Sortnivået er det beste vi har sett på en TV i år, men det virkelige gullkornet er at 9706 ikke gjengir uønskede refleksjoner. Foto: Per Ervland
Sortnivået er det beste vi har sett på en TV i år, men det virkelige gullkornet er at 9706 ikke gjengir uønskede refleksjoner. Foto: Per ErvlandVis mer

Philips 46PFL9706T

Selv ved siden av toppmodellene til Samsung og Panasonic er det ingen tvil om at dette er en skikkelig godbit.

Toppmodellene til Philips har fått mye skryt de siste årene, og når det gjelder godt sortnivå og dybde i bildet har de vært best i klassen både med 2009-modellen 9704 og 2010-modellen 9705.

LES OGSÅ:

I fjor var det imidlertid tydelig at konkurrentene toppmodeller, blant annet fra Sony var svært, svært nærme. Vi var derfor spent på hva Philips ville finne på i år.

Svaret er at Philips slår grusomt tilbake.

Ja, etter å ha sammenlignet nye 9706 side om side med toppmodellene til Samsung (D8005) og Panasonic (VT30), er nemlig vår konklusjon at den på to områder setter en helt ny standard. Og ja, dette gjelder også i forhold til Sonys toppmodell HX923.

Men vi får ta det fra begynnelsen.

9706 i korte trekk


 • Slankere og penere. Som dere ser på sammenligningsbildet er det i år Samsung D8005 og dens minimale ramme som kommer til å vinne designprisene, men 9706 gjør seg ikke bort her heller.

  Sylslanke Samsung til venstre, Philips 9706 til høyre. Foto: Per Ervland
  Sylslanke Samsung til venstre, Philips 9706 til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer


  Sett forfra er den ganske lik fjorårsmodellen 9705, men virker litt nettere og slankere. Vi liker også at baksiden av TV-en er helt hvit, og at de fleste tilkoplingene nå er plassert på undersiden og siden. Det gjør at tilgangen er god selv når TV-en henger på veggen. Når det gjelder den analoge komponentinngangen som står rett ut bak, så følger det heldigvis med vinklede overganger i esken.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Fjernkontrollen er i aluminium og har nå fått langt flere hurtigtaster, blant annet en dedikert kildeknapp. I fjor måtte du til sammenligning alltid gå inn via Home-knappen, noe som flere kunder reagerte på. En klar forbedring altså.

  9706 har fortsatt Ambilight på sidene og toppen. Dette er kort fortalt LED-lys på utsiden av TV-rammen som lyser opp veggen bak TV-en i takt med hva du ser på TV-skjermen. Jeg liker funksjonen svært godt, men den kan både justeres og eventuelt slås av hvis du er uenig.

 • Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland


 • Tilkoplinger. TV-en har naturligvis full HD-oppløsning, og alt du trenger i form av innganger (4 HDMI, VGA, Komponent og Scart, 2 USB-innganger, minnekort, og digital-TV-tuner som støtter RiksTV og kabelTV fra Canal Digital, med mere).
 • 3D. Der fjorårsmodellen manglet innebygget 3D-sender, slik at du måtte kjøpe en ekstern enhet i tillegg, så er dette selvsagt innebygget på årets modell. Imidlertid legger ikke Philips med en eneste aktiv 3D-brille i esken, noe vi synes er et minus. Det viktigste er likevel at 3D-bildet er kraftig forbedret, mer om det lenger ned.
 • Nettverk og formatstøtte. 9706 har både kablet og trådløst nettverk for bruk av nett-TV-funksjoner, eller streaming direkte fra PC-en. Philips har i tillegg tatt grep når det gjelder formatstøtte, og 2011-modellene støtter nå langt flere video- og lyd-formater enn tidligere via USB-inngangen. (Testede formater inkluderer: MKV 720p og 1080p, DivX 720p og 1080p, Xvid 576p og 720p, MPEG 1 576p, MPEG2 576p, MPEG4 720p, samt WMV 576p, 720p og 1080p. Legg dog merke til at vi ikke klarte å få undertekster til å vises.)
 • USB-opptak: I tillegg til å pause TV-sendingene, kan du nå ta opp direkte fra TV-ens innebygde TV-tuner om du kobler en harddisk til en av USB-inngangene. USB-opptak begynner i dag å bli standard på TV-er i dag, men vi har ikke testet dette i denne runden.
 • 2-i-1 stativ. Et smart trekk er at TV-ens bordstativ også kan brukes som et vridbart veggfeste. Her bør du likevel merke deg at høyttalerne er montert i stativet. Bruker du et uoriginalt veggfeste vil du dermed miste TV-lyden, og blir nødt til å koble TV-en til en surround-receiver.
Vel, nok prat, over til det som virkelig betyr noe.

Svært god bildekvalitet

Som vanlig på toppmodellene til Philips er LED-diodene her plassert direkte bak panelet, dette i motsetning til kant-LED-modellene der diodene er plassert i TV-kabinettets ytterramme (se blant annet Samsung D8005). Fordelen med bakgrunnsbelyst LED med lokal dimming er bedre kontroll på overgangene mellom sorte og mørke partier i bildet, samt mindre risiko for lysgjennomtrenging i panelet. Det siste er altså ikke noe problem her.

Og det er bare å konstatere at det ser svært bra ut i praksis. Nevnte D8005 ser nemlig sort ut når den står alene i testrommet vårt, men ved siden av 9706 er det tydelig at sortnivået ikke er i samme liga. Og Samsung er heller ikke alene om å bite i gresset. Heller ikke Panasonics VT30 virker like mørk når alle de tre modellene står ved siden av hverandre.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Bildet på Philipsen har også en svært god dybde, som gjør det enklere å få med seg detaljer i bakgrunnen. Dette blir også tydelig når det gjelder fargene. En ting er nemlig at det er bra trykk i fargene, for det får de fleste TV-produsenter til. Men her er det også trykk i bakgrunnsfargene, noe som er langt vanskeligere. Som vanlig er det også gode innstillingsmuligheter for den som vil fordype seg i bildemenyene.

Både Samsung og Philips er meget sterke når det gjelder å unngå hakking i bildet ved store panoreringer i bildet. På dette punktet ligger Panasonicen et stykke bak, men det skyldes også hvordan plasmateknologien fungerer. Når det gjelder opptegning av grafikk, som for eksempel logoer i TV-bildet, ser vi imidlertid at Samsungen gjør en enda bedre jobb på dette punktet.

Slik er det gjerne når man sammenligner så gode TV-er: De har alle sine sterke sider, og til tross for forskjellene får du jevnt over et svært godt bilde. Begynner det å bli noen år siden du så en toppmodell vil du garantert få deg en vekker over hvor raskt utviklingen har gått.

Moth Eye: En revolusjon

Philips har lenge hatt matte paneler for å redusere uønskede refleksjoner fra TV-panelet, men i år har de virkelig funnet opp kruttet på nytt. 9706 er nemlig utstyrt med et såkalt Moth Eye-filter, som visstnok bruker nanostrukturer etter inspirasjon fra øyet til nattsvermerne (derav navnet). Poenget er ganske enkelt at de ved å bruke denne teknikken klarer å redusere refleksjonene til et minimum. Med dette filteret får du også bedre bildekvalitet, fordi de mørke tonene blir enda mørkere, samtidig som lyse elementer blir lysere.

Stikkordet er altså bedre kontroll, og etter å ha sett finessen på årets IFA-messe, og nå i vårt eget testrom er det bare å konstatere at vi er svært imponert.


Forhåpentligvis ser du hvorfor i videoklippet over, eller i bildespesialen under, hvor toppmodellen til Samsung og Panasonic står på siden av Philips 9706. NB: Vår fotograf har rett og slett prøvd å framprovosere uønskede refleksjoner, og forskjellen er altså svært merkbar.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Foreløpig er det kun ett minus med Moth Eye-filteret, og det er at det per dags dato blir for dyrt å produsere på TV-er i større format enn 46-tommer. Det kommer altså ikke på nye Cinema 21:9 (test er på vei), noe som er en nedtur.

Langt bedre 3D

På sine toppmodeller sverger Philips fortsatt til aktiv 3D-teknologi. Fordelen er at du får full HD også på 3D-bildet, men ulempen er at du må kjøpe deg dyre 3D-briller av typen PTA516.

Og her er vi inne på et svakt punkt for Philips: Det følger ikke med en eneste 3D-brille i esken, og du kan heller ikke bruke de aktive 3D-brillene som fungerte på fjorårsmodellene. Årets briller er riktignok bakoverkompatible om det er noen trøst.

Vel, det var de dårlige nyhetene, nå over til de gode:

 • De nye 3D-brillene er langt mer komfortable å ha på hodet. De kan i tillegg lades opp via USB-utgangen på TV-en.
 • 3D-opplevelsen på 9706 er svært god: Vi la for eksempel ikke merke til crosstalk under våre demoklipp og dybden i 3D-bildet er klart forbedret. I motsetning til lillebror 7606 kan du her også ha bildeforbedringskretsene Perfekt Natural Motion og Clear LCD aktivert under 3D-visning, noe som sikrer jevne overganger og bevegelser i bildet.

  Vi synes faktisk at 3D-bildet nå er så bra, at det ikke lenger står tilbake for 3D-opplevelsen du får fra Panasonic VT30, som hittil har vært best i klassen.

 • Sortnivået er det beste vi har sett på en TV i år, men det virkelige gullkornet er at 9706 ikke gjengir uønskede refleksjoner. Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland


 • I likhet med LGs Cinema 3D-TVer og Philips mellomklasseserie 7606 som bruker passiv 3D-teknologi, får du her DualGaming-funksjonen. Den lar to spillere spille mot hverandre, men i stedet for vanlig splitscreen, vil de ved å ta på seg 3D-brillene, vri på en liten vippebryter på brillene og aktivere gamingfunksjonen, for så å få opp hvert sitt hele fullskjermsbilde. Finessen fungerer glimrende, og er et stort løft for konsollspillinteresserte TV-eiere. Mer om finessen kan du lese her.
 • Hva kan bli bedre?

  Philips har lenge hatt nettfunksjonalitet på TV-ene sine, en plattform som nå også er integrert på Sharps og Loewes-modeller. Den fungerer greit nok, men begynner nå å merke tidens tann. Per dags dato er det f.eks. litt lite norsk innhold, og selv om du får videoleie via Film2Home, så er utvalget av filmer svært begrenset i forhold til det havet av muligheter du får hos Samsung, LG og Panasonic. Philips har imidlertid planer om et samarbeid med LG på dette området, og vi håper at dette trer i kraft. Så langt er det imidlertid ikke bekreftet når det kommer.

  Vi synes også at menyene til Philips kunne vært raskere enn de er, og programguiden er et godt eksempel. Den ser bedre ut enn før, men er fortsatt like treg. Akkurat det er riktignok en vanesak, men når både Samsung og Panasonic klarer å lage programguider som reagerer langt raskere, skjønner vi ikke helt hvorfor det her går tregere.

  Enn så lenge ligger derfor Philips bak konkurrentene på dette området.

  Konklusjon

  Philips 46PFL9706T

  Litt pirk er det alltid, men bildemessig kommer vi ikke utenom at Philips 9706 imponerte oss kraftig:

  Sortnivået er meget godt, og den er så overlegen på å redusere uønskede refleksjoner at den får selv gode konkurrenter til å se gammeldagse ut. Legg også til klart forbedret 3D-ytelse, og det er lite som kan rokke ved sekseren her.

  Litt banalt kan vi si at Samsung D8005 vipper opp til en sekser på grunn av sitt fantastiske design, mens 9706 banker sekseren på grunn av bildekvalitet alene.

  Moroa har imidlertid sin pris, og vi synes det er dumt at Philips ikke legger ved 3D-briller på en såpass dyr TV - det hadde eierne fortjent. Når det gjelder prisene på TV-markedet faller de imidlertid fort, Samsungs D8005 startet også på rundt 19.000 kroner når den kom, men fås nå til rundt 15.000 kroner. Er det 9706 modellen du vil ha, er det altså bare å følge med for gode tilbud.

  Testresultat

  Philips 46PFL9706T

  Setter en helt ny standard når det gjelder sortnivå og panelet er fritt for refleksjoner!

  Svært godt 3D-bilde, Dual-gaming i fullskjerm med 3D-briller. Langt bedre formatstøtte enn tidligere. USB-opptak og TV-fot som også fungerer som veggfeste.

  Kommer ikke i større versjoner enn 46-tommer... 3D-briller følger ikke med i esken. Nettmulighetene er ikke like elegante og mange som hos konkurrentene. Menyene burde reagert litt kjappere.

  Se alle våre tester