Få sekunder etter at Lisbeth Poulsen tok bilde av sin datter liggende foran biopeisen, falt den over henne. Resultatene ser du i bildene innfelt. Foto: Lisbeth Poulsen/privat
Få sekunder etter at Lisbeth Poulsen tok bilde av sin datter liggende foran biopeisen, falt den over henne. Resultatene ser du i bildene innfelt. Foto: Lisbeth Poulsen/privatVis mer

Peisen veltet over Sara

Få sekunder etter at dette bildet blir tatt, velter biopeisen og Sara tar fyr.

Det er to år siden Sara Poulsen (18) la seg foran den nye peisen hjemme og ante fred og ingen fare. Minutter senere ramler peisen over henne, og hun står i brann. Nå vil hun advare andre mot slike peiser.

Pass på

- Jeg vil gjerne advare andre mot slike peiser, de er farlige, sier Sara på telefon fra Danmark, til DinSide.

Vi har nylig skrevet om faren ved biopeiser, og at EU-kommisjonen nå har bedt en gruppe sikkerhetseksperter utarbeide et felles EU-regelverk for hvor og hvordan slike peiser skal brukes i hjemmet i fremtiden.

Biopeisene er farlige - EU advarer

- Det her er et farlig produkt. (...) Det må simpelthen idiotsikres, sier ingeniør Helen Amundsen til det danske magasinet Tænk.

Det har vært en rekke ulykker med disse peisene, blant annet personskader.

«- Jeg legger meg på ryggen for å slokke ilden. Men ilden slokker ikke, og mine foreldre sier at jeg må legge meg på magen igjen, slik at de kan prøve å kvele ilden med et teppe. Når de etter en stund løfter bort teppet fordi de tror at ilden er slokket, selvantenner ilden igjen - og jeg tar fyr enda en gang. (...)»


Her er Saras historie

- Jeg hadde vært i sommerhuset med en venninne, og da jeg kom hjem, hadde mine foreldre akkurat kjøpt en ny biopeis. Min mor skulle ta noen bilder av peisen, og jeg foreslo at jeg kunne ligge foran peisen da hun tok bildene, så ble det litt mer hyggelig. Men når mor senker kameraet etter å ha tatt bildene, ramler peisen.

- Selv ligger jeg med lukkede øyne og skjønner ikke helt hva som har skjedd, inntil jeg ser opp og ser hullet i veggen. Da begynner jeg å hyle for at mine foreldre skal se det - men det har de heldigvis oppdaget allerede. Min mor skubber vekk peisen, som er ganske lett, og jeg legger meg på ryggen for å slokke ilden.

Men ilden slokker ikke, og mine foreldre sier at jeg må legge meg på magen igjen, slik at de kan prøve å kvele ilden med et teppe. Når de etter en stund løfter bort teppet fordi de tror at ilden er slokket, selvantenner ilden igjen - og jeg tar fyr enda en gang, forteller Sara til DinSide.

- Jeg forstod ikke hvor ille det var før jeg hørte min far fortelle at huden var skrellet av da han ringte etter ambulanse. Jeg husker at jeg tenkte at det kan jo ikke stemme, men så løfter jeg armen og ser at huden faktisk er skrellet av. Da tenkte jeg at jeg ikke måtte se på, og fokuserte i stedet på å være rolig og holde hodet kaldt, sier Sara.

Tre uker i isolat...

Sara ble først kjørt til nærmeste sykehus, hvor de beslutter å overføre henne til Odense sykehus på grunn av skadeomfanget. Hun ligger i isolat på sykehuset i tre uker, med streng besøkskontroll for å minske faren for bakteriell smitte i sårene.

- På søndag er det to år siden dette skjedde, forteller Sara til DinSide. Man kan ennå tydelig se sårene, og jeg må smøre meg med en salve to ganger om dagen. Jeg kan kjenne stikkende smerte i sårene noen ganger, og kan godt merke hvor de er - men jeg skal bli helt bra igjen, sier Sara til DinSide.no

Advarer mot gasspeis

- Ingen garanti for at peisen ikke faller ned

Biopeisen som veltet over Sara, var av merket Danaflame - modell Square Black. Etter ulykken bla denne modellen testet av Dansk brandteknisk institut og Sikkerhedsstyrelsen i Danmark. I begge tilfellene falt peisen ned cirka 30 minutter etter at den var hengt opp første gang - fordi pluggene som fulgte med, smeltet.

Sikkerhetsstyrelsens konklusjon var at skruene var for korte og pluggene for dårlige.

I denne konkrete saken førte testresultatene til at selgeren måtte skifte ut opphenget som fulgte med peisen, men med nye oppheng kunne selger fortsette salget av modellen.

Ifølge undersøkelsesrapporten fra Dansk brann- og sikringstekniske institutt, datert 7. november 2007, er det imidlertid ingen garanti for at dette ikke kan skje igjen:


Vi har ikke funnet biopeiser av dette merket til salgs hos norske forhandlere.

«- Vi er nesten overrasket over at det ikke skjer flere ulykker med det. Vi er oppmerksomme på akkurat dette produktet, og bekymra - ja, det er vi. Det er i det hele tatt mange gode grunner til å vurdere om dette produktet bør være på markedet i det hele tatt.»


- Kan skje her

Ifølge Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er dette en ulykke som like så gjerne kunne skjedd i Norge.

- Ja, så absolutt, dette kan skje alle steder. De skal jo være testet, men det er ikke konkretisert hva som skal testes, annet enn at peisen skal være utført slik at den er formålstjenlige og sikker. Den skal til enhver tid være i slik stand at det ikke oppstår fare for brann, eksplosjon eller annen ulykke . Dette med temperatur bak veggen er noe de fleste kjenner til, men selv det syndes det imot, forteller Tegneby.

- Kan man risikere at festene som følger med når man kjøper en slik peis her i Norge, ikke er gode nok?

- I Norge har vi hatt tilfeller hvor det ikke har fulgt med avstandsbraketter bak, noe som fører til at veggen blir veldig varm. Dette har hendt her, så vi har forsåvidt bevis for det, sier Tegneby til DinSide.


Ingen godkjenningskrav

Det er ikke krav til godkjenning av biopeiser, bioetanolpeiser, etanolpeiser, miljøpeis med etanol eller tilsvarende, men det er likevel krav til testing og dokumentasjon av produktet. DSB jobber kontinuerlig med å nå ut til de som importerer og selger disse produktene i Norge, og i mangel av en norsk godkjenningsordning, anbefaler DSB at de svenske standardene følges - der finnes det nemlig allerede en godkjenningsordning.

- Vi anbefaler at importørene følger de retningslinjene som svenskene har. Vi har også gått ut med imformasjon til importørene så de ikke skal selge billigprodukter som ikke er testet, sier Tegneby til DinSide.no

Det er også startet et EU-prosjekt hvor man skal se på biopeisene, og hvor det er snakk om å lage en standard. Ifølge Tegneby i DSB vil det ikke komme en egen norsk godkjenningsordning før der foreligger en EU-standard.


- Overraskende få ulykker

Heldigvis har det hittil vært få alvorlige ulykker med biopeiser i Norge.

- Vi har blant annet opplevd en alvorlig brann i en bygård. En eldre dame fyrte opp i en vegghengt bioetanolpeis på morgenen, i løpet av dagen ble skruene veldig varme, og dette gikk gjennom gipsen og inn i bjelkene og tok fyr. Og dette er en problemstilling vi er redde for, forteller Tegneby til DinSide.no

- Vi er nesten overrasket over at det ikke skjer flere ulykker på grunn av dette. Vi er oppmerksomme på akkurat dette produktet, og bekymret - ja, det er vi, sier Steinar Tegneby i DSB. Det er i det hele tatt mange gode grunner til å vurdere om dette produktet bør være på markedet i det hele tatt, fortsetter Tegneby.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er i samarbeide med brannlaboratoriet Sintef NBL i gang med testing av biopeiser. Her tester de ganske enkelt ulike modeller som selges i Norge, hvor de ser på blant annet temperaturer bak, over og under peisen, på festeanordninger mm. Det foreligger resultat fra én test til nå, og denne var ikke sikker å bruke. I løpet av desember skal testen ifølge DSB være ferdig.

Gjenstand for bekymring

Det er flere aspekter ved biopeisene som bekymrer DSB. Det er dette med veggfestene og spørsmålet om de tilfredsstiller bruken i forhold til sikkerhet, produktene selges overalt - også på steder der du ikke får noen som helst veiledning til hvordan dette skal trygt monteres, det ligger potensielle farer og lurer i oversettingen av bruksanvisninger fra andre land med hus med andre bygningsmasser. Påfylling av etanol medfører en potensiell fare dersom ikke dette gjøres riktig. Det er heller ingen krav til montering eller kvalifikasjoner på den som utfører monteringen.

Dersom du skal ha montert en peis i huset ditt, som skal kobles til en pipe, er det krav til innmelding og godkjenning av ildstedet til offentlige instanser. Tegneby i DSB understreker også at man i dag kan kjøpe disse produktene hvorsomhelst ifra, ikke kun fra norske forhandlere.

- Jo mer widescreen, jo bedre

Vær obs på veggen

Ved oversetting fra en engelsk bruksanvisning, hvor det står at peisen skal monteres på ikke brennbar vegg, ligger det en potensiell brannbombe. I England er det stort sett murvegger - men her til land er det mye gips. Gips kan være ikke brennbar, men så er gipsplatene gjerne dekket av papir, og kanskje med tapet og maling ... I tillegg kan en gipsvegg som blir utsatt for varme over tid, resultere i sprø gips slik at peisen faller ned.

Et annet aspekt ved biopeisene som du kanskje ikke tenker på, er ventilasjon.

- Bruker du dette lenge, blir det ganske rått inne om du ikke har god nok lufting. Det er jo karbondioksid i små mengder og vann, som er forbrenningsproduktene av etanol. Det blir altså veldig fuktig og ubehagelig uten tilstrekkelig ventilasjon, sier Tegneby i DSB.

Slik bør du brannsikre boligen din

Brannfare

Etanol finnes i geleform og tynflytende, og DSB er ifølge Tegneby veldig redde for denne bruken. Dersom peisen skulle velte og etanolen renne utover, eller at du søler ut etanol når du skal fylle på peisen, kan du stå foran en katastrofe.

- Det er kritisk fordi det er veldig vanskelig å slokke. Dersom det for eksempel er sprekker mellom gulvbordene og etanolen trekker ned i sprekkene og det tar fyr, har du ikke sjans. Det er det verste vi ser for oss - det er ikke så lett å gjøre noe med det da. Det kan også være farlig om du skal helle på med en 4-liter med bioetanol, for tar det fyr i flasketuten og flaska, vil sannsynligvis hele huset brenne ned, sier Steinar Tegneby i DSB.