Panton-stolen

Panton-stolen. Foto: Vitra.com. Foto: vitra
Panton-stolen. Foto: Vitra.com. Foto: vitra Vis mer

Panton-stolen

  1. Forhandlerliste
Panton-stolen

Panton-stolen var så forut for sin tid, at det først nå er mulig å produsere den slik Verner Panton ønsket det.

Stolen ble tegnet på begynnelsen av 60-tallet, men kom ikke i produksjon før i 1967, etter mange forsøk. Det var en del tekniske problemer som måtte løses før man klarte å produsere denne ukonvensjonelle stolen i helstøpt plastikk - som attpåtil var i kun én del, og uten ben.

Opp gjennom årene har produksjonsmaterialene blitt forbedret, og med unntak av en liten pause på slutten av 1970-tallet, har stolen vært i produksjonen siden 60-tallet. Det er Vitra som produserer den.

Panton-stolen er en internasjonal suksess, og har fått mange priser gjennom årene.

Frem til 13. august i år, er Panton-stolen på utstilling på Kunstindustrimuseet i Oslo. Har du ikke muligheten til å ta en tur til hovedstaden for å beundre stolen, kan du ta en virtuell utstillingstur her. Du finner Panton-stolen under Symbols of modernity.

Panton-stolen fås også kjøpt hos flere forhandlere.


Verner Panton

Panton-stolens far, Verner Panton (1926-1998), var en dansk møbeldesigner og interiørarkitekt. Panton anses som en av Danmarks mest innflytelsesrike designere. Han var nyskapende, og utviklet en helt egen stil.

I 1955 åpnet Panton sitt eget tegnekontor, hvor han eksperimenterte med nye materialer og konstruksjonsideer. Både interiørene og møblene hans var nyskapende og futuristiske, i sterke farger.

I 1960 inredet han en restaurant på Hotell Astoria i Trondheim. Uheldigvis ble alt revet etter kun tre år, da det ble ansett for å være for mørkt og moderne.

Panton utdannet seg først til ingeniør i Odense, før han kom inn på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Panton var nemlig ikke så flink til å tegne, men hadde et brennende ønske om å bli kunstner.

På Kunstakademiet hadde Panton blant annet Poul Henningsen som lærer. Ferdig utdannet jobbet Panton for Arne Jacobsen, fra 1950 til 1952. Hos Jacobsen jobbet han blant annet med stolen Myren. Panton skal senere ha gitt uttrykk for at det var i sin tid hos Jacobsen at han lærte mest.

Panton-stolen. Foto: Vitra.com.
Panton-stolen. Foto: Vitra.com. Vis mer


Kilder: Kunstindustrimuseet, KunstWeb, Scandinavian Design beyond the myth, Verner Panton, Vitra, Wikipedia.