Parkett eller laminat?

Parkett er ikke alltid beste løsning

Særlig i ett tilfelle kan det være best å velge laminat.

FORSKJELL?: Er dette parkett eller laminat? I dag er laminatgulv av såpass god utforming at det ofte er umulig å se forskjell. Kvalitetsmessig er det enda visse forskjeller på parkett og laminat. Så hva bør man velge? Svaret får du i denne artikkelen. Foto: Linn M. Rognø.
FORSKJELL?: Er dette parkett eller laminat? I dag er laminatgulv av såpass god utforming at det ofte er umulig å se forskjell. Kvalitetsmessig er det enda visse forskjeller på parkett og laminat. Så hva bør man velge? Svaret får du i denne artikkelen. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert

I dag er det titusenvis av ulike typer gulvbelegg å velge mellom, og til og med vegg-til-vegg-teppet har etter mange år dukket opp igjen i trendbildet.

De fleste av oss velger derimot å pryde gulvet med enten parkett eller laminat, som gjerne oppleves som praktisk, slitesterkt, stilrent og lett å rengjøre.

Når man skal velge hvilken type gulvbelegg som passer best i huset, er det samtidig mye du bør ta hensyn til. Her spiller selvsagt kvalitet og pris inn, men også aktiviteten i heimen.

Så hva bør du vite før du tar et valg?

To fagfolk tipser deg.

Forskjell mellom parkett og laminat

Hovedforskjellene mellom parkett og laminat er flere.

Parkett er et naturprodukt som gir et naturtro og ekte inntrykk, både visuelt og fysisk, sier Yngve Grindheim ved Gulvspesialisten.

Laminat er samtidig et særdeles slitesterkt alternativ, men som kan oppleves noe kaldere og hardere enn parkett, forklarer han videre.

PARKETT: Gir et naturtro og ekte inntrykk, mener Yngve Grindheim. Foto: Tarkett.
PARKETT: Gir et naturtro og ekte inntrykk, mener Yngve Grindheim. Foto: Tarkett. Vis mer

Gulvprodusenten Pergo fant opp laminat for 35 år siden, og Susanne Lantau, marketing manager ved Pergo, forteller at det har skjedd en hel del innen produktutvikling siden den gang.

– Laminat består av ulike lag som er presset sammen. I dag er laminatoverflaten ripesikker med god slagfasthet og fuktbestandig kjerne, sier Lantau.

Samtidig forklarer hun at parkett også består av ulike lag; ett beskyttende lag med lakk eller olje, ett topplag av en viss sort tre og en avansert kjerne som absorberer belastninger og sørger for stabilitet, blant annet.

Laminat mer slitesterkt

Laminat er gjerne kjent for å være rimeligere og av noe lavere kvalitet enn parkett, men enkelte typer laminat kan også være mer robust enn visse typer parkett, med et like naturtro utseende.

LAMINAT: Er ekstra slitesterkt og et godt alternativ til parkett dersom det er mye trafikk i heimen. Foto: Kronotex.
LAMINAT: Er ekstra slitesterkt og et godt alternativ til parkett dersom det er mye trafikk i heimen. Foto: Kronotex. Vis mer

Dessuten er laminat i enkelte tilfeller bedre å velge enn parkett, mener Grindheim.

For eksempel kan en småbarnsfamilie dra god nytte av å ha laminatgulv i og med at gulvet er mer utsatt for hakk og riper.

– De tilfellene det passer best å velge laminat fremfor parkett er når man trenger noe som er mer slitesterkt, for eksempel til utleie. Laminat er også en rimeligere løsning, sier Grindheim.

Likevel mener han at parkett blir å foretrekke dersom man har mulighet til det, og ikke har særskilt behov for laminat eller andre typer gulv.

Ifølge Lantau kan man i dag nesten ikke se noe forskjell på et laminatgulv og et parkettgulv, og at det derfor kan være et godt valg.

