Dokumentavgift, fellesgjeld og fellesutgifter ved boligkjøp

Pass på at lånet ditt tåler utgiftene

Det er viktig å være klar over ekstrautgiftene som følger med et boligkjøp. Du kan ende med å få for høy gjeld for lånet ditt.

STORE UTGIFTER MED LITEN SKRIFT: Når du ser etter bolig på finn.no må du være oppmerksom på fellesgjeld og -utgifter som kommer i tillegg til prisantydningen. Boligen kan faktisk bli nesten dobbelt så dyr hvis du legger sammen fellesgjelden og boligprisen. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
STORE UTGIFTER MED LITEN SKRIFT: Når du ser etter bolig på finn.no må du være oppmerksom på fellesgjeld og -utgifter som kommer i tillegg til prisantydningen. Boligen kan faktisk bli nesten dobbelt så dyr hvis du legger sammen fellesgjelden og boligprisen. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du søker etter boligdrømmen på finn.no, er det noen «småting» du bør være oppmerksom på, som i verste fall kan få stor betydning: Fellesgjeld, fellesutgifter og dokumentavgift.

SMART SØK: Ved å velge pris med fellesgjeld unngår du å få for høy gjeld. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
SMART SØK: Ved å velge pris med fellesgjeld unngår du å få for høy gjeld. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

Det kan være lurt å velge «pris med fellesgjeld» når du avgrenser søket ditt, så ender du ikke opp med en bolig du tror koster 1,4 millioner, men som har nesten tilsvarende pris i fellesgjeld.

- De fleste på boligjakt tenker først og fremst på pris og beliggenhet. Jeg opplever at særlig unge glemmer å se på totalprisen, altså de andre kostnadene som kan følge med, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Fellesgjelden kan sprenge lånerammen

Den nye boliglånsforskriften fra januar sier blant annet at du kan ha maksimalt fem ganger brutto årsinntekt i total gjeld. Tjener du 500.000 kroner i året før skatt, kan du ha en gjeld på opp til 2,5 millioner kroner.

- Denne regelen innebærer også fellesgjeld. Har du en låneramme på 2,5 millioner, kan du ikke legge til flere hundre tusen i ekstra gjeld, sier Folkvord.

Fellesgjelden må i så fall trekkes fra lånerammen, som kan føre til at du ikke kan by like mye som du hadde tenkt på boligen du ønsker å kjøpe.

Christian Haraldsen i Gjensidige har ikke hørt om kjøpere som har fått problemer med lån og budrunde fordi de har glemt å ta hensyn til fellesgjeld, men utelukker ikke at det kan ha skjedd.

- Generelt vil vi advare mot å strekke strikken så langt i budrunden at man ikke har noe å gå på, sier Haraldsen.

Eiendom Norge vil fjerne dokumentavgiften

Kjøper du en selveierbolig, følger det med en dokumentavgift, som per i dag utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen. En bolig til 2,5 millioner vil dermed få et pristillegg på 62.500 kroner.

HUSK DOKUMENTAVGIFTEN: Ser du på en selveierbolig må du huske å rulle deg helt nederst i finn-annonsen og se hvor mye dokumentavgiften og andre omkostninger vil koste deg. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
HUSK DOKUMENTAVGIFTEN: Ser du på en selveierbolig må du huske å rulle deg helt nederst i finn-annonsen og se hvor mye dokumentavgiften og andre omkostninger vil koste deg. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

- Har du maksimal gjeld, må du også betale disse pengene fra egen lomme. Kjøper du borettslag- eller aksjebolig, slipper du dokumentavgiften, sier Folkvord i DNB.

I forrige uke tok Eiendom Norge til orde for å fjerne dokumentavgiften, som ble innført som en midlertidig ordning helt tilbake i 1976.

- Dokumentavgiften rammer hardt de som skal selge, ofte i en vanskelig situasjon, samt unge som vil inn på boligmarkedet. Det er en usosial og urettferdig avgift, sier Christan Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Dreyer omtaler dokumentavgiften som ren flytteskatt. Han legger til at for førstegangskjøpere i Oslo er det ikke uvanlig at boligen koster tre millioner, og at 75.000 kroner i dokumentavgift ikke er en ubetydelig sum for kjøperen.

Sjekk fellesutgiftene

Enten du kjøper andel- eller selveierbolig, følger det med noen månedlige fellesutgifter.

Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

- Før du byr på en selveierleilighet må du finne ut av hva fellesutgiftene er, og hva de dekker. Be også om å få siste årsberetning med regnskap, budsjett for inneværende år, vedtekten for boligsameiet og husordensregler, sier Folkvord.

Det er også lurt å sjekke økonomien til borettslaget du vurderer å flytte inn i. I tillegg er det viktig å sette seg inn i leilighetens andel av fellesgjelden, som er informasjon du kan få fra annonsen på finn.no, fra eiendomsmegler eller borettslagets forretningsfører.

- Andelen av fellesgjeld og andre felleskostnader betjenes gjennom den månedlige husleien du betaler. Vær obs på at i enkelte sameier kan det være slik at sameierne må betale sin del av kostnadene i en engangsinnbetaling, sier Folkvord.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!