Panasonics satser for fullt på LED-TV

Tar opp kampen med Samsung og LGs lekre designmodeller.

Minimale TV-rammer er på plass, slik at også din bedre halvdel skal godkjenne TV-kjøpet. Foto: Øyvind P
Minimale TV-rammer er på plass, slik at også din bedre halvdel skal godkjenne TV-kjøpet. Foto: Øyvind P Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Panasonic har vært den ubestridte plasmakongen etter at Pioneer la ned produksjonen for noen år siden. Men som de bittert har erfart:

Det koster å være på topp i et marked der plasmaprisene stuper, og svært mange kunder i stedet velger de slanke LED-modellene som hovedsaklig Samsung og LG har stått bak.

Dette har gjort at Panasonic i år har valgt å svelge opp til flere kameler:

For første gang satser de nemlig nå for fullt også på LED. Joda, de har hatt et par tidligere modeller, men de modellene har alltid stått bak plasmamodellene - både internt og utad.

I år kommer det derimot hele 20 nye LED modeller, fordelt på hele åtte serier. Toppmodellen heter WT50, og deretter følger seriene DT50, ET50, ET5, E5, U5, X5 og C5. Flere av LED-modellene kommer også i store størrelser, det vil si helt opp til 55-tommer.

Designet er også kraftig forbedret. Nå snakker vi slanke og elegante TV-er med minimale TV-rammer, som etter vår oppfatning ikke står tilbake for noen av konkurrentene.

Som om ikke det er nok, lanserer de også for første gang en LED-TV med passiv 3D-teknologi, og alle som har fulgt Panasonic de siste årene, vet at dette ville vært helt uhørt bare å nevne for et par år siden.

Vi ønsker imidlertid Panasonic velkommen også her, for dette er et segment som hittil har vært forbeholdt LG og Philips.

Se bilder av modellene her:

NB: Ikke bli nervøs om du er plasma-entusiast, også der kommer det selvsagt nye modeller - som vi kommer tilbake til om kort tid.

Hva får du?

Etter å ha tafset på alle Panasonics LED-modeller på Europa-lanseringen i Hamburg, er det bare å innrømme at vi gleder oss til å sette igang med testingen:

TV-ene ser lysår bedre ut enn de har gjort tidligere, og Panasonic har utnyttet den økte prosessorkraften på innsiden til å proppe TV-ene fulle av smarte funksjoner - som faktisk har noe for seg.

Les mer om om Panasonic Viera remote app her!

Alle skjermer fra toppmodellen WT50, DT50, ET50 og helt ned til E5-serien vil være utstyrt med Smart Viera. Prosessorkraften vil dog variere, men toppmodellene vil blant annet være raske nok til å multitaske, og ikke minst til å dele innhold til og fra mobiler og nettbrett.

Disse modellene får også Viera Connect, en cloud-basert Internett-tjeneste som gir deg rask og enkel tilgang til leiefilmer, playkanaler, spill, og sosiale medier via ulike TV-apper. Disse modellene har også innebygget nettleser (HTML5) som lar deg surfe på nettet langt enklere enn før.

TV-ene bruker nå opp til 25% mindre strøm enn 2011-modellene, og nesten alle LED-modellene er nå energimerket A+.

Modellseriene WT50, DT50, og ET50 har aktiv 3D-teknologi, mens ET5-serien altså har fått passiv 3D-teknologi. Selv om prisene ikke er klare, er det også sistnevnte som blir den rimeligste LED-modellen med 3D-funksjon i år.

Nå skal også TV-ene energimerkes

Minifakta om de ulike modellene:

  • WT50 er altså den beste LED-modellen fra Panasonic i år, og kommer i 55 eller 47 tommers størrelse. Her får du blant annet full nettverksfunksjonalitet, og opptak direkte til et SD-kort eller til en ekstern harddisk via USB. Aktiv 3D. Her får du også en touchbasert fjernkontroll, som fungerer overraskende bra.
  • Se videoen for en kjapp demonstrasjon:

  • DT50 følger som nummer to, og blir altså et litt rimeligere alternativ. Her er det riktignok spart inn litt på bildeprosesseringen, men vi synes likevel at den så svært spennende ut. Blir prisen riktig tror vi altså at dette blir en storselger. DT-serien kommer også i 55 og 47 tommers størrelse, og har avanserte nettfunksjoner. Også her får du aktiv 3D.
  • ET50 kommer i 47 og 42 tommer og blir den rimeligste LED-modellen med aktiv 3D-teknologi.
  • ET5 blir likevel den billigste LED-modellen med 3D, og da av den passive typen. Fordelen her er at du får svært rimelige og lette 3D-briller. Kommer i både 55, 47 og 42 tommers størrelse.
  • E5 mangler 3D-funksjon, men vil bortsett fra det være tilnærmet ET5. Også her får du Viera Connect-funksjoner, og den kommer i 47, 42, 37 og 32 tommers størrelse.
  • U5, X5 og C5 blir årets budsjettmodeller, og det er også synlig på designet som ikke er like spenstig som på sine storebrødre. U5 fås i 42 tommer, mens X5 kommer i 32, 24 og 19 tommer, mens C5 er i 32 og 24 tommers størrelse.

IPS-teknologi

LED-modellene har IPS-paneler (In Plane Switching), som tidligere var kjent for å ikke levere fullt så bra sortnivå. Dette mener altså Panasonic at de har løst, og vi gleder oss til å se hvordan det fungerer i praksis.

En av fordelene med IPS er imidlertid at du får en svært god innsynsvinkel, noe som har vært en svakhet på LED kontra plasma. Det vil si at TV-en klarer å gjengi bildet med kontrast og farge på plass, selv om du blir plassert langt ut på siden i TV-stua.

Som vanlig er bildebehandlingen viktig, og med backlight scanning oppgir Panasonic hele 1600 Hz skjermoppdatering. Det høye tallet skal du imidlertid ikke henge deg så mye opp i, poenget er at TV-ene skal klare å gi jevne bilder ved raske bevegelser, og uten du får etterslep i bildet.

Selv om førsteinntrykket er svært lovende, la vi også merke til at det fortsatt er tildels store refleksjoner fra panelene. Hvordan det spiller inn i et vanlig TV-rom må vi imidlertid komme tilbake til når vi tester modellene. Her er det altså bare å følge med!

Prisene på TV-ene er ikke klar i skrivende stund.

Se alle våre TV-tester her

Produktbilder ser du her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer