Jøss, et fullt tastatur på baksiden av fjernkontrollen. Og det beste av alt: Det fungerer glimrende i praksis. Foto: Per Ervland
Jøss, et fullt tastatur på baksiden av fjernkontrollen. Og det beste av alt: Det fungerer glimrende i praksis. Foto: Per ErvlandVis mer

Philips 55PFL8007

En TV som kan gi deg en stor filmopplevelse og har finessene du trenger.

Toppmodellene til Philips ligger i 9000-serien og har de siste årene blitt kåret til de beste LED-TVene – både av oss og svært mange av våre konkurrenter i inn- og utland.

LES OGSÅ:

Les test av Philips 9706 her!

Problemet med 9000-serien for oss lønnsslaver er at den er så dyr, og det er det som gjør 8000-serien så spennende:

Her er nemlig prisen lavere, samtidig som Philips fortsatt har plukket fra øverste hylle i godtebutikken når det gjelder bildebehandling, materialkvalitet, og finesser.

Det som i hovedsak skiller er design og det siste ekstra på panelfronten, og de forskjellene kommer vi tilbake til underveis.

Noen billig-modell er dette likevel ikke.

Prisen på 55-tommeren vi testet er i skrivende stund 19.995 kroner, og det gjør også at vi stiller store krav til TVen. (PS: 8007 fås også i 40- og 46-tommers størrelse, til henholdsvis 13 og 15.000 kroner.)

Design og førsteinntrykk

8007 oppleves som slank og elegant, og modellen har også fått en mindre ramme enn vi er vant til fra Philips.

Sammenlignet med designmodellen 6907 har den riktignok en kraftigere fot, men en mørktonet aluminiumsramme rundt TV-en vitner om en byggekvalitet som matcher prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er altså ikke en TV som bare ser bra ut på avstand, den kjennes solid ut også.

8007 har naturligivs Ambilight-funksjonen til Philips. Som du ser på bildet lyser den opp veggen bak TV-en i takt med hva som vises på skjermen. Foto: Produktbilde
8007 har naturligivs Ambilight-funksjonen til Philips. Som du ser på bildet lyser den opp veggen bak TV-en i takt med hva som vises på skjermen. Foto: Produktbilde Vis mer

Når det gjelder finesser og funksjoner, er TV-en kort fortalt svært godt utstyrt: Du får blant annet hele fem HDMI-innganger, innebygget wifi med to sendere for bedre dekning, tresidig Ambilight, 3D-funksjon med to aktive briller i esken, Skype-funksjon med webkamera, USB-opptak, og ikke minst siste versjon av smart-TV-funksjonene til Philips - som vi kommer tilbake til lenger ned.

8007 frister i tillegg med to ting som virkelig skiller seg fra konkurrentene.

 • Smart bordstativ. Bordstativet skjuler nemlig ikke bare høyttalerne, det gjør også jobben som veggfeste.

  Fordelen er at du slipper å bruke ekstra penger på veggfeste, siden det her følger med i pakken. I tillegg vil du også kunne dreie TV-en noen grader fra høyre til venstre selv når TV-en henger på veggen.

  Merk deg likevel at denne løsningen bygger TV-en noen centimeter lenger ut enn såkalte "slimfester". Er dette viktig for deg må du altså kjøpe veggfeste uansett, men da bør du huske at høyttalerne ligger i den originale foten. For å få lyd fra TVen, blir du da helt avhengig av å koble TV-en direkte til receiveren/forsterkeren din.

 • Enda smartere fjernkontroll. Denne fjernkontrollen har vi tidligere laget en egen sak på, for den har to nye finesser som ikke er dagligdags: På baksiden får du nemlig et fullt QWERTY-tastatur, og i tillegg har den innebygget en pek-og-klikk-funksjon. Begge disse funksjonene kommer selvsagt til sin rett når du bruker SmartTV-funksjonene, så vi kommer tilbake til dem i avsnittet lenger ned.

Glimrende bildekvalitet

Den gode nyheten er at 8007 er utstyrt med den beste bildebehandlingen Philips klarer å hoste opp, og det ser du også på bildekvaliteten. I TV-butikken vil riktignok alle TV-ene se nesten like bra ut, men ved siden av lillebror PFL6907 avslører våre kalibreringsplater raskt at 8007 både har bedre dybde i bildet, mer kontroll over fargene, og ikke minst at den gir flere detaljer i mørke partier.

Dette gjentar seg også på 3D-funksjonen: For der PFL6907 bruker passiv 3D-teknologi, er det aktiv som teller på 8007, og det fungerer svært godt:

Både 3D-effekten og ikke minst dybden i bildet er bedre, og crosstalk oppleves ikke som noe problem i det hele tatt. Dessverre fikk vi ikke testet Xboxen vår i denne runden, men erfaringsmessig gjør Philips en god jobb også her.

Se store bilder av TV-en vi testet her:

6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre: Bra bilde, men mye reflekser. Foto: Per Ervland
TV-foten, som også fungerer som veggstativ. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
SmartTV:6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
Jøss, et fullt tastatur på baksiden av fjernkontrollen. Og det beste av alt: Det fungerer glimrende i praksis. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
To aktive 3D-briller følger med. De har USB-lading, og sitter godt på hodet. Foto: Per Ervland
Videosamtaler via Skype er praktisk, her følger det også med webkamera i esken. Foto: Per Ervland
8007 har svært mange innganger, og de fleste peker ut på sidene, noe som er bra ved veggmontering. Unntaket er LAN-kabelen og de analoge komponentkablene. Foto: Per Ervland

I god Philips-tradisjon er riktignok standardinnstillingene litt for kraftige på 8007, men demper du skarpheten er faktisk mye gjort. Vi synes forøvrig at 8007 gjør en utmerket jobb når det gjelder bevegelse: Her kan du altså få helt silkemyke bevegelser om du ønsker det, og side om side med Panasonic VT30 blir det rett og slett knockout i Philipsens favør.

Det fine med Philipsen er imidlertid at du her kan velge hva du liker: Vil du at TV-en skal hakke litt? Ja, da er det bare å deaktivere natural-motion-kretsen, vil du ha jevne bevegelser er det derimot bare å aktivere kretsen. Poenget er at det er DU som bestemmer, og det gir pluss i vår bok.

8007 gir deg også mulighet til å finjustere innstillingene så mye du vil i to ISF-, eller proff-moduser.

Det er et faktum som de største TV-nerdene kommer til å bli hoppende glade for, men for de fleste andre vil det holde lenge å skifte mellom standard og film-modusen. Du vet selv hvilken gruppe du faller i.

Sammenligner vi med 9000-serien mangler imidlertid 8007 to ting: Den har kant-LED i stedet for bakgrunnsbelyst LED, og den har heller ikke matt panel.

Sortnivået oppleves likevel som svært godt, og vi noterte heller ikke lysgjennomtrenging. Dette er altså et godt eksempel på at også kant-LED-TVer kan gjøre mye riktig.

Det vi derimot ikke er begeistret for er at panelet er så blankt at det gir mye reflekser, og spør du meg er dette den største svakheten på 8007. Er dette noe du vet vil irritere deg er det altså bare å spare til 9000-serien.

TV-en i bruk

Som vanlig er innstillingsmenyen som kommer når du skrur på TV-en for første gang av den idiotsikre typen. Her er det altså ikke mye å trekke for.

Philips har alltid vært gode på brukervennlighet, men i de siste årene har spesielt LG og Samsung likevel tatt dem igjen. Det er derfor godt å se at menysystemet nå har fått seg en solid oppdatering fra i fjor: Den grafiske layouten ser både friskere ut og er også enklere å forstå.

Ny layout gir mer logiske ikoner. Foto: Per Ervland
TV-guiden. Foto: Per Ervland
Hovedbildet i innstillingsmenyen. Foto: Per Ervland
Menysystemet er logisk. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland
6907 til venstre, 8007 til høyre. Foto: Per Ervland

Helt på slutten av vår testperiode slapp Philips en helt ny TV-software, og siden den gir deg to finesser som øker brukervennligheten er den verdt å nevne :

 • Pek og klikk-funksjon, samt tastatur: Kort fortalt lar Philips deg her bruke fjernkontrollen som en mus i Smart-TV-menyen eller i den innebygde nettleseren.

  Der du tidligere måtte bla deg fram og tilbake gjennom menyvalgene, kan du nå altså peke og trykke. Det er ganske enkelt et stort skritt i riktig retning.

  Etter vår oppfatning virker pek-og-klikk-funksjonen nesten like godt som LGs Magic Remote, og siden den her er innebygd slipper du i tillegg å ha en ekstra fjernkontroll på stuebordet.

  Det samme må vi si om tastaturet. For mens det å skrive inn tekst i appene før var tungvint, er det nå bare å snu fjernkontrollen og skrive i vei. Fjernkontrollen legger selvsagt merke til hvilken vei du holder den, slik at tastatur-knappene ikke aktiveres når du holder fjernkontrollen på vanlig måte. Dette fungerer rett og slett meget bra, og selv om du lenge har kunnet gjøre dette via TV-produsentenes TV-apper er fordelen nå at det går langt kjappere.

 • Wi-Fi Smart Screen: Lar deg speile TV-sendingen. Har du en Apple enhet kan du allerede nå oppdatere iPad/iPhone-appen MyRemote, og dermed dra TV-programmet du ser på TVen over til mobilen eller nettbrettet. Dermed kan du fortsette å se på programmet uansett om du må flytte deg fra TV-stua til kjøkkenet.

  Har du en Android-enhet er det bare å glede seg, for også de vil om kort tid få denne funksjonen. Har du WinPhone-enhet ser det imidlertid dårlig ut...

  Førsteinntrykket vårt er at dette ser bra ut. Helt euforiske er vi likevel ikke: I dag er dette finesser vi allerede har sett hos konkurrenter som Samsung og Panasonic, så dette er rett og slett ikke mer enn vi forventer på en TV i dette prissegmentet.

Men er Smart-TVen egentlig så smart?

Den gode nyheten er altså at SmartTV-funksjonen til Philips fungerer langt bedre enn før: Økt prosessorhastighet gjør at alt går langt kjappere, samtidig som pek-og-klikk-funksjonen og tastaturet gjør styringen mye enklere.

Dessverre overskygges dette fortsatt av at det er for få norske apper tilgjengelig, og at Philips ikke er flinke nok til å oppdatere de som finnes.

Det er for eksempel en god nyhet at Viaplay-appen endelig er på plass. Det gir nemlig en velfungerende TV- og videoleie-alternativ de tidligere ikke har hatt. Problemet er at Netflix, altså høstens store snakkis i Norge, aldri vil bli tilgjengelig som en egen app på denne TV-en.

Netflix-appen vil nemlig kun komme på 2013-modellene, og vil da ikke fungere verken på denne eller andre Philips-modeller fra 2012 eller tidligere. For deg som TV-kunde er det for svakt uansett grunn.

Vi presiserer likevel at Philips ikke er alene om å ikke oppdatere appene: Det kan du lese mer om i saken vår Smart-TVen din er dum.

Konklusjon

PFL8007 imponerer oss på nesten alle områder: Den har en bildekvalitet som er god nok til å matche selv langt dyrere alternativer, og med den siste softwareoppdateringen har den også fått funksjoner vi tidligere har savnet.

Ulempen for Philips er at det i denne prisklassen er mange konkurrenter som er godt priset. Til rundt 20.000 kroner har du nemlig mye å velge i, og et godt eksempel er Sony Bravia KDL-55HX855 som også gir deg svært god bildekvalitet.

Den har nemlig vært på markedet i flere måneder allerede, og har derfor rukket å synke fra 20.000 til 15.000 kroner i pris. Philipsen har imidlertid flere finesser, og er enda enklere i bruk. Hvorvidt det er verdt prisforskjellen får bli opp til deg.

Bildemessig vil du uansett ikke angre.

Testresultat

Philips 55PFL8007

Glimrede bildekvalitet både på TV, Blu-ray og 3D. Svært godt utstyrt: Den jobber raskt, og gir deg alt av bildebehandling og finesser. Ekstra pluss i margen for at bordstativet kan brukes som veggfeste og den smarte fjernkontrollen.

Blankt panel gir reflekser/gjenskinn, innsynsvinkelen kan ikke matche plasma, Smart-TVen mangler fortsatt innhold.

Se alle våre tester