Partyblokk?

Ikke alle kommer like godt ut av det med naboen, og spesielt ikke når gode venner kommer på besøk. For du klarer vel ikke å skru ned musikken når klokka blir 10? Hva kan du gjøre?

Har du noen gang bodd i blokk vet du at det har sine fordeler og ulemper. En av de største ulempene er uten tvil den sure naboen.

Den kjipe naboen

Bilde: Anne Angelshaug
Vis mer

I ethvert borettslag er det alltid minst en som har glemt hvor hyggelig det er å ha gode venner på besøk.

Akkurat når festen er som best ringer det på døra...

Utenfor døra står det en illsint nabo som klager på høylytte mennesker, høy musikk og flaskeklirring.

Med borettslagets ordensvedtekter hevet over hodet, krever han at festen dempes betraktelig eller avsluttes helt.

Det hele understrekes ofte av en trussel om å tilkalle politiet, hvis ikke lydnivået kveles til et absolutt minimum. Uansett hva som skjer videre, er det liten tvil om at den gode stemningen får seg en alvorlig knekk.

Strenge ordensregler

De aller fleste borettslag har de samme strenge husordensreglene. Og dette er et godt eksempel på at du får som fortjent. Erfaringsmessig er det nemlig bare to typer mennesker som møter opp på borettslagenes generalforsamlinger: De uten hår, og de med lilla hår.

Standard ordlyd i ordensregler er ofte:

  • Ingen leilighet må brukes slik at andre leieboere sjeneres. Det skal være ro i leiligheten fra kl. 22.00 til kl. 06.00. Enkelte borettslag har også 23.00 som den øvre grensen.

    Sang og musikkøvelser, boring og banking er ikke tillatt i tidsrommet fra kl. 21.00 til kl. 08.00. Sang og musikkundervisning kan bare foregå etter styrets tillatelse og med samtykke fra leieboere som kan sjeneres.

Gi nabovarsel!

Vi har full forståelse for at det er utrolig irriterende når du ikke får sove fordi naboen har fest. Dette gjelder spesielt på hverdager. Nattesøvnen er hellig for de aller fleste av oss, og må selvfølgelig respekteres.

Men av og til skal du selvfølgelig kunne unne deg en fest med gode venner som varer lenger enn klokken ti. For å unngå krangel bør du derfor henge opp et nabovarsel.

Varselet bør henges godt synlig i oppgangen, og skal du ha fest på fredag eller lørdag, bør varselet henges opp mandagen før. Jo tidligere jo bedre, men det er liten vits i å henge opp et nabovarsel et halvt år i forveien.

Nabovarselet er dessverre ingen blancofullmakt til å drive et dundrende nachspiel ut i de små timer, men gir deg garantert mer slingringsmonn enn om du ikke har sagt i fra i det hele tatt.

Også OBOS anbefaler at du gir nabovarsel når du skal ha fest, men de ville også presisere at hensynet til nattesøvnen går foran det meste. Uansett: Du har ingenting å tape på å prøve.

Bestikkelser er tingen!

Har du en ordentlig grinebiter i underetasjen vil han neppe bry seg om ditt nabovarsel, han klager antagelig på forhånd.

Du har likevel et ekstra ess i ermet: Bestikkelser. Gi problem-naboen en flaske med rødvin, et par kinobilletter eller lignende. Det blidgjør selv den mest innbitte surpomp, i hvert fall i følge en av økonomiredaksjonens utspekulerte medarbeidere.