Foto: Boliga.no
Foto: Boliga.noVis mer

Pass på!

Rangeringer og lister kan være gode rettesnorer i boligjakten, men du bør vær forsiktig med å stole blindt på dem.

Det er mange faktorer som spiller inn for prisendring i en bolig. Du må passe på å få med deg detaljene når du skal på boligjakt.

Vi sjekket ut den nye nettportalen boliga.no, og fant blant annet en ti-på-topp-liste over hvilke boliger som har falt mest i pris den siste tiden. Her burde det være mulig å gjøre et kupp?

Prisfall stemmer ikke

Boliga.nos liste viser at en enebolig fra Stavanger som ligger på første plass, har falt med 46 prosent. Vi ringte megleren for boligen og hun avkreftet dette. Prisen på boligen er fortsatt den samme som den alltid har vært.

Grunnen til dette er at det som før var en to-mannsbolig har blitt delt i to enheter. Altså to leiligheter. Da vil naturligvis prisen samlet ha falt. Men leilighetene koster fortsatt det samme som før.

Er systemene bak boligas lister for dårlige?

Automatisk feed

- Vi har en database som samler ny informasjon i eiendomsmeglerbransen hver dag. Vi får informasjon fra for eksempel Notar, Tinde og Finn, sier Ricco Zuschlag, pressekontakt i boliga.no til DinSide.

Listen oppdateres hver dag, slik at leserne kan få oversikt over ferske prisfall.

- Vi skal rette opp våre feil med en gang. Vi følger saksnummer og stoler på den informasjonen vi får ut av det, sier Zuschlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavangerboligen er slettet fra boligas liste etter DinSides henvendelse. Vi foreslår at også du som leser tar kontakt hvis du finner noe som ikke stemmer.

NB Det samme gjelder forøvrig DinSides mange prislister og kalkulatorer. Vi gjør vårt beste for at det alltid skal være oppdatert, men for at verktøyene våre skal være gratis å bruke, har vi automatisert innsamling av en rekke data.

Finner du en feil hos oss? Send en mail til feil@dinside.no eller direkte til den aktuelle redaksjonen - i dette tilfellet bolig@dinside.no.

Skeptisk

Andremann på listen, Stein Norberg er dagligleder i Trygg Eidomsmegler 1 (EEK-selveierleiligheter i Skien bekreftet at deres prosentfall på listen heller ikke stemmer.

- Prisen på vår leilighet har falt med 26 prosent, ikke 41 prosent, som boliga.no hevder, sier Stein Norberg, daglig leder i Trygg, Eiendomsmegler 1.

Han er skeptisk til boliga.no.

- Jeg har vært inne på boliga sine sider flere ganger, og jeg har sett at en del av det som står der ikke stemmer. Jeg tror ikke de er helt oppdaterte, sier han.

Resten av fem på topp
De tre siste meglerne, fra de fem boligene vi kontaktet, kan bekrefte at boligene deres har falt i pris. De er derimot ikke klar over hvor mye de har falt i prosent, men at tallene til boliga.no høres fornuftige ut.

Dobbeltsjekk

Dersom prisen som legges ut i annonsen er riktig, stemmer også prosentvis fall som vises på boliga.no. Men den automatiske innhentingen av data til Boliga.no får ikke med seg endringer, som nevnt over, der to seksjoner ble solgt fra samme annonse.

Når det er sagt, er boliga.no en portal som er verdt et besøk for deg som er på boligjakt, eller ønsker å følge markedet. Med det i mente at det vil oppstå feil, når data settes på spissen eller listes opp. Så husk å gjøre egen research i etterkant, for å sjekke at opplysningene stemmer.

God boligjakt!