Våren er høysesong for oppussingsrelaterte skader, ifølge Arne Lycke, fagsjef for oppgjør eiendom i forsikringsselskapet If.
Arbeid som berører det elektriske anlegget er verst. - Det vi ser er at spesielt store branner og brannskader ofte har sammenheng med oppussing eller rehabilitering, sier Lycke til DinSide.
- Man finner ikke alltid årsaken, men det er en overrepresentasjon av hus som er under oppussing eller rehabilitering på brannstatistikkene.
Større vannskader oppstår også ofte i sammenheng oppussing og renovering.
- Skadepotensialet er stort om man ikke har kompetanse på rørarbeid, men det er ikke stor fare for liv. Vannskader går utover en selv eller forsikringsselskapet, men blir det brann, kan det gå ut over andre, advarer Lycke.
De fleste ulykker skjer i hjemmet, og sjansen er størst for skade seg om du bruker stige eller gardintrapp
Bruk fagfolk

Risikoen er størst ved omfattende arbeid, også selv om du ikke nødvendigvis gjør noen store endringer i det elektriske.
- Man løsner på ledninger og endrer på kontakter, og det er lett for å tenke at man kan gjøre det selv. Og selv om noen kanskje kan det, er det klare krav til hva du kan gjøre selv, sier Lycke.
Han anbefaler alltid å bruke fagfolk til disse jobbene. Gjør du ikke det, kan erstatningen i verste fall bli avkortet.
I tillegg bør du tenke godt over om du virkelig bør gjøre småjobbene selv. Er du usikker på om du har den rette kompetansen, kan det fort bli fryktelig dyrt å spare noen kroner på elektriker.
- Billig i dag blir fort veldig dyrt.
Dette føyer seg til tidligere advarsler fra Norsk Brannvernforening: - Det er veldig lett å gjøre feil, og det skal ikke store feilen til før man setter liv, helse og verdier i stor fare, har administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening tidligere sagt til DinSide.
Du har ikke lov til å koble, men noe kan du gjøre selv: Sjekk om du kan avlaste elektrikeren.
Midlertidig risiko

Du bør også være påpasselig med midlertidige løsninger. Både på det faste el-anlegget, men også fordi man gjerne bruker ekstra mange skjøteledninger, forgrenere og koblinger.
Disse er ikke anbefalt å bruke i faste installasjoner, nettopp fordi de medfører økt risiko for brannfare.
Når de i tillegg er i et miljø med mye byggestøv, sagflis, og ulike byggematerialer, øker risikoen for brann.
Du bør også følge med på midlertidige oppussingshjelpere som varmeovner, arbeidslamper og varmelamper i slike miljøer. De bør ikke stå på uten tilsyn.
Sjekk rørene
Selv om vannskader ikke nødvendigvis er like farlig for folk og fe, kan vann på avveie gjøre store skader på boligen. Skader kan skje som følge av slett eller mangelfullt arbeid, men det kan også være følgeskader.
Når det skjer arbeider på rør, kommer rørene i bevegelse, og det kan skje at koblinger og pakninger kan forskyve seg. Resultatet blir en vannlekkasje.
Les også: Disse rørene er mest utsatt for vannskade
Også her løper du en stor risiko om du ikke bruker seriøse håndverkere, ifølge Lycke.
- Det er særdeles kostbart å rehabilitere våtrom, og de har begrenset levetid, så vi skjønner at det er endel som fristes til å gå for billige løsninger og arbeidskraft.
Følgeskadene om du velger for billige løsninger, kan imidlertid være svært kostbare. En vannskade koster i snitt mellom 30.000 og 50.000 kroner, og dersom den skyldes uautoriserte installasjoner, kan erstatningen bli avkortet.
Hvor grensen går for hva du kan gjøre selv, varierer noe. For eksempel sier rørleggerbransjen at du ikke selv kan installere oppvaskmaskin, mens forsikringsselskapene sier tja.
Gjør ikke håndverkeren jobben, bør du klage. En mann fra Buskerud fikk nesten 100.000 i erstatning fra Forbrukertvistnemnda, og nå er Håndverkerklagenemnda tilbake, med spesialkompetanse på klager på håndverkerarbeid.
Pass på dette selv om du «bare» skal male

Selv om skaderisikoen er størst om du skal gjennomføre større prosjekter, er det greit å ta noen enkle forholdsregler selv om du «bare» skal male. For selv små prosjekter kan få katastrofale utfall.
Maling og andre overflatebehandlinger er i økt grad vannbasert, men det finnes fortsatt noen som inneholder lett antennelige og ikke minst selvantennende kjemikalier.
- Det er stort sett godt merket hva man skal gjøre med filler og pensler. Og så er det alltid viktig å lufte ordentlig, sier Lycke. - Det er ikkke meningen å svartmale, men det er viktig å ha fokus.
Sørg også for å kvitte deg med alt avfall på forsvarlig måte.
Skal du gjøre det selv?Alt om oppussing på DinSide
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.