Pass på verktøybatteriene!

Har du verktøy med lithiumbatterier? Sørg for å holde dem i live.

Lithiumbatterier skal lades.  Foto: Brynjulf Blix
Lithiumbatterier skal lades. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Batterier lever til en viss grad sitt eget liv, men er mottagelige for både omtanke og stell. Hvis du ikke gir dem noen av delene risikerer du at de dør. Det er ikke egentlig trist, men både unødvendig og dyrt.

Det er stor forskjell på batterier, og forskjellig kjemi gjør at de ikke krever det samme for å yte sitt beste. Vi har skrevet om de forskjellige batteritypene tidligere, du finner artikkelen her. Vi har også skrevet en artikkel om myter i forbindelse med lading av batterier, og den artikkelen finner du her.

Eldre batterityper som NiCad og NiMH har som alle andre batterier et begrenset antall ladesykluser. Nøyaktig hvor mange ganger de kan lades og utlades avhenger av så mange faktorer at det ikke er mulig å angi på forhånd. Men selv om de er gamle og slitne, og du lar de ligge uten å være i bruk i lengre perioder, så er det som regel alltid mulig å lade dem opp igjen. Da virker de, selv om de ikke er like virile som de var i sin ungdom.

Men med batterier basert på lithium er det annerledes.

Hva må du passe på?

Litiumbatterier holder nemlig på ladingen langt bedre enn de tidligere batteritypene. Selv om du ikke bruker verktøyet på en god stund, så er det nesten like mye futt i batteriet når du skal bruke det igjen. Spesielt gjelder dette når batteriene har blitt oppbevart kjølig.

Men det er grenser for alt.

For har du et verktøy med lithiumbatteri og bruker det til batteriet er nesten tomt, for så å sette det fra deg, ja da setter du også batteriet i faresonen.

Selv om selvutladningen er svært lav på slike batterier, så er det også aktive kretser i batteripakken som litt etter litt tapper batteriet.

Som regel er dette ikke noe problem, men hvis verktøyet har et nesten utladet batteri og du plasserer det på hylla - da kan belastningen fra følerkretsene være nok til at batteriet blir helt nedtappet.

Og hva skjer når litiumbatterier blir utladet så mye at spenningen synker under et visst nivå?

Da får du ikke ladet det igjen ...

Da sitter du der med en fancy klump av plast, metall og kjemikalier som ikke en gang duger til ballast.

Husk å lade lithiumbatterier jevnlig - også når de ikke er i bruk. Foto: Brynjulf Blix
Husk å lade lithiumbatterier jevnlig - også når de ikke er i bruk. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Lad batteriene!

Løsningen er ganske enkel i teorien: Du må sørge for at lithiumbatterier alltid er oppladet. Ikke nødvendigvis fulladet, men det er bedre å lade dem for ofte enn for sjelden.

Har du for eksempel en batteridrevet gresstrimmer eller annet hageredskap som nå ligger i garasje, bod eller skjul - hent batteriet og lad det opp. Så kan du vente til utpå vinteren og sjekke det på nytt ved å sette det i laderen. Selv om laderen bare slår inn på siste ladestadium, så la det stå i laderen til det er fulladet. Deretter kan du sjekke det på nytt til våren og gjenta prosessen.

Og bare så det er sagt: Dette gjelder ikke bare verktøybatterier, men alle lithium-baserte batterier.

Klokere av skade

Vi kjøpte i sin tid en batteridrevet sirkelsag som ikke ble brukt spesielt ofte, og den ble etter hvert godt parkert sammen med ekstrabatteriet i et par år. Da vi kjøpte et nytt verktøy av samme merke, nettopp fordi det bruker samme batterier, viste det seg at begge våre gamle batterier var avgått ved døden.

Og det var altså vår feil, siden vi ikke hadde sørget for å holde liv i batteriene.

Dermed dekkes det heller ikke av garanti. Produsentene har nemlig alltid opplysninger om dette i bruksanvisningen, og det er ikke noen unnskyldning at du ikke har lest den.

Også proffverktøy har slike begrensninger, som det framgår i dette eksempelet fra garantibetingelsene til en av de store merkeleverandørene som leverer både til hjemmebrukere og yrkesbrukere:

"I tillegg gjelder ikke [--] batteriservice-ytelser for følgende forhold: Mangler på produktet som skyldes manglende overholdelse av bruksanvisningen, feil bruk, unormalt driftsmiljø, uegnede driftsforhold, overbelastning eller manglende vedlikehold."

Å ikke sørge for at et lithium-batteri er tilstrekkelig ladet over lang tid er rett og slett både "manglende overholdelse av bruksanvisningen", feil bruk" og "manglende vedlikehold".

Derfor: Lad lithiumbatteriene jevnlig. Særlig når de ikke er i bruk.