologi. LG på alle sine LED TV-er, og Philips på alle 3D-modellene med unntak av toppmodellene. Og fordelene du sikkert kjenner til er flere: Brillene er råbillige, slik at du kan kjøpe inn til hele fotballaget, og de er lette og behagelige å ha på. (Se vår test av LGs TV med passive briller her.)

Funksjonen på Philips Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Dette splitscreen-bildet er nå historie. Endelig. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Bildet i bakgrunnen ser rotete ut når du ikke har på deg 3D-briller, men med brillene på blir det klart, og ikke minst: Begge har hver sin fulle skjerm å rutte med. Dette er altså splitscreen på en helt ny måte. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Hvilke TV-modeller har funksjonen?

Hos Philips kommer funksjonen på alle de passive 3D-TVene i 7000-serien, samt på nykommeren i Cinema-serien: Philips Cinema Gold på 50-tommer. I likhet med sin storebror på 58-tommer har også Gold et 21-9 format, noe som er glimrende til film fordi du slipper striper over og under spillefilmen. I dette formatet vil det si at den omtrent har høyden til en 40-tommer, men altså full filmbredde.

Vi liker også at prisen er vesentlig billigere enn 58-tommeren. Regn med rundt 15.000 i butikk, en pris vi definitivt mener den er verdt. Hvis du sverger til aktiv 3D-teknologi har vi nå også fått bekreftet at funksjonen blir tilgjengelig på årets toppmodeller fra Philips. Der vil nemlig 3D-brillene ha en vippebryter som svitsjer til funksjonen. Snedig altså.

Også på LG-TV-ene fungerte finessen glimrende, og hos LG får du den også på ALLE LED-TV-ene med SmartTV-funksjon. Vi kommer tilbake med tester av disse TV-ene og funksjonen etterhvert, inntil videre må dere nøye dere med bildene.