Pelsbillen: Verdens mest snobbete skadedyr?

Den brune pelsbillen trives best på vestkanten i Oslo, men sprer seg også til resten av landet.

Den brune pelsbillen er 2-4 millimeter lang og trives best på varme, tørre steder.  Foto: Laves
Den brune pelsbillen er 2-4 millimeter lang og trives best på varme, tørre steder. Foto: Laves Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den brune pelsbillen, attagenus smirnovi, eller Majorstue-billen som den gjerne kalles i Norge, er et relativt nytt bekjentskap for oss nordmenn. Den stammer fra Afrika, og dukket opp i Europa på tidlig 60-tall.

I Norge ble billen ble først oppdaget på Majorstua i Oslo på slutten av 70 eller begynnelsen av 80-tallet (derom strides våre kilder) og den spredde seg relativt raskt på vestkanten i Oslo. Nå finnes den imidlertid over hele landet, men ifølge Folkehelseinstituttet er det fortsatt fra Oslo Vest de får flest henvendelser om kreket.

Den har etablert seg i Oslo, men har også spredt seg videre til andre tettbygde strøk i Norge. Ellers i Europa er den brune pelsbillen også kjent som museumsbillen, og nasjonalmuseet i Danmark jobber med å kartlegge billens utbredelse i de nordiske landene.

Les også, om du har mage til det: Disse bor i matskapet ditt

Slik havner den hos deg

Trenden med å bruke pels i interiør kan ha bidratt til å øke forekomsten. Her fra en publikumsmesse et par år tilbake.  Foto: DinSide
Trenden med å bruke pels i interiør kan ha bidratt til å øke forekomsten. Her fra en publikumsmesse et par år tilbake. Foto: DinSide Vis mer


Billen kan spres på flere måter, det vanligste er at billen flyr fra en bolig til en annen gjennom vinduer, og det er trolig derfor larven trives best i tettbygde strøk. Den ble først oppdaget på et studenthjem på Majorstua, og derfra spredte den seg fort til nærliggende boliger. De lever av tørre plante- og dyrerester, og elsker støv, spesielt ullfnugg eller dyrehår.

Larvene kan også spres med gjenstander. Som for eksempel den lekre saueskinnsvesten, eller sauepelsen du kjøpte for å pynte opp med hjemme. For billen diskriminerer nemlig ikke nødvendigvis mellom mink- og sauepels, og utstrakt bruk av sauepels i interiør og i motebildet de siste årene kan ha bidratt til å spre utysket.

Slik blir du kvitt bananfluene: Vi har testet kjerringrådene

Er det så farlig, da?

De små billene er ikke farlige for folk, men det er heller ikke spesielt lekkert med småkryp innendørs. Larvene er bare å fjerne, og billene er heller ikke så raske at du ikke enkelt kan plukke dem opp og hive dem ut av vinduet, akkurat som mange gjør med edderkopper, selv om du burde la disse få lov til å bli innendørs.

De kan imidlertid gjøre skade på innboet. De spiser på gjenstander eller klær laget i skinn, og ugarvet skinn er spesielt utsatt. De kan også angripe ulltekstiler, de er særlig glad i svette eller skitne ullklær, og lager ørsmå hull. Dette kan se ut som et begynnende møll-angrep.

Selve billene gjør ingen skade, det er larvene som spiser på støv og innbo. Men billene legger egg, så det er viktig å kvitte seg med disse også.

Les også: Boligens fem verste fiender

Slik blir du kvitt dem

Kjært barn, mange navn

Den brune pelsbillen går under mange navn. I Norge er den også oppkalt etter stedet den først ble oppdaget, Majorstua, og kalles gjerne Majorstuebillen. På latin heter den Attagenus smirnov, og på engelsk heter den derfor treffende Vodka-beetle.


Heldigvis skal det ikke være så vanskelig å bli kvitt billene. Men det kan være tidkrevende. Det aller viktigste du gjør er å sørge for å holde huset rent, og begynn med en storrengjøring. Støvsug i alle kriker og kroker, og vær ekstra nøye med for eksempel sprekker i gulvet. Ikke glem bak komfyr og kjøleskap, langs lister og i bokhyllen, under sengen og i skuffer. Du må heller ikke glemme å rengjøre møbler; støvsug madrassene, sofa, et cetera. Det er gjerne her larvene holder til. Glem heller ikke å tømme/bytte støvsugerpose ofte, for dette kan bli et ynglested for larvene.

Du bør imidlertid la vaskebøtten og skurefillen hvile. For vann kan gjøre vondt verre fordi det gir larvene sårt tiltrengt næring.

Som navnet indikerer er det enkelte steder den brune pelsbillen trives bedre enn alt annet: Pels. Heldigvis liker ikke pelsbillen kulde, så har du oppdaget billen i pels, enten det er snakk om plagg eller interiørpynt, kan du rett og slett fryse pelsen. Et døgn skal være nok til å drepe alle stadier av billen. Insektsspray vil også virke, men dette er ikke gunstig å bruke over tid i rom du oppholder deg mye i, for eksempel soverommet.

Dersom gjentakende rengjøring ikke hjelper, kan du også ta kontakt med et skadedyrfirma som kan rense hele boligen din.

Tips: Bruk vinteren til å kvitte deg med skadedyrene: Sett pels, pledd, tepper og puter ut i snøen, i en uisolert bod eller på balkongen for effektiv skadedyrbekjempelse.

Kilde: Nasjonalmuseet i Danmark, Folkehelseinstistuttet, Oslo Veggdyrkontroll og Oslo Skadedyr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer