Først når du ser damen til venstre, skjønner du hvor stor denne TV-en egentlig er. Foto: Skjermdump - YouTube
Først når du ser damen til venstre, skjønner du hvor stor denne TV-en egentlig er. Foto: Skjermdump - YouTubeVis mer

Panasonics nye super-TV

145-tommer er stort, men det er den skyhøye oppløsningen som er revolusjonerende.

På IFA-messen i fjor fikk vi en imponerende visning av Sharps super-TV på 85-tommer. Det var nemlig den første gangen vi fikk se en såkalt 8K4K-TV i virkeligheten, og opplevelsen var ganske enkelt intens:

Selv på nært hold får du her så mange krystallklare detaljer og en så god dybde i bildet, at 3D-funksjon oppleves som unødvendig.

Hva betyr 8K4K?

8K4K betyr ganske enkelt at TV-ens oppløsning er 16 ganger høyere enn det bransjen i dag kaller full-HD:

  • For mens dagens full-HD TVer har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, er oppløsningen her på hele 7680 x 4320 piksler.
  • Det tilsvarer over 33 megapiksler (33.177.600), mot dagens full HD som er på 2 megapiksler. I praksis er det altså 16 ganger flere megapiklser enn du får med dagens standard.

Panasonic tilbake på tronen

At det ble Sharp som viste fram en 8K4K-TV først, falt garantert ikke i god jord hos Panasonic. Sammen med LG har de nemlig en lang og solid tradisjon i å ha de største TV-ene på markedet.

Men mens Sharps modell var en LED-TV, er det fortsatt plasma som er i bruk hos Panasonic, og dette er jo også et område hvor Panasonic i dag anses som best i bransjen. Som vanlig er det da også evnen til å gjengi naturlige farger som trekkes fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det vi vet så langt

Også denne prototypen er utviklet i samarbeid med Japans svar på NRK, altså det offisielle TV-selskapet NHK.

46-tommer er den nye folkestørrelsen her på berget, og størrelsen ser du i lilla. Som du ser blir det litt stusselig ved siden av 145-tommeren... Foto: Skjermdump DIsplaywars.com
46-tommer er den nye folkestørrelsen her på berget, og størrelsen ser du i lilla. Som du ser blir det litt stusselig ved siden av 145-tommeren... Foto: Skjermdump DIsplaywars.com Vis merTV-en har et 145-tommers stort bilde med 8K4K-oppløsning (8K4K kalles også ofte for Ultra HD og Super Hi-Vision.) Bilderaten er på hele 60 bilder i sekundet, og et nytt bildestabilitetsprogram skal sørge for at bildet framstår som helt rolig, selv om bildet skannes kontinuerlig.

Denne modellen er foreløpig kun en prototype, men at det om ikke alt for lang tid vil komme modeller med denne oppløsningen er det ingen tvil om. Prisen kommer imidlertid til å bli så skyhøy at dette garantert ikke blir noen stue-suksess.

Kundegrunnlaget vil i hovedsak bestå av store messer, samt en og annen veldig rik oljesjeik. Heldiggris...

Se demonstrasjonsvideoen under for flere detaljer:

Kilde: diginfo.