KOMBINASJON: – Antakelig er det best å velge et laminatgulv om du har barn, hund eller mye trafikk i hjemmet. Men samtidig kan man selvsagt kombinere ulike gulvmateriale i forskjellige rom, sier Susanne Lantau. Foto: Linn M. Rognø.
KOMBINASJON: – Antakelig er det best å velge et laminatgulv om du har barn, hund eller mye trafikk i hjemmet. Men samtidig kan man selvsagt kombinere ulike gulvmateriale i forskjellige rom, sier Susanne Lantau. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

– Det finnes laminatgulv med vanngaranti som passer bra for eksempel på kjøkkenet eller i gangen. Det er også lett å tørke bort smuss fra overflaten, sier hun.

Latau mener at et parkettgulv i hjemmet gir et vakkert utseende, men at det er viktig å vite at parkett slites lettere.

– Man risikerer å få en del merker, hakk og riper på parketten etter en tid, sier hun.

Om du bør velge laminat eller parkett, tenker Latau at kommer an på hvordan familiesituasjonen din ser ut.

– Antakelig er det best å velge et laminatgulv om du har barn, hund eller mye trafikk i hjemmet. Men samtidig kan man selvsagt kombinere ulike gulvmateriale i forskjellige rom, tipser hun.

Overflatebehandling spiller inn

Anders Kirkhus , seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk, er enig i at parkett ikke alltid er den beste løsningen når man velger gulvbelegg til hjemmet:

– Det kommer an på hva du er ute etter, hvilke egenskaper som er viktig for deg. Generelt sett skal det mer til for at det blir slitemerker på laminat. Men når det først kommer slitemerker og hakk på laminat, er det vanskeligere å gjøre noe med, sier Kirkhus.

Han forklarer det med at laminat har et tynt sliteskjikt på overflaten. Og får man først riper i overflaten, vil det lett gå helt ned på underlaget.

– Men parkettgulv er av tre, som er et organisk materiale. Og på store flater, med varierende fuktighet, kan du risikere at du får bevegelse og oppsprekking på parkettgulvet. Det risikerer man ikke i samme grad på laminatgulv, sier Kirkhus.

Men selv om enkelte typer av parkett er mer sårbar for hakk og riper, kommer det helt an på hva slags treslag parketten er laget av, og hva slags overflatebehandling den har fått.

– Om lakket parkett får sprekk eller hakk i lakken, og du vasker med vann over, vil det komme fuktighet ned i treverket. Da blir det skjolder. Hvis parketten er oljet har du ikke samme problemstillingen med at det er en hinne som sprekker. Kvaliteten kommer an på type produkt, parkett er ikke bare parkett, og laminat er ikke bare laminat, forklarer Kirkhus videre.

Kaldere med laminat

Vil du at gulvet skal kjennes varmt, bør du derimot ikke velge laminat.

Kirkhus forklarer at laminat er et plastprodukt med god varmeledningsevne, og dette er faktisk negativt.

– Laminat kan kjennes kaldt ut når man går barfot på det fordi varmen ledes bort veldig fort. Tre, som i parkett, har dårlig varmeledningsevne, og dermed kjennes det varmere ut, sier forskeren.

Et tredje alternativ

I de siste årene har et annet alternativ til parkett og laminat kommet opp og frem som en god konkurrent, nemlig vinyl.

Vinyl, og da spesielt vinylkork, er et veldig godt alternativ til både parkett og laminat, mener Grindheim.

VINYL: Gulvbelegget er tilbake i trendbildet, og et godt alternativ til parkett og laminat, mener ekspertene. Foto: Tarkett
VINYL: Gulvbelegget er tilbake i trendbildet, og et godt alternativ til parkett og laminat, mener ekspertene. Foto: Tarkett Vis mer

I følge eksperten har vinyl like slitesterk overflate som laminat, men på grunn av oppbygningen og materialene, er det mye lunere å gå på.

– Det har også opptil 20 desibel lyddemping, og har naturlig fjæring som er bra for leddene våre, forklarer han videre.

Men en vinyloverflate vil samtidig virke mindre naturlig enn parkett, i følge eksperten. Naturlig nok.

Kirkhus mener at vinyl er et godt alternativ å bruke i våtrom og på kjøkkenet.

– På et kjøkkengulv er det greit med vinylbelegg, det kan vaskes og tåler vann og søl, det er sammenhengende uten noen skjøter. Laminatgulv har ofte et klikksystem som skal hektes sammen, og det er ikke sikkert at disse skjøtene holder tett om du vasker over med vann.

– Det man kan være sikker på, er at vinylgulv er helt tett, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer