Ambilight-funksjonen får du kun hos Philips. Kort fortalt lyser den opp veggen bak TV-en, i takt med hva som vises på skjermen. Jeg liker funksjonen, men er du uenig, er det jo bare å skru den av. Foto: Per Ervland
Ambilight-funksjonen får du kun hos Philips. Kort fortalt lyser den opp veggen bak TV-en, i takt med hva som vises på skjermen. Jeg liker funksjonen, men er du uenig, er det jo bare å skru den av. Foto: Per ErvlandVis mer

Philips 7000-serien: PFL7606

God pris og mange finesser gjør mellomklasseserien til Philips til et spennende alternativ, spesielt for deg som spiller mye konsollspill.

Philips 7606 kommer i både 32, 37, 47 og 55-tommer, og det er altså 55-tommeren vi har testet. Prismessig er det en interessant størrelse, den fås nemlig til rundt 13.000 kroner i flere norske nettbutikker, og dette er altså en TV som både er helt ny, og ikke minst godt utstyrt.

LES OGSÅ:

I likhet med LGs nye LED-modeller er nemlig Philips 7606 utstyrt med passiv 3D-teknologi, som på Philips-språket kalles Easy 3D. Spørsmålet er selvsagt hvordan det fungerer i praksis.

På papiret ser det i hvert fall lovende ut:

 • Passiv 3D-funksjon er allerede nevnt. Det vil si at du får en langt billigere inngangsbillett til 3D-opplevelsene på grunn av rimelige briller. For der et stykk originale passive briller koster cirka 150 kroner, starter normalt de aktive brillene på 800 kroner stykket. Har du mange venner blir det altså fort dyrt. En annen fordel er at brillene er mye lettere, og heller ikke drives av batteri.

  Det følger for øvrig to briller med i esken.

 • Kantbelyst LED-TV med full HD-oppløsning. Fire HDMI-innganger, en komponent for analog HD, PC-inngang (VGA), og støtte for RiksTV.
 • Du får også Ambilight på sidene. Dette er unikt for Philips, og er i kort fortalt LED-lys på utsiden av TV-rammen, som lyser opp veggen bak TV-en i takt med hva du ser på TV-skjermen. Jeg liker funksjonen svært godt, men den kan både justeres og eventuelt slås av hvis du er uenig.
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

 • TV-en har også fått USB-opptak av digitale TV-sendinger fra RiksTV, via TV-ens innebygde tuner. Dette er en svært etterlengtet funksjon som nå begynner å bli standard i klassen. Dessverre fikk vi ikke testet dette i denne runden, men siden vi fikk det demonstrert på IFA-messen, kan vi likevel uttale oss: Du får som vanlig pause og start-funksjon, og det er enkelt å legge inn opptak via TV-guiden. Som hos konkurrentene kan du imidlertid ikke se på en kanal, samtidig som du tar opp fra en annen. TV-en har nemlig kun en digital TV-tuner.

  I motsetning til flere av konkurrentene har imidlertid Philips en automatisk tidsbuffer på en time. Fordelen er at du her alltid kan spole tilbake på den kanalen som står på, men ulempen er at dette krever større minneplass, og kravet er 32 GB. Det beste er derfor å koble til en ekstern harddisk som i disse dager fås svært rimelig.

 • Du får også Net-TV funksjon med blant annet videoleie og DLNA-støtte. SimplyShare er forøvrig Philips alternativ til Samsungs AllShare, og lar deg overføre innhold direkte fra mobil og nettbrett til TV-en. Dette er dog en funksjon som kommer i en softwareoppdatering.
 • Det er også verdt å merke seg at Philips nå støtter langt flere videoformater via USB-inngangen enn tidligere. Her listes innholdet ut i en oversiktlig mappestruktur, og du spiller av MKV-filer i 1080p uten problemer. Det siste er en klar forbedring, og var strengt tatt på høy tid. Merk deg dog at undertekster ikke ble vist.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Design og førsteinntrykk

Selv om Philips 7606 ikke er like rålekker som Samsung D8005, tar den seg likevel godt ut: Både rammen og den dreibare TV-foten er i børstet aluminium, og TV-en både ser og føles derfor mer eksklusiv ut enn de konkurrentene som fortsatt sverger til pianolakkert plast.

Alle HDMI-inngangene er for øvrig vinklet nedover, eller ut mot siden, noe som er bra med tanke på veggmontering. Et lite minus er dog at den analoge komponentinngangen vi bruker til vår gamle Xbox 360 peker rett ut mot bakveggen.

Den nye fjernkontrollen og de to medfølgende passive 3D-brillene Foto: Per Ervland
Den nye fjernkontrollen og de to medfølgende passive 3D-brillene Foto: Per Ervland Vis mer


Fjernkontrollen er dog i sort hardplast, men i motsetning til fjorårsmodellene har den heldigvis fått langt flere hurtigtaster, blant annet en dedikert kildeknapp. I fjor måtte du til sammenligning alltid gå inn via Home-knappen, noe som flere kunder reagerte på. Dette er altså løst, og fjernkontrollen oppleves nå som responsiv og god i bruk.

At brukervennligheten på Philips-menyene er god hjelper selvsagt på. I praksis er dette en TV som kan justeres og brukes av hele familien.

Net-TV, som trenger en oppdatering

Philips har lenge hatt nettfunksjonalitet på TV-ene sine, en plattform som nå også er integrert på Sharps og Loewes-modeller. Den fungerer greit nok, men begynner nå å merke tidens tann. Per dags dato er det f.eks. litt lite norsk innhold, og selv om du får videoleie via Film2Home, så er utvalget av filmer svært begrenset i forhold til det havet av muligheter du får hos Samsung og LG. Philips har imidlertid planer om et samarbeid med LG på dette området, og vi håper at dette trer i kraft. Så langt er det imidlertid ikke bekreftet.

Hovedmeny for Net-TV. Legg merke til at du har TV-bildet til høyre og at du kan surfe på nettet via egen nettleser. Dessverre takler den ikke Flash. Foto: Per Ervland
Hovedmeny for Net-TV. Legg merke til at du har TV-bildet til høyre og at du kan surfe på nettet via egen nettleser. Dessverre takler den ikke Flash. Foto: Per Ervland Vis mer


Enn så lenge ligger derfor Philips bak både Samsung og LG, både når det gjelder utvalg og muligheter, men også når det gjelder designet på nettmenyene. Legg merke til TV-en heller ikke har WiFi innebygget, vil du ha den trådløs må du altså kjøpe en USB-dongel i tillegg. Dette er imidlertid normalt i denne prisklassen.

Bildekvaliteten

Som vanlig er Philips fryktelig glade i å vise hvor skarpe og detaljere bilder de klarer å produsere. Det fungerer antagelig bra i butikken, men det kan bli litt vel intenst i en vanlig stua. Heldigvis er det enkelt å justere i bildemenyen, og vi har derfor ikke trukket for det.

I praksis senket vi blant annet skarpheten og dempet kontrasten. Personlig liker vi også at TV-bildet glir jevnt ved panoreringer, og aktiverte derfor også HD Natural Motion kretsen, også Clear LCD-funksjonen som hindrer etterslep bør være aktivert.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


7000-serien har et såkalt IPS-panel, noe også LG bruker på sin Cinema LED-serie. Det første vi legger merke til her, er at panelet oppleves som relativt matt. Til sammenligning er det langt mer refleksjoner fra Samsung D8005, som vi hadde plassert ved siden av.

Vi konstaterte også at 7606 ikke var plaget av lysgjennomtrengning (også kalt clouding), noe som ofte har vært en svakhet på kantbaserte LED-modeller i denne prisklassen.

En annen fordel med IPS-paneler, er at innsynsynvinkelen er god. Det betyr at du her kan sitte relativt langt ut på siden av TV-en før bildet forringes.

Sortnivået oppleves som bra nok, selv om det ikke er helt i toppklassen. Når vi brukte vår kalibrerings Blu-ray kunne vi for eksempel se at enkelte detaljer i de aller mørkeste partiene viskes litt ut. Vi synes likevel at det er omtrent på høyde med konkurrentene i samme prisklasse, Sony EX720 er ett eksempel, så dette er lite å engste seg over. Skal du ha det enda sortere er utgangspunktet enkelt: Da må du opp i pris.

På vanlige TV-sendinger i standardkvalitet klarer TV-en seg som forventet. Det er imidlertid på HD-kanalene at den blomstrer. Her blir bildet både detaljert og naturlig, og vi setter pris på at TV-en er god på både horisontale og vertikale bevegelser i bildet. Her er det altså lite å hakking å spore. Tidligere Philips-modeller i denne prisklassen slet også med litt halo-aktige skygger rundt enkelte objekter, men det problemet ser ut til å være løst.

Passiv 3D-funksjon

De to medfølgende 3D-brillene ser litt ut som Supermanns Clark Kent-briller, men er både billige, lette og behagelige å ha på. Alt dette gjør også den passive 3D-teknologien svært godt egnet for de med store familier, her er det altså billig å kjøpe flere briller, og siden de ikke går på strøm slipper du også kjøpe batterier eller lade dem.

Siden Philips og LG her har samme panel er det naturlig å sammenligne de to, og det er bare å konstatere at 3D-følelsen er svært lik. Crosstalk (=ekstra kantegninger rundt objekter) er for eksempel ikke noe problem, noe som spesielt 1. generasjons modellene med aktiv 3D-teknologi var plaget av.

3D-menyen. Foto: Per Ervland
3D-menyen. Foto: Per Ervland Vis mer


Nå har riktignok dette problemet blitt redusert på 2. generasjonsmodellene, men med passive briller slipper du altså å tenke på det. Vi liker også at øynene ikke trenger noen tilvenning. Her tar du på deg 3D-brillene, og så er du klar – og for svært mange er dette nøkkelen til en god 3D-opplevelse.

Personlig foretrekker jeg fortsatt 3D-bildet fra de aktive 3D-modellene, blant annet fordi jeg synes det gir enda flere detaljer i bildet – selv om forskjellen ikke er stor. I redaksjonen er jeg nok likevel i mindretall. Både vår dataredaktør Bjørn Eirik Loftås og fotograf Per Ervland foretrekker nemlig den passive teknologien, så her er meningene delte.

En liten nedtur er det likevel. Når du ser på 3D på 7606, blir nemlig bildeforbedringskretsene HD Natural Motion og Clear LCD automatisk deaktivert i bildemenyen. I praksis vil det si at du ved 3D-innhold ikke får like jevne bevegelser som når du ser en vanlig Blu-ray film.

Grunnen er ganske enkel: TV-en er ikke rask nok til å kjøre disse kretsene når du ser på 3D, dette blir kun mulig på modellene i 8000- og 9000-serien.

På den positive siden kan vi nevne at Philips gir deg tilgang til resten av bildemenyen når du ser på 3D. På LGs modeller kommer du til sammenligning ikke inn i bildemenyen før du har stoppet 3D-disken i Blu-ray spilleren, noe som gjør det tungvint å etterjustere bildet.

NRK, live TV-sending. Foto: Per Ervland
NRK, live TV-sending. Foto: Per Ervland
Et trykk på Homeknappen, og du kommer hit. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Bruksanvisnig og hjelpetekst er innebygget i TV-en. Foto: Per Ervland
Bruksanvisnig/hjelpetekst er innebygget i TV-en. Foto: Per Ervland
Programoversikt Foto: Per Ervland
Programguiden. Foto: Per Ervland
Hovedmeny for Net-TV. Legg merke til at du har TV-bildet til høyre og at du kan surfe på nettet via egen nettleser. Dessverre takler den ikke Flash. Foto: Per Ervland
Film2Home gir deg videoleie rett i TVen, men utvalget er for lite. Foto: Per Ervland
Hovedmenyen. Dette er selvforklarende. Foto: Per Ervland
Fine oversiktlige menyer, som er enkle å bruke. Foto: Per Ervland
Natural Motion hindrer rykkete bevegelser. Vi liker å ha den på minimum. Foto: Per Ervland
Velg farge på veggen, og Ambilighten justerer seg så du får mest mulig effekt. Foto: Per Ervland
Inngangskilder, øvre del. Foto: Per Ervland
Inngangskilder, nedre del. Foto: Per Ervland
3D-menyen. Foto: Per Ervland
Enkle menyer Foto: Per Ervland
Informasjonsknapp Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Endelig god formatstøtte via USB. Det har vi tidligere savnet på Philips. Foto: Per Ervland
Endelig god formatstøtte via USB. Foto: Per Ervland
Den nye fjernkontrollen og de to medfølgende passive 3D-brillene Foto: Per Ervland
Ambilight-funksjonen får du kun hos Philips. Kort fortalt lyser den opp veggen bak TV-en, i takt med hva som vises på skjermen. Jeg liker funksjonen, men er du uenig, er det jo bare å skru den av. Foto: Per Ervland
Innganger baksiden. Alle de digitale inngangene er vinklet nedover. Foto: Per Ervland
Innganger baksiden. Alle de digitale inngangene er vinklet nedover. Foto: Per Ervland


Genial til konsollspill!

I motsetning til tradisjonelt splitscreen, der skjermen er delt enten horisontalt eller vertikalt mellom spiller 1 og 2, gir nå både LG og Philips deg muligheten til full-screen gaming for to personer samtidig.

Via et par spesial-briller kan altså to spillere spille mot hverandre på TVen, og det mens de begge har hvert sitt fulle TV-bilde å rutte med. Kort fortalt bruker man altså 3D-brillene til å gi begge spillerne en fullskjerms 2D-opplevelse, en funksjon jeg virkelig har sansen for.

Dette splitscreen-bildet er nå historie. Hvem skulle trodd det for bare et par år siden? Foto: Per Ervland
Dette splitscreen-bildet er nå historie. Hvem skulle trodd det for bare et par år siden? Foto: Per Ervland Vis mer


Se mer om hvor bra denne funksjonen fungerer her!

Funksjonen fungerer i utgangspunktet på alle Xbox360 og PS3-spill hvor multiplayer-spillene normalt deles i en tradisjonell splitscreen, men det er noen begrensninger du bør være klar over: For det første krever funksjonen at du har koblet til konsollen din via en HDMI-kabel. På vår gamle Xbox med komponentkabler gikk det altså ikke. Funksjonen skal heller ikke fungere på PC-spill.

Jeg har prøvd funksjonen både på LG og Philips-modellene som var utstilt på IFA-messen, og liker den godt. For ivrige gamere der ute har jeg bare en anbefaling: Prøv det selv i nærmeste butikk. Jeg tror du blir overbevist.

Det er likevel et minus at Philips ikke har lagt ved disse spesialbrillene i esken, heldigvis skal prisen på disse brillene være lave.

Konklusjon

7606 er en meget sterk utfordrer i mellomklassen. Bildekvaliteten står ikke tilbake for konkurrentene på samme prisnivå, og materialvalget gjør at den både ser og føles mer eksklusiv ut enn den egentlig er.

Vi gir også pluss i margen for den passive 3D-teknologien (spesielt dual-gaming-funksjonen), som gjør den til svært godt alternativ for deg med mange venner eller stor familie.

LGs alternativer med passiv 3D er imidlertid også svært gode, og bør sjekkes ut før du bestemmer deg. Vi likte for eksempel LGs LW550 svært godt når vi testet den, og her vil nok smak og behag bli avgjørende for mange.

Vi har heller ikke glemt Sony EX720, men spør du oss ødelegger det trege menysystemet totalinntrykket. Den bruker også aktiv 3D-teknologi, noe som vil øke prisen kraftig ettersom det ikke følger noen briller med i esken.

Testresultat

Philips 55PFL7606T

Passiv 3D er et glimrende alternativ for deg med mange venner eller stor familie. Dual gaming er genialt for deg som spiller på konsoll. USB-opptak, og endelig har formatstøtten via USB begynte å bli god. Stor TV til god pris. Fås i flere størrelser.

Net-TV biten til Philips trenger mer og bedre innhold, mangler en del bildefunksjoner når du kjører 3D, dual-gaming screen virker kun på konsoller som bruker HDMI.

Se alle våre tester