Når du søker etter boligdrømmen på finn.no, er det noen «småting» du bør være oppmerksom på, som i verste fall kan få stor betydning: Fellesgjeld, fellesutgifter og dokumentavgift.

Det kan være lurt å velge «pris med fellesgjeld» når du avgrenser søket ditt, så ender du ikke opp med en bolig du tror koster 1,4 millioner, men som har nesten tilsvarende pris i fellesgjeld.
- De fleste på boligjakt tenker først og fremst på pris og beliggenhet. Jeg opplever at særlig unge glemmer å se på totalprisen, altså de andre kostnadene som kan følge med, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.
Fellesgjelden kan sprenge lånerammen
Den nye boliglånsforskriften fra januar sier blant annet at du kan ha maksimalt fem ganger brutto årsinntekt i total gjeld. Tjener du 500.000 kroner i året før skatt, kan du ha en gjeld på opp til 2,5 millioner kroner.

Fire faktorer avgjør lånet ditt
- Denne regelen innebærer også fellesgjeld. Har du en låneramme på 2,5 millioner, kan du ikke legge til flere hundre tusen i ekstra gjeld, sier Folkvord.
Fellesgjelden må i så fall trekkes fra lånerammen, som kan føre til at du ikke kan by like mye som du hadde tenkt på boligen du ønsker å kjøpe.
Christian Haraldsen i Gjensidige har ikke hørt om kjøpere som har fått problemer med lån og budrunde fordi de har glemt å ta hensyn til fellesgjeld, men utelukker ikke at det kan ha skjedd.
- Generelt vil vi advare mot å strekke strikken så langt i budrunden at man ikke har noe å gå på, sier Haraldsen.
Eiendom Norge vil fjerne dokumentavgiften
Kjøper du en selveierbolig, følger det med en dokumentavgift, som per i dag utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen. En bolig til 2,5 millioner vil dermed få et pristillegg på 62.500 kroner.

- Har du maksimal gjeld, må du også betale disse pengene fra egen lomme. Kjøper du borettslag- eller aksjebolig, slipper du dokumentavgiften, sier Folkvord i DNB.
I forrige uke tok Eiendom Norge til orde for å fjerne dokumentavgiften, som ble innført som en midlertidig ordning helt tilbake i 1976.
- Dokumentavgiften rammer hardt de som skal selge, ofte i en vanskelig situasjon, samt unge som vil inn på boligmarkedet. Det er en usosial og urettferdig avgift, sier Christan Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
Dreyer omtaler dokumentavgiften som ren flytteskatt. Han legger til at for førstegangskjøpere i Oslo er det ikke uvanlig at boligen koster tre millioner, og at 75.000 kroner i dokumentavgift ikke er en ubetydelig sum for kjøperen.
Sjekk fellesutgiftene
Enten du kjøper andel- eller selveierbolig, følger det med noen månedlige fellesutgifter.

- Før du byr på en selveierleilighet må du finne ut av hva fellesutgiftene er, og hva de dekker. Be også om å få siste årsberetning med regnskap, budsjett for inneværende år, vedtekten for boligsameiet og husordensregler, sier Folkvord.
Det er også lurt å sjekke økonomien til borettslaget du vurderer å flytte inn i. I tillegg er det viktig å sette seg inn i leilighetens andel av fellesgjelden, som er informasjon du kan få fra annonsen på finn.no, fra eiendomsmegler eller borettslagets forretningsfører.
- Andelen av fellesgjeld og andre felleskostnader betjenes gjennom den månedlige husleien du betaler. Vær obs på at i enkelte sameier kan det være slik at sameierne må betale sin del av kostnadene i en engangsinnbetaling, sier Folkvord.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.