SMART LYSSTYRING: Phillips lanserer et nytt produkt: Philips hue. Du kan styre lyspærene fra den andre siden av jordkloden, via smarttelefonen din. Foto: Philips
SMART LYSSTYRING: Phillips lanserer et nytt produkt: Philips hue. Du kan styre lyspærene fra den andre siden av jordkloden, via smarttelefonen din. Foto: PhilipsVis mer

Philips og Apple med LED-lys

Philips nye LED-pærer styres fra smarttelefonen din.

Philips og Apple har kommet med en ny lysløsning til hjemmet ditt: Intelligente LED-pærer som du styrer via iPhone, iPod eller iPad.

Vi har tidligere testet en liknende løsning, med intelligente lyspærer fra Philips: Living whites ESaver. Der får du med en separat fjernkontroll, som kan bygges ut til å styre opptil 50 lyspunkter.

Her er de beste og dårligste lyspærene

Ingen begrensning på radius

En av de store forskjellene mellom ESaver-systemet og den nå nylanserte løsningen som lar deg styre lyset fra iPhone, iPod eller iPad, er begrensingen på avstanden fra fjernstyringsenheten og lyskildene.

Du kan styre lyset hjemme fra telefonen når du er på ferie. Foto: Philips
Du kan styre lyset hjemme fra telefonen når du er på ferie. Foto: Philips Vis mer


Mens ESaver har en begrensning på 15 meter - du må altså være innenfor en radius til lyspærene på 15 meter - kan du styre pærene fra hvorsomhelst med Philips hue: Radiusen er ubegrenset.

Du kan altså sitte i Hammerfest eller på Hawaii - og fremdeles skru av utelyset hjemme på Nesodden.

Hemmeligheten ligger i broen som er en del av Philips hue-systemet. Broen settes inn i den trådløse ruteren hjemme, og det er denne som snakker med lyspærene. I ESaver-systemet er det fjernkontrollen som snakker med lyspærene - og som derfor må være innenfor rimelig rekkevidde.

LED er bedre enn sparepærer

Slik virker det

Det første du må ha, og som er selve grunnlaget for at dette skal virke, er en startpakke. Startpakken inneholder pærer og bro, samt nødvendige kabler for strøm og tilkobling til ruteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må altså ha en ruter for å kunne bruke dette systemet.

Du kan også skifte farge på lyset! Foto: Philips
Du kan også skifte farge på lyset! Foto: Philips Vis mer


I likhet med ESaver kan du koble opptil 50 lyspærer til ett system, så du kan bygge ut systemet etterhvert.

Lyspærene kan stilles inn til ønsket farge, og du kan til og med skifte farge på lyset - kanskje du er i humør for litt blått, rødt eller grønt lys?

Philips Hue kommer med E27-sokkel nå, men neste år vil det også komme E14- og GU10-sokkel.

– Hue kan brukes med ZigBee LightLink produkter, inklusive Philips LivingColor og andre smartlink-produkter, og det vil helt sikkert komme flere til, sier Charlotte Krogh, markedssjef i Philips Lighting til DinSide.

Ved hjelp av en app, som snakker med broen via ruteren, kan du så styre lysene hjemme.

– Philips Hue kan p.t. styres med smartphones iOS4 +, og Android. Den kan ikke pt. Styres via Blackberry/Windows baserte systemer, forteller Krogh.

Dette minner litt om systemet som du kunne lese om i denne hjemme-hos-reportasjen hos Satheesh Varadharajan: Han styrer alt fra lys til varme, bilderammer mm. fra mobilen sin - ved hjelp av systemer som TellStick, Switch King og EventGhost.

Erik Berge bruker et litt annet system, men ganske likt, til å styre sitt smarthus.

Oppdatert: Startpakken med Philips Hue koster 1.490 kroner, og enkeltpærer koster 479 kroner. De selges kun fra Apple Store, og har nå dukket opp her med norske priser.

DinSide kommer tilbake med en test av produktet.