Ikke alle mus er redde mennesker. Denne lille rakkeren ville gjerne være med da vi skulle spise middag på hyttekjøkkenet i sommer.  Foto: Elisabeth Dalseg
Ikke alle mus er redde mennesker. Denne lille rakkeren ville gjerne være med da vi skulle spise middag på hyttekjøkkenet i sommer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Pass opp for disse skadedyrene i høst

Du vil ikke ha rotter og mus i hus.

Publisert
Sist oppdatert

– Nå på høsten er det rotter og mus som er det mest plagsomme skadedyret, forteller fagsjef for skadedyr i Anticimex, Stein Norstein, til DinSide.

Hull i ulltøyet? Det kan være møll

I Norge finnes det fire ulike gnagere som kan gjøre større skade i bygninger og boliger. Disse er brunrotte, husmus, liten skogmus og stor skogmus.

En rotte kan ta seg gjennom et 20 mm lite hull og klatre flere etasjer på innsiden av et loddrett avløpsrør. Rotter trives overalt hvor mennesker holder til, først og fremst i fuktige miljø som for eksempel kjellere og avløp. Musene trenger ennå mindre rom for å komme inn, en glippe på 6-7 mm under en dør er tilstrekkelig.

Men også klatremus liker seg hos mennesker - og den starter i frukttrærne

Slik oppdager du dem

Et assortert utvalg musefeller. Repelleren har kun virket sporadisk, for vi fikk napp i Giljotti-en. Foto: Elisabeth Dalseg
Et assortert utvalg musefeller. Repelleren har kun virket sporadisk, for vi fikk napp i Giljotti-en. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Rentokil har en sjekkliste hvor du bare ved noen enkle tegn kan finne ut om du har rotter eller mus i hus.

Disse er:
- Krafselyder: Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt.
- Muselort: Da vil det være små og mørke ekskrementer, som blir lagt langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap.
- Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap.
- Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe.
- Reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som bak kjøleskap.

Når det gjelder rotter er det de samme tegnene som med mus, bare med noen unntak. Ekskrementene til rotter er sylindriske og på cirka 10-17 mm, rottene gnager på omtrent alt, river opp matemballasje, forsyner seg av maten og graver hi i komposthauger eller under skur og terrasser.

Les også: Det er nå du skal TA brunsneglene

Tips mot rotter

Hvis du ikke behandler et mus- eller rotteangrep med en gang, kan det fort bli verre. Her er derfor noen tips til hvordan du kan forbygge eller bli kvitt gnagerne.

Bygninger må sikres så rottene ikke kommer seg inn gjennom sprekker i porter og ventiler. Det er viktig med gode rutiner for renhold, lagring og avfallshåndtering. Rutinemessig sjekk, kombinert med montering av åtestasjoner vil sikre at rotter bekjempes før de får etablert seg. Utvendig bør det være åtestasjoner langs grunnmur, ved porter og avfallscontainere. Innvendig bør de være i kjellere, loft, lagre og tekniske rom.

Har også sett rotter komme opp av toalettet!

Her er tips mot mus

<strong>Om det skulle være noen tvil:</strong> Giljotti fra Clas Ohlson (35 kroner) gjorde jobben. Foto: Elisabeth Dalseg
Om det skulle være noen tvil: Giljotti fra Clas Ohlson (35 kroner) gjorde jobben. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Bygninger og hus bør sikres slik at mus ikke kommer inn gjennom sprekker og ventiler. Også her er det viktig med gode rutiner for renhold, lagring og avfallshåndtering.

Bygninger bør gjennomgås regelmessig for og på denne måten oppdage eventuelle spor eller forhold som kan føre til at mus kommer seg inn og kan etablere seg. Mus har et mykt skjelett og kan presse seg gjennom svært små åpninger. En glippe på 6-7 mm er nok til at en liten mus kan trenge seg inn. Forsøk å tette alle hull fra utsiden og monter børstelister under dører. Rengjør regelmessig under komfyr, kjøleskap og skap.

Jålete skadedyr? Her er designermusefella!

Også andre skadedyr om høsten

Det er ikke bare rotter og mus du må passe ekstra på denne årstiden. Veggedyrene liker seg innendørs, og de er mest kostbart å bli kvitt. Også fugler kan spre sykdommer som ornitose (papegøyesyke) og salmonella, og insekter som fuglelopper. De kan også skjemme bygninger og inventar med ekskrementer. Pass spesielt på i boder, garasjer og uthus.

Maur: Flytter stokkmauren inn er det et tegn på at noe galt, og maur kan gjøre stor skade.

Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer