Parkett

Parkett er både klassisk og populært på gulvet og kommer i mange varianter.

Parkett er et naturlig gulv. Her  sibirsk lerk Foto: Parador
Parkett er et naturlig gulv. Her sibirsk lerk Foto: Parador Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordet parkett har mange betydninger, og opprinnelsen er noe uklar. Men det er avledet av "liten park", et avgrenset område. Dette avgrensede området var gjerne forbundet med forestillinger, konserter eller dansetilstelninger. Der var det behov for et fast underlag for danserne eller stolene, og parkettgulvet ble resultatet.

Parkettgulv er regnet blant de mer eksklusive gulvbeleggene, men finnes i dag i alle prisklasser og utførelser. Kvaliteten og egenskapene varierer naturlig nok.

Men bør man velge et klassisk parkettgulv, eller den moderne lamellparketten?

>> Redd for mugg? Slik holder du fukten ute

Oppbygging

I motsetning til et gulv av heltre er parkettgulv limt sammen av forskjellige tresorter. Men det er flere måter å gjøre dette på. Og de forskjellige parkettsortene har forskjellige fordeler og ulemper, som du kan lese om lenger nede i saken.

Den gamle stavparketten består gjerne av tre lag i forskjellig fiberretning, hvor topplaget er av den edlere og hardere tresorten. De andre lagene er til for å stabilisere og her brukes simplere tresorter, typisk gran eller furu.

Parkettstavene hadde not og fjær og ble spikret/limt til underlaget. Deretter ble overflaten slipt plan og lakket med mange strøk.

Slike klassiske parkettgulv kan slipes mange ganger, siden det øverste laget av edelt treverk har god tykkelse.

Moderne lamellparkett er bygget opp på en annen måte. Her er det også flere lag som er limt sammen, men utformingen er helt forskjellig. Elementene er både bredere og lengre og de klikkes i hverandre på langsidene og kortsidene.

Lamellparkett har klikksystem i alle ender og sider. Foto: Byggmax
Lamellparkett har klikksystem i alle ender og sider. Foto: Byggmax Vis mer


De underliggende lagene er også her ofte av bartre, men fiberplate er også utbredt.

Noen leverandører har klikksystem av aluminium og det finnes også produkter hvor parkettunderlaget av skummateriale er ferdig påmontert.

Det øverste laget av mer eller mindre edelt treverk er som regel 3-4 millimeter tykt. Det kommer ferdig lakkert og skjøtene mellom bordene er så trange at de knapt synes hvis underlag og montering er gjort ordentlig.

Les også: Nytt gulv og mindre støy

Hardheten på parketten varierer med forskjellige tresorter. Den hardeste tresorten målt etter Brinells hardhetstest er kanadisk lønn (4,8), videre kommer antikk og barokk bøk og ask, eik (3,9) ligger midt på treet(!), så er vi over på stadig mykere sorter som valnøtt, kirsebær, bjørk og furu (1,6).

Legging av parkettgulv

Parklettgulv legges vanligvis flytende på et stabilt og plant underlag. Et lag av skummateriale legges på underlaget for å dempe tinnlyd og jevne ut små ujevnheter. Den enkleste varianten er tynn skumplast, med det finnes også andre varianter. Vi har brukt både tyngre gummibasert materiale med steinstøv for ekstra god akustisk demping og porøse trinnlydsplater av trefiber.

Leggingen er i utgangspunktet enkel siden bordene bare settes skrått i hverandre, bendes ned og klikkes på plass. Men tilpasningen kan være en utfordring hvis rommet har utfordrende fasong, som utspring og ukurante vinkler.

Nøyaktighet er viktig når man legger parkett selv. Foto: IFI
Nøyaktighet er viktig når man legger parkett selv. Foto: IFI Vis mer


Det er viktig å la det være rom for at parkettgulvet kan utvide seg i varmt og fuktig vær. Derfor må det være 6 til 10 millimeter klaring mellom bordendene/sidene og veggene i alle retninger. Disse åpningene skjules med feielistene.

Les også: Den store gulvguiden

Vedlikehold

Parkettgulv skal ikke vaskes med gulvklut, bøtte og grønnsåpe. Selv om det ser tett ut mellom skjøtene er det på ingen måte vanntett. Kommer det vann inn i sprekkene kan det ubeskyttede treverket under svelle og i verste fall ødelegge gulvet. Bruk støvsuger og gå over eventuelle flekker for hånd med mildt såpevann på en godt oppvridd klut. Tørrmopping er også en anerkjent rengjøringsmetode.

Det finnes også midler som gir mer glans, her bør man sjekke med forhandleren om hvilke produkter som egner seg til den aktuelle parketten.

Hvis parkettgulvet har fått riper, hakk eller andre synlige slitasjeskader etter en del års bruk kan det slipes og lakkes på nytt. Dette er en jobb som krever godt håndlag, det tar bare noen få sekunder å slipe seg gjennom det tynne øverste laget av parketten, og da er den ødelagt.

Skal man leie proffe folk til å gjøre jobben kan det i noen tilfeller være lurt å vurdere å legge ny parkett i stedet. Det er ikke sikkert at prisforskjellen blir så stor. Vil man ommøblere og gulvet har fått store fargeforskjeller etter tepper og direkte sollys kan det også hende at disse ikke lar seg slipe bort.

Les også: Ingen vil ha 3-stavet eikeparkett

Fordeler og ulemper

Parkett i heltre legges av fagfolk og vil kunne vare i generasjoner. Det tåler sliping og fagfolk kan reparere de fleste typer skader. Det naturlige mønsteret er tiltalende, og det er behagelig å gå på. Med riktig underlag gir det god isolasjon både mot trinnlyd og akustisk lyd. Lamellparkett er også lett å legge selv og lett å holde rent.

Stilletthæler er ikke parkettgulvets beste venninner... Foto: Camilla Pihl
Stilletthæler er ikke parkettgulvets beste venninner... Foto: Camilla Pihl Vis mer


Ulempene med lamellparkett er at det er vanskelig å reparere småskader, at det er følsomt for mekaniske påvirkninger som tunge gjenstander som dras bortover gulvet. Stilletthæler er også en av parkettgulvets svorne fiender, spesielt hvis hælflikken er borte og metallet går rett i gulvet.

Ulempen med heltre parkett er at det kan være dobbelt så dyrt som lamellparkett og må legges av fagfolk. Totalprisen kan derfor bli mange ganger så høy. Det er også bruksverdien sett over tid, som vi var inne på over.

Selv om moderne lakk har lysfiltere vil det gjerne oppstå ganske synlige fargeforskjeller etter møbler og tepper etter noen år. Om dette kan løses ved sliping vil variere med kvaliteten og tykkelsen på det øverste laget. Sjansen for et godt resultat er vesentlig større med heltre. Dette kan være et argument for hyppig ommøblering eller absolutt ingen ommøblering. Den diskusjonen skal ikke vi legge oss opp i ...