Philips flaggskip 9809: - Bedre enn OLED

- Dypt sortnivå er ikke nok, sier Danny Tack, mannen bak bildebehandlingen på Philips-TV-ene.

<B>BEST?</B> I følge Philips gir 9809 deg den beste bildekvaliteten på markedet.  Foto: ØYVIND PAULSEN
BEST? I følge Philips gir 9809 deg den beste bildekvaliteten på markedet. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om nesten alle TV-produsentene viser fram prototyper av OLED-modeller, er det fortsatt bare LG som tilbyr dem for salg i butikken. I følge bildeeksperten til Philips skal du imidlertid ikke ta det så tungt.

Men vi får starte fra begynnelsen.

Den nye Philips 9809 kommer til Norge i løpet av oktober, og er altså en 65-tommers LED-TV med 4K-oppløsning. Som toppmodell er den selvsagt proppet med alt det produsenten klarer å tilby av bildebehandling, rask prosessor, finesser og funksjoner.

Philips skryter også av god TV-lyd. Med i prisen følger det nemlig en trådløs subwoofer, og Philips-finessene fire-sidig-Ambilight, og ikke minst innebygget Android.

Vil du vite mer om hvordan Ambilight og innebygget Android fungerer kan du lese mer her:- Ambilight er funksjonen kundene elsker, og Vi har testet Android-TV-en.

Gullkornet er imidlertid at 9809 leveres med ekte bakgrunnsbelysning i stedet for kant-LED-teknologi.

Dette er viktig fordi en av ulempene med kant-LED-teknologien er at de ofte er plaget av lysgjennomtrenging. Med diodene plassert i flere store felt (her er det oppgitt 144 soner) direkte på selve bildepanelet, slipper du imidlertid unna denne svakheten.

Philips er forøvrig ikke alene om dette: Også den nye toppmodellen til Panasonic har bakgrunnsbelysning.

- Bedre enn OLED

Selv når vi så 9809 på messegulvet var det enkelt å konstatere at bildekvaliteten er høy, og TV-messig skal vi ikke legge skjul på at dette var et av IFA-messens store høydepunkt.

BEDRE SORTNIVÅ: Det er ikke lett å gjenskape på et bilde, men som du ser av 9809-modellen til høyre, er sortnivået og lysintensiteten langt bedre enn modellen til venstre. Foto: ØYVIND PAULSEN
BEDRE SORTNIVÅ: Det er ikke lett å gjenskape på et bilde, men som du ser av 9809-modellen til høyre, er sortnivået og lysintensiteten langt bedre enn modellen til venstre. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Det som virkelig gjør at bildet skiller seg ut, er nemlig den gode kombinasjonen av et svært godt sortnivå uten lysgjennomtrenging, og det uten at det går på bekostning av lyse elementer i bildet.


Førsteinntrykket ble forøvrig bekreftet når vi fikk studert den nærmere på bakrommet sammen med Danny Tack, selskapets bildeguru.

- Ja, det stemmer, sier en tydelig fornøyd Danny Tack. Når det gjelder sortnivå og evnen til å få lyse objekter til å skinne, mener vi at 9809 er i en egen klasse. Sammenligner du med dagens OLED-teknologi mener vi selv at vi er minst like gode når det gjelder sortnivå.

- Men det som virkelig gjør at 9809 skiller seg ut er hvor lyssterk den er, og det faktum at vi nå har lang større kontroll over lysintensiteten enn tidligere, fortsetter han.

BEDRE KONTRAST: Bright Pro, 1000 Nits. Foto: ØYVIND PAULSEN
BEDRE KONTRAST: Bright Pro, 1000 Nits. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

- Vår nye Bright Pro-teknikk booster den lokale kontrasten til å gi inntil to ganger så høy lysstyrke (1000 Nits) enn det man tidligere klarte på TV-er med ekte bakgrunnsbelysning.


- Resultatet er skinnende hvite detaljer uten at det tllføres grums i bildet, samtidig som resten av panelet er helt sort. Med denne kombinasjonen på plass er min påstand at 9809 er bedre enn OLED, avslutter Danny Tack.

Pris og lansering

Philips 9809 er ventet til Norge i løpet av oktober, og vi antar at den vil starte rundt 45.000 kroner når den kommer i butikken.

Førsteinntrykket var som sagt svært lovende, men hvorvidt Philips har sine ord i behold kan vi selvsagt først bekrefte når vi får vårt testeksemplar.

Men et lite minus er det

Selv om Philips 9809-modell har 4K-oppløsning vil den nemlig ikke takle Netflix i 4K ved levering, siden den mangler den nødvendige HEVC-kodeken. Kjøper du en 9809 vil imidlertid dette bli løst innen 1. kvartal 2015. Da vil nemlig Philips/TP Vision gi kundene den nye medieboksen UHD880 gratis.

I tillegg til Netflix i 4K, vil du da også få en enda raskere SmartTV-løsning, ettersom boksen også skal inneholde Android L.

Her er samlesiden med alle IFA-nyhetene!

Mediaspilleren UHD880, som gir HEVC-støtte (=Netflix i 4K) samt Android L. Foto: PHILIPS
Foto: PHILIPS
Mediaspilleren UHD880, som gir HEVC-støtte (=Netflix i 4K) samt Android L, sett bakfra. Foto: PHILIPS
9809: LED PRO og Micro Dimming Premium. Foto: ØYVIND PAULSEN
BEDRE KONTRAST: Bright Pro, 1000 Nits. Foto: ØYVIND PAULSEN
BEST? I følge Philips gir 9809 deg den beste bildekvaliteten på markedet. Foto: ØYVIND PAULSEN

Bilder av HEVC-boksen, og flere bilder av TV-en får du her: