Pass deg for disse flyttefellene

Folk flest flytter i sommerferien. Se hva du bør passe på.

Når flyttegodset bæres ut av flyttebilen og inn i boligen er det mest sannsynlig ikke forsikret. Foto: COLOURBOX.COM
Når flyttegodset bæres ut av flyttebilen og inn i boligen er det mest sannsynlig ikke forsikret. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommermånedene er høysesong for flytting. Bare i løpet av årets tre sommermåneder mottar Posten 170.000 adresseendringer. Dette er nesten dobbelt så mange som normalt, skriver Posten i en pressemelding.

Er du en av dem; er det mye å huske på. For eksempel: Visste du at selv om flyttebyrået har forsikring, gjelder det i nesten alle tilfeller kun når varene er i bilen? Det vil si at flyttebyråets forsikring dekker skadene dersom bilen skulle brenne opp, eller kræsje. Men hva når alle tingene dine skal bæres inn i hus, eller verre - opp i fjerde etasje uten heis? Er du erstattet når vaskemaskinen glipper i trappen- eller en kasse med det fineste krystall går i bakken?

Enkelte selskaper tilbyr fullforsikring fra stue til stue, blant annet HMH Home Management og Majortrans. Sistnevnte kun om de pakker ned for deg, slik at de vet at varene er ordentlig sikret. Og nedpakking koster. Alternativt kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og tegne en egen flytteforsikring, men dette er relativt omstendelig, noen krever fullt inventar. Noen innboforsikringer dekker også flytting; men kun dersom du flytter selv.

Les mer om flytteforsikringer her: Dyre flyttefeller

19 millioner brev og pakker i retur

En skulle tro det var lett, men det er ikke det. Hele 15 prosent glemmer å melde flytting til Posten. I 2010 førte dette til at hele 19 millioner postsendinger måtte sendes i retur.

- Rett adresse sikrer at du også får posten med deg på flyttelasset, feil adresse forsinker posten til mottaker, og det ønsker verken vi eller kundene våre, sier pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

Nyttig på nett: Flytteportalen.no har det meste du trenger når du skal flytte

Sjekklisten:

 • Kan du velge flytteperiode? Presset er størst om sommeren, og rundt månedsskiftet. Norges Flytteforbund mener at mars-april og oktober-november er de aller beste månedene å flytte på.
 • Vær ute i god tid både med å bestille flyttebyrå og ordne alt det praktiske.
 • Bestille flyttebyrå? Ring gjerne rundt til flere selskaper og be om tilbud. Merk at de aller fleste oppgir priser eksklusive moms. Be om å få dette klarlagt før du sammenligner priser.
 • Prisen er ikke alt. Husk, du skal overlate alle
 • Be om å få kontrakt av flyttebyrået. Har de ikke, kan du laste ned en standard flyttekontrakt, utarbeidet av Norges Flytteforbund og Forbrukerombudet her.
 • Er du forsikret? Sjekk om flyttebyrået har forsikringene i orden - og nøyaktig hva som er dekket. Vi anbefaler at du pakker ekstra godt, og eventuelt spesifiserer/spesialforsikrer enkeltobjekter dersom de er mye verdt. Det vil sannsynligvis koste langt mindre å erstatte en kartong med tallerkener og glass som går i bakken enn det vil å forsikre hele lasset.
 • Hvem passer på flyttelasset når tingene bæres ut og inn av boligen? Når lastebilen står med vidåpne dører, er det enkelt for frekkaser å stikke av med en kartong.
 • Hvor mange nøkler finnes det egentlig til boligen? Vær sikker på at du leverer fra deg - eventuelt får alle settene. Husk å hente ekstranøkler fra naboen, eller be om å få tilbake fra vaskehjelpen. Merk også at vi i fjor kunne avsløre at systemnøkler ikke er kopisikre likevel.
 • Meld fra om adresseendring til folkeregisteret, posten - og eventuelle abonnementer.
 • Flytte langt? Ikke glem å hente dressen på renseriet og bruke opp eventuelle gavekort eller tilgodelapper.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!